x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dacian Cioloş: "Nu voi favoriza România, dar voi fi deschis la problemele sale"

Dacian Cioloş: "Nu voi favoriza România, dar voi fi deschis la problemele sale"

de Irina Cristea    |    25 Ian 2010   •   00:00

Nici România, nici alte state din sud-estul Europei nu vor fi tratate preferenţial la Bruxelles, asigură comisarul desemnat pentru portofoliul agriculturii din cadrul Comisiei Europeane, Dacian Cioloş.



Într-un interviu acordat postului public de televiziune şi preluat de RFI România, Cioloş a explicat că este numai de competenţa "actorilor" din agricultura românească să ajute acest sector şi că faptul că el provine din România nu se va transforma într-o atitudine părtinitoare faţă de această ţară sau de alte state din estul Europei.

"Există miniştrii agriculturii din aceste ţări, care vor fi prezenţi în consiliul de miniştri, unde se vor discuta propunerile Comisiei, şi vor fi în măsură să vină cu argumente specifice acestor regiuni. Am o deschidere faţă de problemele din această zonă, dar voi încerca să integrez problemele specifice şi înţelegerea problemelor specifice acestei zone în ansamblul a ceea ce înseamnă politica agricolă comună. Cred că o abordare părtinitoare la acest nivel nu este binevenită nici pentru statele membre respective, şi mai ales pentru politica comunitară în ansamblul său", a explicat comisarul desemnat.

Pe de altă parte, Dacian Cioloş consideră că unul dintre punctele sale tari din perspectiva mandatului pentru care urmează să fie confirmat la 9 februarie este tocmai faptul că provine din această regiune a Europei.

"Născut fiind aici, şi petrecându-mi o parte importantă a vieţii, aici, în România, am avut totuşi ocazia, mai ales după 1990 încoace, să călătoresc mult, să particip la o serie de reuniuni, de activităţi profesionale în domeniul agriculturii, dezvoltării rurale, politicilor agricole, şi în Polonia, şi în Ungaria, dar şi în multe ţări din estul, din vestul UE, şi să integrez aceste specificităţi. Asta e, să spun, ambiţia mea: să găsesc capacitatea de a integra aceste specificităţi pentru a ajunge să pot să am o viziune comună. Deci, din acest punct de vedere, sigur că voi fi deschis şi problemelor specifice din Europa de Est, cu speranţa că, în aceeaşi măsură, şi cei care vor susţine aceste puncte specifice o vor face, având tot timpul în minte interesul general european, pentru că eu chiar cred că UE şi politicile comunitare sunt un plus pentru toate statele membre şi cred că ăsta e rolul Comisiei: să pună în valoare acest plus", a declarat Dacian Cioloş.

×
Subiecte în articol: politic