Spre deosebire de Parlament, Coalitia spera ca va reusi schimbarea presedintilor Consiliilor Judetene in care majoritatea revine actualei Puteri.
Daca incercarea de a-i revoca pe presedintii celor doua Camere ale Parlamentului se loveste de forta cu care contracareaza Opozitia, Puterea spera sa o scoata la liman macar cu punctul 2 din acordul semnat la 10 august: schimbarea presedintilor Consiliilor Judetene. Termen: 15 septembrie. Conditie: vot final in Senat. Marti seara, presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a refuzat sa convoace sesiunea extraordinara pe care 154 de deputati ai Coalitiei au solicitat-o pentru a adopta noul Regulament in baza caruia Nastase sa fie schimbat din functie. Liderul executiv al PSD a convocat direct sesiunea ordinara pentru luni, 5 septembrie, argumentand ca este nevoie oricum de cinci zile inainte ca proiectul de Regulament sa poata fi dezbatut in plen. Lovita in plex, Coalitia a reactionat firav prin vocea liderului grupului PD, Cristian Radulescu, care l-a acuzat pe Nastase ca s-a "pitit dupa toti prunii Regulamentului" numai ca sa evite convocarea sesiunii, si prin vocea liberalului Titus Gheorghiof, care a sustinut ca Nastase era obligat sa convoace plenul. La Senat, dupa sase ore de furtuna, s-a obtinut "extraordinara", iar pana la 4 septembrie trebuie intocmit raportul comisiei pentru Regulament. In plen insa, discutia e programata la 7 septembrie. Calendarul pe care l-a votat Coalitia pierde astfel teren. Termenul prevazut de acordul semnat de cei patru lideri ale partidelor guvernamentale este de 15 septembrie. Teoretic ar fi vreme, luand in calcul insa opintelile, nu prea. PUNCTUL B. Coalitia isi pune mai multe sperante in punctul B al acordului: schimbarea presedintilor Consiliilor Judetene, acolo unde majoritatea revine actualei Puteri. Proiectul depus de deputatul PD Ioan Oltean a trecut de Camera Deputatilor, a fost votat pe articole in Senat in ultima zi a sesiunii trecute si asteapta votul final o data cu inceperea noii sesiuni. Proiectul sau este doar un fragment din modificarile dorite de actuala Putere pentru Legea 215 a administratiei publice locale, avand tinta directa schimbarea sefilor de CJ, la care se adauga prevederi "de umplutura" precum cresterea la doi a numarului de viceprimari de sector.Citește pe Antena3.ro
MAJORITATEA NECESARA, IN DOAR 5 CONSILII
| ||
|
COALITIA DE LA MAMAIA
|
Modificarea Legii 215 a starnit protestele presedintilor de Consilii Judetene, care au reclamat Consiliului Puterilor Locale si Regionale de la Strasbourg intentia actualei puteri de a schimba rezultatul votului din vara lui 2004 si de a destabiliza administratia locala. Reuniti la Mamaia, la 19 august, in cadrul sedintei Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene, sefii CJ au semnat o declaratie prin care cer ca proiectul de modificare a Legii administratiei locale sa intre in dezbaterea Parlamentului, iar prevederile legate de alegerea si revocarea presedintilor CJ sa produca efecte incepand cu 2008. Potrivit documentului de pozitie, "actiunea lansata de autoritatile centrale pentru revocarea fara motivare a presedintilor si vicepresedintilor de consilii judetene, precum si a viceprimarilor va avea ca efect crearea unui climat general de instabilitate in administratia locala", iar schimbarea regulilor de eligibilitate si revocare in timpul mandatului incalca prevederile constitutionale.
Presedintele UNCJR, Liviu Dragnea, a aratat totodata ca proiectul guvernamental de modificare a legii prefectului acorda acestuia puteri sporite, unele care se suprapun institutiilor abilitate pe anumite domenii, precum Curtea de Conturi sau Parchetul, ceea ce, coroborat cu modificarile la Legea 215, face "sa nu se mai poata vorbi de autoritate locala in Romania". Declaratia a fost semnata si de reprezentantii PNL, PD si UDMR, prezenti la Mamaia, printre care Constantin Ostaficiuc si Victor Mocanu (PD), Aristotel Cancescu si Mircea Molot (PNL) si Levente Buntea (UDMR).
|
SANCTIUNI
|
Reprezentantii PNL si PD care au semnat declaratia de la Mamaia au fost luati in discutie de Consiliul Aliantei acum o saptamana care a decis sa recomande sanctionarea cu avertisment a presedintilor de consilii judetene ai Aliantei care au fost prezenti la intrunirea UNCJ.
Vicepresedintele PD Ioan Oltean cere insa mai mult de la acestia: sa se dezica de ce au semnat. "Daca nu isi vor retrage semnaturile de pe acel document de pozitie, eu voi propune sa le retragem sprijinul politic", ne-a declarat ieri Oltean. Daca in privinta presedintelui de la Buzau, Victor Mocanu, s-a mai aplicat o sanctiune si dupa achizitionarea masinii de lux pe banii CJ, Ostaficiuc de la Timis este o piesa grea pentru PD, cat pe ce sa fie ales vicepresedinte la ultimul Consiliu National.
|