x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dan Voiculescu, pe blog: Basescu nu a inteles niciodata ca diplomatia nu se face nici pe genunchi, nici cocotat pe gard

Dan Voiculescu, pe blog: Basescu nu a inteles niciodata ca diplomatia nu se face nici pe genunchi, nici cocotat pe gard

04 Apr 2015   •   16:57
Dan Voiculescu, pe blog: Basescu nu a inteles niciodata ca diplomatia nu se face nici pe genunchi, nici cocotat pe gard

Intr-o postare facuta pe blogul sau Dan Voiculescu face o analiza a modului in care a evoluat diplomatia romaneasca in ultimii 25 de ani, atragand atentia asupra celor zece ani ai regimului lu Basescu, despre care spune ca nu a inteles ca “diplomatia nu se face nici pe genunchi, nici cocotat pe gard”.

De asemenea, Dan Voiculescu este de parere ca trebuie dezvoltata o strategie care sa remedieze rapid efectul dezastruos produs de Traian Basescu si ca presedintele Klaus Iohannis ar trebui sa adopte o pozitie de echilibru care, in cadrul schimbarilor geopolitice ce vor urma, sa asigure Romaniei rolul unei punti de legatura intre UE si Rusia si intre UE si SUA.

Redam integral postarea facuta de Dan Voiculescu pe blogul sau.

___________

Geopolitica


In materie de geopolitica, ultimii 10 ani au fost marcati de gafe monumentale de politica externa si diplomatie care au dus la compromiterea unor relatii pe termen lung ale Romaniei cu partenerii straini.

Desi este cea mai importanta prerogativa prezidentiala, Basescu nu a inteles niciodata ca diplomatia nu se face nici pe genunchi, nici cocotat pe gard. Nici cu plecaciuni, nici cu amenintari.

In 1990, am propus doua strategii curajoase la acea vreme:
1. Romania sa instituie regim de zona libera in Sulina si Agigea
2. Romania sa promoveze un program amplu de repatriere a romanilor care lucrau la acel moment in strainatate

Guvernul Petre Roman si cele care au urmat nu au inteles cat de important ar fi fost pentru Romania implementarea acestor strategii.

Acum, dupa 25 de ani, in mod evident, aceste propuneri nu mai sunt de actualitate. Se impune asadar o strategie capabila sa repare rapid dezastrele din mandatele lui Basescu.

Viziunea mea este ca in lume vor urma schimbari importante in relatiile interstatale si in relatiile dintre stat si cetatenii sai.

Cred ca Presedintele Iohannis gandeste deja o pozitie de echilibru in politica externa a Romaniei astfel incat tara noastra sa poata deveni nu doar o punte între UE şi Rusia, ci şi între UE şi SUA. Prin inteligentă, subtilitate si moderatie, Romania se poate pozitiona deasupra fortei ei efective în termeni economici, militari ori politici.
Nu avem nevoie de adversari si nu trebuie sa excludem relatiile cu alte tari din afara spatiului Uniunii Europene. De altfel, nici ele nu le exclud, ba din contra, le dezvolta.

Iar pentru ca aceste lucruri sa devina incontestatibile nu va fi nevoie sa asteptam 25 de ani. Sa ne uitam la acest avertisment peste 10 ani, in anul 2025.
 

×