x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dan Şova: Arieratele companiei CFR Călători către CFR SA vor fi diminuate până la data de 15 aprilie

Dan Şova: Arieratele companiei CFR Călători către CFR SA vor fi diminuate până la data de 15 aprilie

de Agerpres    |    03 Apr 2014   •   22:08
Dan Şova: Arieratele companiei CFR Călători către CFR SA vor fi diminuate până la data de 15 aprilie

CFR Marfă nu înregistrează arierate la bugetul general consolidat şi nici la furnizorii de energie, iar arieratele companiei CFR Călători către CFR SA vor fi diminuate până la data de 15 aprilie, a declarat, joi, ministrul Transporturilor, Dan Şova, la întâlnirea cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi ai Băncii Mondiale.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor, ministrul de resort, Dan Şova, s-a întâlnit, joi, cu reprezentanţii FMI şi ai BM, care au solicitat părţii române informaţii la zi privind stadiul procesului de privatizare a companiei CFR Marfă şi situaţia arieratelor.

Ministrul Dan Şova a prezentat oficialilor faptul că, în data de 28 martie 2014, conform angajamentului către FMI, Consiliul de Administraţie al CFR Marfă a demarat procedurile de disponibilizare a unui număr de 2.500 de salariaţi.

De asemenea, ca măsuri pentru reducerea arieratelor, până la sfârşitul lunii martie, au fost compensate creanţele CET-urilor în sumă de 87,4 milioane lei, a fost casat şi valorificat materialul rulant şi ieşit din exploatare, au fost încheiate contracte noi şi au încetat prestaţiile către clienţii care au arierate la CFR Marfă.

"Ministrul Dan Şova a supus atenţiei reprezentanţilor organismelor financiare internaţionale faptul că, la ora actuală, CFR Marfă nu înregistrează arierate la bugetul general consolidat şi nici la furnizorii de energie", se menţionează în comunicatul MT.

În ceea ce priveşte situaţia restructurării CFR Călători, şeful de la Transporturi a informat că, pe 18 martie 2014, compania a plătit furnizorii de energie electrică ai CFR SA, diminuându-se, astfel, datoria către această societate.

"Arieratele către CNCF CFR SA vor fi diminuate până la data de 15 aprilie, CFR Călători urmând să le plătească din cea de-a doua tranşă a împrumutului acordat prin Ordonanţa 8/2013", a spus Şova.

Concedierile la CFR Marfă vor viza realmente doar în jur de 1.000 de persoane, nu 2.500, şi nu vor afecta activitatea companiei, a declarat, miercuri, ministrul Transporturilor, Dan Şova, la Realitatea TV.

El a explicat că, din cele 2.500 de concedieri anunţate la CFR Marfă, 600 reprezintă, de fapt, posturi vacante, peste 700 sunt persoane aflate în prag de pensionare, astfel că, practic, doar în jur de 1.000 de persoane vor rămâne fără locuri de muncă.

În plus, aceste concedieri vizează angajările "fără noimă, care s-au făcut de-a lungul anilor la birouri".

"Cei 2.500 de oameni nu sunt propriu-zis de la calea ferată, ci reprezintă angajările acelea fără noimă care s-au făcut de-a lungul anilor la birouri, oameni care nu fac absolut nimic. CFR Marfă nu este un simplu sediu în Bucureşti, ci are opt regionale în ţară. Fiecare regională are nişte sute de angajaţi, fiecare depou sau gară din România are angajaţi de la CFR Marfă. Sunt foarte mulţi peste tot. Cei 2.500 nu afectează activitatea. Vreau să vă spun cum s-au făcut cele 2.500 de concedieri: 600 sunt posturi vacante, 700 şi ceva se pensionează, sunt la vârsta de pensie. Propriu-zis, concedieri facem în jur de 1.000 de persoane care realmente, la orice analiză, pentru că inclusiv sindicatele au fost de acord, la orice analiză acei oameni sunt în plus la CFR Marfă", a explicat Şova.

Şeful de la Transporturi a reiterat că aceste concedieri sunt prevăzute în scrisoarea de angajament semnată cu Fondul Monetar Internaţional, acest lucru fiind "asumat de mult", iar persoanele care vor fi concediate vor primi 18 salarii compensatorii.

×
Subiecte în articol: CFR marfa concedieri cfr marfa dan sova