x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Decapitarea CJ atarna de un singur vot

Decapitarea CJ atarna de un singur vot

de Oana Stancu Zamfir    |    01 Sep 2005   •   00:00
Decapitarea CJ atarna de un singur vot

Spre deosebire de Parlament, Coalitia spera ca va reusi schimbarea presedintilor Consiliilor Judetene in care majoritatea revine actualei Puteri.

Daca incercarea de a-i revoca pe presedintii celor doua Camere ale Parlamentului se loveste de forta cu care contracareaza Opozitia, Puterea spera sa o scoata la liman macar cu punctul 2 din acordul semnat la 10 august: schimbarea presedintilor Consiliilor Judetene. Termen: 15 septembrie. Conditie: vot final in Senat.

Marti seara, presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a refuzat sa convoace sesiunea extraordinara pe care 154 de deputati ai Coalitiei au solicitat-o pentru a adopta noul Regulament in baza caruia Nastase sa fie schimbat din functie. Liderul executiv al PSD a convocat direct sesiunea ordinara pentru luni, 5 septembrie, argumentand ca este nevoie oricum de cinci zile inainte ca proiectul de Regulament sa poata fi dezbatut in plen. Lovita in plex, Coalitia a reactionat firav prin vocea liderului grupului PD, Cristian Radulescu, care l-a acuzat pe Nastase ca s-a "pitit dupa toti prunii Regulamentului" numai ca sa evite convocarea sesiunii, si prin vocea liberalului Titus Gheorghiof, care a sustinut ca Nastase era obligat sa convoace plenul.

La Senat, dupa sase ore de furtuna, s-a obtinut "extraordinara", iar pana la 4 septembrie trebuie intocmit raportul comisiei pentru Regulament. In plen insa, discutia e programata la 7 septembrie.

Calendarul pe care l-a votat Coalitia pierde astfel teren. Termenul prevazut de acordul semnat de cei patru lideri ale partidelor guvernamentale este de 15 septembrie. Teoretic ar fi vreme, luand in calcul insa opintelile, nu prea.

PUNCTUL B. Coalitia isi pune mai multe sperante in punctul B al acordului: schimbarea presedintilor Consiliilor Judetene, acolo unde majoritatea revine actualei Puteri. Proiectul depus de deputatul PD Ioan Oltean a trecut de Camera Deputatilor, a fost votat pe articole in Senat in ultima zi a sesiunii trecute si asteapta votul final o data cu inceperea noii sesiuni. Proiectul sau este doar un fragment din modificarile dorite de actuala Putere pentru Legea 215 a administratiei publice locale, avand tinta directa schimbarea sefilor de CJ, la care se adauga prevederi "de umplutura" precum cresterea la doi a numarului de viceprimari de sector.

CONTROVERSE. Grosul modificarilor la Legea 215 este asteptat in aceasta toamna, intr-un pachet legislativ promovat de Ministerul Administratiei si Internelor, care va include si modificarea Legii prefectului si a celei a descentralizarii. Si pe acest pachet s-au nascut dispute, si nu doar cu Opozitia, reprezentata vehement de presedintii de Consilii Judetene din partea PSD si PRM, care au acuzat cresterea exagerata a puterilor prefectului, cat mai ales in sanul Coalitiei, unde fiecare partid are propria versiune. Ministrul Vasile Blaga vorbeste despre schimbarea presedintilor CJ cu jumatate plus unu din voturile consilierilor, PNL merge mai departe si propune pentru 2008 alegerea acestora prin vot uninominal. Potrivit presedintelui Comisiei pentru administratie, Dan Motreanu, exista o propunere si legata de alegerea viceprimarilor in tandem cu primarul, dar si una ca viceprimarul sa fie propus de primar si votat de consilieri.

Motreanu a recunoscut ca si in sanul propriului partid sunt viziuni diferite legate de aceste modificari, primarii dorind, de exemplu, ca fondurile sa fie distribuite direct de la centru, sarind peste Consiliul Judeten, si, evident, consilierii judeteni se impotrivesc.

UDMR are propriile propuneri, dorind ca directiile judetene de cultura, agricultura, munca si sanatate sa fie subordonate Consiliilor Judetene si nu ministerelor. Uniunea propune insa restrangerea rolului prefectilor, care ar trebui sa se ocupe doar de supravegherea respectarii legii, iar administratiile locale sa primeasca o libertate de actiune mai mare, mai multe atributii si mai multi bani, in timp ce modificarile pe care MAI le propune la Legea prefectului sporesc puterea acestuia, banii de la centru urmand a fi alocati de prefect, care va avea putere sa se implice si in proiectele financiare ce vizeaza comunitatile locale.

DATA INCERTA. Partidele din arcul guvernamental nu se inteleg nici asupra modalitatii de adoptare a acestui pachet legislativ: ministrul Vasile Blaga anunta asumarea raspunderii Guvernului, liberalul Dan Motreanu a anuntat recent ca legile administratiei vor intra in dezbaterea Parlamentului in luna septembrie, iar daca se va intarzia adoptarea acestora, este posibil ca Guvernul sa-si asume raspunderea pentru un pachet de acte normative referitor la aceasta tema. "Ministrul Blaga sustine varianta asumarii, care a intampinat retineri din partea PNL, dar nu exprimate oficial. Dan Motreanu vorbeste in nume propriu. Dupa ce se vor culege puncte de vedere din teritoriu, se va lua si o decizie in privinta proiectului de care se ocupa ministrul Blaga, nu altcineva", a replicat ieri vicepresedintele PD, Ioan Oltean.

MAJORITATEA NECESARA, IN DOAR 5 CONSILII
"Acolo unde coalitia are majoritatea, acolo poate sa-si impuna presedintele consiliului judetean. Unde electoratul a decis o alta majoritate, formata din PSD si alte partide din afara coalitiei, evident ca situatia va ramane neschimbata. Este vorba ca aceeasi coalitie care guverneaza Romania si daca are la nivel local aceeasi majoritate poate sa-si impuna inclusiv presedintele consiliului judetean. Daca nu, nu", explica liderul PD Emil Boc (foto) in urma cu doar 10 zile cum va decurge procesul de modificare a structurii de conducere a unor consilii judetene. Opozitia detine sefia in 22 de consilii judetene, si anume: Arges, Bacau, Bistrita-Nasaud, Botosani, Braila, Constanta, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Gorj, Ialomita, Iasi, Ilfov, Mehedinti, Neamt, Salaj, Suceava, Vrancea, Teleorman, Tulcea, Vaslui si Olt. Sanse pentru schimbarea presedintilor de CJ nu are insa decat in cele cinci consilii in care detine majoritatea necesara, adica in Bistrita-Nasaud, Braila, Ilfov, Salaj si Tulcea. (Aniela Nine)

COALITIA DE LA MAMAIA
Modificarea Legii 215 a starnit protestele presedintilor de Consilii Judetene, care au reclamat Consiliului Puterilor Locale si Regionale de la Strasbourg intentia actualei puteri de a schimba rezultatul votului din vara lui 2004 si de a destabiliza administratia locala. Reuniti la Mamaia, la 19 august, in cadrul sedintei Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene, sefii CJ au semnat o declaratie prin care cer ca proiectul de modificare a Legii administratiei locale sa intre in dezbaterea Parlamentului, iar prevederile legate de alegerea si revocarea presedintilor CJ sa produca efecte incepand cu 2008. Potrivit documentului de pozitie, "actiunea lansata de autoritatile centrale pentru revocarea fara motivare a presedintilor si vicepresedintilor de consilii judetene, precum si a viceprimarilor va avea ca efect crearea unui climat general de instabilitate in administratia locala", iar schimbarea regulilor de eligibilitate si revocare in timpul mandatului incalca prevederile constitutionale.

Presedintele UNCJR, Liviu Dragnea, a aratat totodata ca proiectul guvernamental de modificare a legii prefectului acorda acestuia puteri sporite, unele care se suprapun institutiilor abilitate pe anumite domenii, precum Curtea de Conturi sau Parchetul, ceea ce, coroborat cu modificarile la Legea 215, face "sa nu se mai poata vorbi de autoritate locala in Romania". Declaratia a fost semnata si de reprezentantii PNL, PD si UDMR, prezenti la Mamaia, printre care Constantin Ostaficiuc si Victor Mocanu (PD), Aristotel Cancescu si Mircea Molot (PNL) si Levente Buntea (UDMR).

SANCTIUNI
Reprezentantii PNL si PD care au semnat declaratia de la Mamaia au fost luati in discutie de Consiliul Aliantei acum o saptamana care a decis sa recomande sanctionarea cu avertisment a presedintilor de consilii judetene ai Aliantei care au fost prezenti la intrunirea UNCJ.

Vicepresedintele PD Ioan Oltean cere insa mai mult de la acestia: sa se dezica de ce au semnat. "Daca nu isi vor retrage semnaturile de pe acel document de pozitie, eu voi propune sa le retragem sprijinul politic", ne-a declarat ieri Oltean. Daca in privinta presedintelui de la Buzau, Victor Mocanu, s-a mai aplicat o sanctiune si dupa achizitionarea masinii de lux pe banii CJ, Ostaficiuc de la Timis este o piesa grea pentru PD, cat pe ce sa fie ales vicepresedinte la ultimul Consiliu National.
×
Subiecte în articol: politic consilii judetene presedintilor