După i-a avansat ca posibili candidaţi la Preşedinţie pe Emil Boc, Crin Antonescu, Mihai Răzvan Ungureanu şi Mircea Geoană, preşedintele Traian Băsescu a ieşit ieri la rampă cu un portret robot al viitorului şef al statului care, culmea coincidenţei! i se potriveşte fostului şef al DNA, Daniel Morar. Acelaşi Daniel Morar, acuzat de nenumărate ori că a politizat şi a implicat DNA în răfuieli politice, aservind-o regimului Băsescu. Acelaşi Morar care l-a scos pe Băsescu de sub urmărire penală, îngropînd Dosarul Flota, şi a instituit imunitatea prezidenţială, invocată şi acum în cazul plângerii penale depuse de senatorul PSD Gabriela Vrânceanu Firea împotriva şefului statului pentru ameninţare şi şantaj. Morar l-a securizat pe Băsescu în faţa justiţiei susţinând că “ imunitatea îşi găseşte justificarea în consideraţii de oportunitate politică, şeful statului reprezentând o instituţie cu cea mai înaltă autoritate în stat, pentru păstrarea autorităţii acesteia fiind necesar să nu se poată aduce atingere persoanei care o reprezintă”. Mai mult, dacă va ajunge preşedinte, Morar îl va putea graţia pe Băsescu, în caz că acesta va fi judecat şi condamnat. Acelaşi Morar căruia Băsescu i-a cerut prelungirea mandatului în fruntea DNA, deşi legal nu mai avea dreptul. Şi, acelaşi Morar trimis de Băsescu pentru 9 ani judecător la Curtea Constituţională, oferindu-i la rându-i imunitate şi punându-l la adăpost, fostul şef al DNA putând fi arestat sau trimis în judecată penală doar cu aprobarea preşedintelui României, cel care l-a numit în această funcţie.
Invitat ieri la Adevărul live, şeful statului a spus că s-a hotărât să nu mai facă greşeala de a enumera unul, doi sau mai mulţi potenţiali candidaţi pentru funcţia supremă în stat, pentru că întotdeauna omite pe cineva şi îi pare rău, şI a preferat să facă un portret robot. “Trebuie să fie un om care deja a probat că a făcut ceva pentru ţara asta, nu poţi să pui un începător, care nu a lăsat nimic de pe urma lui, în vârful statului. Trebuie să fie un politician care să aibă suficientă experienţă politică, care nu a avut nimic în comun cu fostul regim. Eu am învăţat democraţia, hai să alegem unul care vine gata învăţat, crescut în democraţie", a declarat şeful statului. El a continuat spunând că viitorul preşedinte "poate să fie la peste 40 de ani, undeva acolo" şi "să fi trăit mai mult în perioada după Revoluţie". În plus, şeful statului a spus că i-ar mai plăcea să fie un "politician care ori dacă a venit în politică cu un apartament, să îl găsească candidatura pentru prezidenţiale cu un apartament, ori, dacă a primit un Mercedes, foarte bine, să fie cu Mercedes, dar să nu fi explodat bogăţia pe capul lui după ce a venit în politică". Întrebat dacă Daniel Morar s-ar încadra în acest portret robot, preşedintele Traian Băsescu a răspuns: "Cred că da. Am convenit că nu voi spune, dar cred că Daniel Morar se încadrează în portretul robot pe care l-am făcut".
Lista scurtă a lui Băsescu
Nu este prima dată când Traian Băsescu îşi exprimă public preferinţele pentru un candidat sau altul la Preşedinţie. Ultima dată a făcut-o săptămâna trecută. “Cel mai pregătit să fie preşedinte, în mod categoric, este Emil Boc. Nu ştiu dacă va vrea. Un premier care a trecut cu o ţară ca România prin criză acumulează o experienţă pe care nu mulţi o acumulează”, a spus şeful statului la Digi 24. “Se vor produce reaşezări după alegerile europarlamentare. În România stânga neo-comunistă e grupată în alianţa de guvernare, iar dreapta e foarte fărâmiţată, dar mai puternică cumulat decât stânga. Speranţa mea e că, după ce îşi măsoara forţele la europarlamentare, să se unească cu un singur candidat care să câştige alegerile. Emil Boc e un om cu experienţă. A trecut România prin criză. A fost un om care a sacrificat voturile ca să nu se chinuie românii. Şi Crin Antonescu are o şansă pe dreapta, şi Udrea poate fi candidat şi MRU. Dacă se vor aşeza la masă să vadă care candidatul cu cele mai mari şanse. Dacă se uneşte dreapta, câştigătorul va fi reprezentantul dreptei. Cred în înţelepciunea lor. Să se înţeleagă ei între ei şi eu le voi susţine candidatul”, a spus Băsescu pentru unimedia săptămâna trecută. De asemenea, întrebat într-o emisiune la Realitatea Tv pentru cine ar opta între Victor Ponta, Mircea Geoană şi Sorin Oprescu, ca potenţiali candidaţi din partea PSD la prezidenţiale, Traian Băsescu a răspuns: "Dacă ar fi să optez pentru unul dintre ei, aş opta pentru Geoană, pentru că este un om care ştie jocul Americii, îl înţelege". "Între cei trei, opţiunea mea este Mircea Geoană, indiscutabil", a mai declarat Traian Băsesu, precizând că preşedintele României nu este gestionar de economie, ci de relaţii bilaterale. Despre Elena Udrea, Băsescu a spus că “are calităţi de om politic extrem de valoroase dar care trebuie valorificate prin experienţă şi în timp”, iar despre o posibilă candidatură a acesteia la Preşedinţie se poate discuta după alegerile europarlamentare.
După un bis cu prelungiri la DNA, Morar a ajuns la CCR
Absolvent de Drept, Daniel Morar, în vârstă de 48 de ani, a fost numit procuror-şef al DNA în august 2005, la propunerea fostului ministru al Justiţiei Monica Macovei. Conform prevederilor art. 54 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor si procurorilor, mandatul procurorului-şef al DNA este de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. În 11 august 2008, Daniel Morar a fost delegat la conducerea DNA pentru 90 de zile, de către de procurorul general al României de atunci, Codruţa Kovesi. În funcţia de procuror-şef al DNA a fost propusă Monica Şerbănescu, de către ministrul Justiţiei de atunci, Cătălin Predoiu, propunerea primind aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi fiind respinsă de preşedintele Traian Băsescu, în noiembrie 2008. Totodată, Predoiu a propus, în august 2008, numirea lui Morar ca înalt reprezentant al Ministerului Justiţiei la Bruxelles sau ca adjunct al DNA, cel din urmă refuzând ambele poziţii. La 8 noiembrie 2008, mandatul lui Morar la şefia DNA a fost prelungit de Kovesi până la sfârşitul anului, pentru ca, în 30 ianuarie 2009, ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu să anunţe că îl propune să ocupe în continuare funcţia de procuror-şef al DNA. În 12 februarie 2009, preşedintele Băsescu a semnat decretul de reînvestire în funcţie a lui Morar la şefia DNA. În 14 noiembrie 2011, preşedintele Băsescu declara că doreşte să îi ceară Codruţei Kovesi prelungirea cu şase luni, până la raportul de ţară al Comisiei Europene din vară, a mandatului procurorului-şef al DNA. La 7 februarie 2012, Kovesi, l-a delegat pe Morar pentru şase luni, începând din 13 februarie, la conducerea DNA. În 1 octombrie 2012, Morar a fost delegat în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al României, preluând prerogativele Codruţei Kovesi, în urma expirării mandatului acesteia. În aceeaşi zi, Morar a delegat-o pe fosta sa adjunctă, Laura Oprean, în funcţia de procuror-şef al DNA. Din octombrie 2012 şi până în aprilie 2013, Morar a fost prim adjunct (delegat) al Procurorului General al României, ulterior fiind numit judecător la Curtea Constituţională a României pentru un mandat de 9 ani.