x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică De-a secretul - Dupa Ungureanu urmeaza Saftoiu?

De-a secretul - Dupa Ungureanu urmeaza Saftoiu?

de Razvan Belciuganu    |    13 Feb 2007   •   00:00
De-a secretul - Dupa Ungureanu urmeaza Saftoiu?

Premierul Calin Popescu Tariceanu ar putea cere demisia directorului SIE, Claudiu Saftoiu, pentru ca nu l-a informat despre cazul celor doi romani retinuti in Irak de armata SUA.

Primul-ministru a raspuns sugestiv la intrebarea Jurnalului National daca are in vedere sa ceara demisia directorului SIE pentru ca serviciul n-a trimis o nota de informare cabinetului sau privindu-i pe romanii detinuti in Irak de americani. Avand in vedere ca am invocat ca primul-ministru este, potrivit legilor, unul dintre beneficiarii informatiilor de la SIE, Calin Popescu Tariceanu a lasat sa se inteleaga faptul ca ar putea solicita demisia lui Claudiu Saftoiu. "Dupa cum se stie, Parlamentul a decis chemarea la audieri a directorului SIE. Este firesc ca primul-ministru sa astepte rezultatul acestei audieri si, in functie de rezultatul acesteia, se va pronunta", spune adresa trimisa de Biroul de Presa al Guvernului ziarului nostru. SIE raspunsese anterior solicitarii Jurnalului National privitoare la cazul celor doi romani ca "a informat beneficiarii legali in conformitate cu atributiile care ii revin".

REPLICA. Intr-o prima faza, premierul a trimis prin intermediul Biroului de Presa al Guvernului o reactie la articolul nostru de ieri. Astfel, Biroul de Presa al Guvernului Romaniei ne-a precizat ca "primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu, nu a primit de la Serviciul de Informatii Externe informatii referitoare la situatia celor doi romani retinuti in Irak, asa cum sustine articolul‚ Tariceanu ştia de arestatii din Irak". Din raspunsul invocat in articol nu reiese explicit ca primul-ministru ar fi fost informat pe aceasta tema. De altfel, seful Executivului a mai precizat public acest lucru. Deci, dupa cum a vrut Biroul de Presa al Guvernului sa clarifice, SIE nu l-a bagat in seama pe premier cu tot cu consilierii lui de securitate nationala, de parca suspectarea unor romani de spionaj in Irak, contra americanilor, urmata de retinerea lor ar fi o nimica toata.

MOTIVE. In articolul de ieri demonstram ca pana cand s-a dovedit in cadrul anchetei SIE ca nu au rezultat indicii conform carora cei doi cetateni romani ar fi actionat in interesul unor servicii sau organizatii ostile, ar fi trebuit sa fie cel putin trei informari ce vizau siguranta nationala. In primul moment, SIE informa ca a aflat de cei doi romani retinuti, in al doilea moment ca a declansat o investigatie pentru lamurirea situatiei celor doi, iar in al treilea moment - ca a incheiat investigatiile, comunicand rezultatul acestora.

INFORMARILE. Cazul tamplarului si electricianului arata o alta fateta, care nu a interesat mai pe nimeni, si anume modalitatea in care se valorifica informatiile serviciilor secrete. Nu se precizeaza in nici o lege, nici macar in pachetele de proiecte atat de asteptate privitoare la securitatea nationala ce obligatii are demnitarul care primeste informari de la servicii. Daca decidentul primeste un plic, zilnic, doldora de informatii, macar deschide plicul? Sau il vara in sertar pentru vremuri de santaj si alegeri libere si democrate? Si-apoi cine stie ce informari erau in plic, ca doar el semneaza ca a primit plicul. Apoi nu intereseaza pe nimeni cum dau serviciile informarile lor, unde, cand, de ce, daca sunt complete, daca sunt la libera alegere etc. La fel, nu intereseaza pe nimeni ce parghii si ce indatoriri are Comunitatea Nationala de Informatii. In cazul de fata, conform legii, directorul SIE, Claudiu Saftoiu, este cel care a aprobat comunicarea informatiilor serviciului catre "beneficiarii legali". Inseamna ca directorul SIE a considerat ca premierul n-are nevoie de asa informatii. Cum-necum, un ministru important in cabinet, ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a picat drept "tap ispasitor" tocmai din cauza acestui joc de-a informarile. Cu toate acestea, primul-ministru Calin Popescu Tariceanu sta linistit. Deocamdata si mutand razboiul in Parlament. Polemizeaza doar cu Jurnalul National ca din raspunsul criptic al SIE la intrebarile foarte punctuale ale ziarul nostru "nu reiese explicit ca primul-ministru ar fi fost informat pe aceasta tema". Pana la urma cine minte?

REPLICA
"Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu nu a primit de la Serviciul de Informatii Externe informatii referitoare la situatia celor doi romani retinuti in Irak, asa cum sustine articolul‚ «Tariceanu stia de ares- tatii din Irak». Din ras- punsul invocat in articol nu reiese explicit ca primul-ministru ar fi fost informat pe aceasta tema. De altfel, seful Executivului a mai precizat public acest lucru"
Biroul de presa al Guvernului

DESTINATARII
Legea privind siguranta nationala a Romaniei prevede faptul ca informatii din domeniul sigurantei nationale pot fi comunicate: presedintelui Romaniei, care este si presedinte al CSAT, premierului, care este si vicepresedinte al CSAT, presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, comisiilor de aparare ale Parlamentului, ministrilor si sefilor departamentelor din ministere, cand informatiile privesc domeniile lor de activitate, prefectilor, primarului general al Capitalei, organismelor de urmarire penala, pentru probleme de competenta lor.
×