x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dan Voiculescu, plan de măsuri pentru a opri un val de scumpiri cu efecte catastrofale.

Dan Voiculescu, plan de măsuri pentru a opri un val de scumpiri cu efecte catastrofale.

12 Mai 2020   •   17:10
Dan Voiculescu, plan de măsuri pentru a opri un val de scumpiri cu efecte catastrofale.
Sursa foto: Dan Marinescu

Profesorul Dan Voiculescu amintește, într-o postare pe blog, despre avertismentul pe care l-a dat în urmă cu câteva săptămâni, privind un potențial val de scumpiri în România.

La acea vreme a propus oprirea exporturilor de cereale, măsură pusă în practică de autorități doar pentru scurt timp.

Acum, Dan Voiculescu revine, propunând un set de mai multe măsuri pentru a putea preveni apariția unui val de scumpiri cu efecte catastrofale asupra românilor de rând.

pentru a preveni valul iminent de scumpiri, consider că autoritățile din România trebuie să aplice imediat măsurile de “prevenție” care se impun:

Monitorizarea responsabilă a exporturilor de cereale și aplicarea deciziilor administrative necesare. Din datele actuale, în primul trimestru din 2020 exporturile de cereale prin Portul Constanța au crescut cu 51% față de perioada similară a anului trecut. Primele trei destinații: Egipt, Coreea de Sud și Iordania – state din afara Uniunii Europene! Guvernul României are posibilitatea de a lua decizii care să răspundă, cu prioritate, necesităților interne!

Controlul întregului lanț de desfacere de la producător la comparator, pentru a garanta, de exemplu, ca anumite reduceri de prețuri determinate de acumularea stocurilor alimentare se vor regăsi și în prețul plătit de populație pentru coșul zilnic.

Acordarea de stimulente financiar-fiscale pentru producătorii interni de produse alimentare, condiționate de menținerea prețurilor la un nivel optim raportat la posibilitățile consumatorilor interni.

Creșterea capacității de depozitare a produselor cerealiere – silozuri – pentru a garanta, pe termen lung, stabilitatea pieței și rentabilitatea activităților desfășurate de producători și agenții economici autohtoni” scrie Dan Voiculescu.

Acesta consider că măsurile sunt ”esențiale” pentru securitatea alimentară a României și că dacă autoritățile nu prioritizează acest lucru, valul de scumpiri poate aduce mari dezechilibre politice și economice.

Întreaga postare, pe blogul lui Dan Voiculescu.

×
Subiecte în articol: Dan Voiculescu