Comisarul român desemnat pentru portofoliul Agriculturii în noua CE, Dacian Cioloş, a creat o impresie pozitivă la Bruxelles, unde a fost audiat de eurodeputaţii din Comisia pentru Agricultură. Cotidianul britanic Financial Times i-a acordat românului patru stele din cinci.
Financial Times a notat prestaţia celor 20 de candidaţi audiaţi până în prezent, acordându-i candidatului român patru stele din cinci, mai mult decât comisarului desemnat de Franţa, Michel Barnier, care a primit trei stele. El este la egalitate cu alţi zece candidaţi, singurul care a obţinut punctajul maxim fiind comisarul desemnat de Spania, Joaquín Almunia, pentru portofoliul Competiţiei. Cel mai prost notată este candidata Bulgariei, Rumiana Jeleva, care a primit un singur punct.
Numindu-l "expert" în domeniul său, Financial Times subliniază că Dacian Cioloş i-a mulţumit pe eurodeputaţi spunându-le ceea ce voiau să audă şi anume că Parlamentul European va avea puteri extinse sub Tratatul de la Lisabona şi că vrea mai mulţi bani pentru agricultură. Audierea s-a încheiat printr-o repriză prelungită de aplauze din partea eurodeputaţilor, subliniază cotidianul britanic, citat de Mediafax.
Publicaţia de specialitate Farmers Guardian subliniază că politica agricolă comună pare să "intre pe mâna unui reformator", comisarul român desemnat Dacian Cioloş. Aceasta îl citează, de asemenea, pe purtătorul de cuvânt al conservatorilor pe probleme de agricultură, europarlamentarul britanic Richard Ashworth, care a afirmat că îi va oferi sprijinul său candidatului român, descris de preşedintele francez Nicolas Sarkozy drept "al doilea comisar al Franţei".
"Am primit asigurări prin faptul că el se descrie pe sine drept un reformator şi a promis să apere bugetul agriculturii în competiţia cu altele", a precizat Ashworth, adăugând că "totuşi, el va trebui să îşi dovedească adevărata independenţă faţă de influenţa lui Nicolas Sarkozy".
Europarlamentarul Alyn Smith, purtătorul de cuvânt pentru agricultură al Partidului Naţional Scoţian, şi-a exprimat, de asemenea, încrederea în comisarul român desemnat, precizând că "nu există îndoială că acesta va reprezenta interesele fermierilor vocal şi cu hotărâre în Colegiul Comisarilor".
Cioloş primeşte aprecieri şi în publicaţia Farmers Weekly, unde autorul articolului se declară impresionat "atât de ceea ce a spus el, cât şi de modul în care a spus-o". Prestaţia sa de vineri la audieri în faţa Comisiei pentru Agricultură a Parlamentului European a fost "încrezătoare, răbdătoare şi eficientă", susţine autorul, adăugând că aceasta a fost în total contrast cu prestaţia predecesoarei sale, Mariann Fischer Boel, în aceeaşi etapă, în urmă cu cinci ani.
Publicaţia Europolitics, care prezintă în detaliu, într-un articol semnat de Luc Vernet, principalele aspecte ale răspunsurilor lui Cioloş, subliniază, de asemenea, diferenţele faţă de predecesoarea sa, afirmând că acesta a oferit o versiune radical diferită a Politicii Agricole Comune, în special asupra bugetului şi managementului de piaţă.
Acelaşi jurnalist publică un articol şi în Ouest-France, în care titrează "El poate reconcilia Bruxelles-ul şi agricultorii", referindu-se la comisarul român desemnat pentru portofoliul Agriculturii. Vernet remarcă o schimbare de ton care a redat speranţa reprezentanţilor mediilor agricole din Parlamentul European. Majoritatea l-au calificat drept "foarte tehnic, foarte bun".
Comisarii desemnaţi pentru Climă şi Agricultură (audiaţi vineri) au reuşit să convingă, scrie şi Euronews, pe site-ul său de Internet. Calificându-l pe Cioloş drept un nou-venit care şi-a făcut intrarea ferm la Bruxelles, postul de televiziune prezintă principalele viziuni ale acestuia, legate în special de Politica Agricolă Comună.
Singura care şi-a manifestat până în prezent îngrijorarea faţă de proiectele comisarului român desemnat a fost Asociaţia fermierilor irlandezi, care susţine că schimbările în modul de distribuire a fondurilor Politicii Agricole Comune vor fi de tipul "jefuieşte-l pe Peter ca să îl plăteşti pe Paul", relatează Irish Independent. Preşedintele IFA, John Bryan, a criticat propunerea de schimbare a sistemului de plată a fermierilor prin reducerea sistemului de plată unică pe fermă şi creşterea plăţilor pentru ţările est-europene, conchide publicaţia irlandeză. (V.A.)
Citește pe Antena3.ro