x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Declaratie-Soc: Trupele in Liban, puse sub lupa

Declaratie-Soc: Trupele in Liban, puse sub lupa

de Carmen Vintila    |    Gabriela Antoniu    |    31 Iul 2006   •   00:00
Declaratie-Soc: Trupele in Liban, puse sub lupa

Intr-un context sensibil, generat de propunerea PNL privind retragerea trupelor romanesti din Irak, prese-dintele Basescu supraliciteaza si exprima disponibilitatea ca Romania sa participe cu militari si in Liban. In ciuda nuantarilor ulterioare, anuntul presedintelui are sustinere doar de la PD si UDMR.

Intr-un context sensibil, generat de propunerea PNL privind retragerea trupelor romanesti din Irak, presedintele Basescu supraliciteaza si exprima disponibilitatea ca Romania sa participe cu militari si in Liban. In ciuda nuantarilor ulterioare, anuntul presedintelui nu are decat sustinerea PD si UDMR.

Aflat in vizita la Washington, presedintele Traian Basescu a fost intrebat vineri daca Romania va oferi trupe pentru rezolvarea situatiei din Liban. Seful statului a raspuns ca Romania are capacitatea de a participa cu trupe si de a-si indeplini obligatiile ca stat membru al NATO si ca stat european, daca va exista o decizie oficiala in acest sens.

"Comunitatea internationala poate conta pe sprijinul Romaniei in restabilirea pacii in Liban si pentru a garanta securitatea Israelului", a afirmat Basescu, insistand asupra necesitatii asigurarii securitatii Israelului, in care Romania este direct interesata din cauza comunitatii romanesti. El a mai spus ca Romania are potential, dar trebuie sa existe o decizie internationala asupra modalitatii de a rezolva situatia din Liban.

NUANTARI. Sambata, la revenirea din SUA, presedintele Basescu a precizat ca nici el si nici seful SMG, generalul Eugen Badalan, nu au angajat Romania, in discutiile cu oficialii americani, in participarea cu trupe militare intr-o eventuala actiune in Liban. "Trebuie sa asteptam o decizie in privinta solutiei care va fi luata pentru Liban. Am prefera o decizie a ONU (...) Romania nu se angajeaza inca la nici un efort (in Liban - n.r.) atat timp cat nu se stabilesc structura, tipul de misiune si responsabilitatea fiecarei tari", a spus seful statului.

"NUMAI SUB MANDAT ONU"
Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu (foto), sustine ca Romania are fortele militare necesare pentru a participa la misiuni de mentinere a pacii in Liban. "Si sub mandat ONU suntem gata sa participam. Repet, sub mandat ONU, pentru ca ONU plateste aceste misiuni", a adaugat ministrul Apararii. "Sa vedem mai intai solicitarea si, in functie de ea, vom dimensiona si efectivele si vom face dizlocarea", a mai spus Atanasiu. "Daca (forta de mentinere a pacii in Liban - n.r.) va fi sub alt mandat, va trebui sa gasim resurse financiare", a explicat Atanasiu. Potrivit acestuia, angajamentele Romaniei exced posibilitatile de a le onora. "In acest an prezenta trupelor romanesti in Irak ne costa 90 de milioane de dolari", a spus ministrul.

Reactii politice


PNL-PD. Senatorul liberal Norica Nicolai considera ca Romania nu are nici o ratiune pentru care sa trimita trupe in Liban, in conditiile in care acolo e "un conflict in curs, in care nici NATO, nici ONU nu sunt angajate". Potrivit senatorului, se poate ajunge la o astfel de decizie atunci cand una dintre partile beligerante ti-o cere.
"Declaratia presedintelui este corecta, pentru ca atunci cand am solicitat sa aderam la ONU ne-am asumat si aceste obligatii. Nu sunt numai drepturi, sunt si obligatii (...) Nu este o decizie a presedintelui, este o declaratie care va fi supusa dezbaterii si aprobarii celor in masura", a precizat deputatul PD Augustin Zegrean.

PC. "Nu cred ca Romania trebuie sa se preocupe exclusiv de securitatea Israelului", considera liderul conservator Dan Voiculescu, aratand ca Romania are relatii prietenesti atat cu Israelul, cat si cu tarile arabe. "Iata de ce consider o gafa politica declaratia facuta de presedintele Basescu in timpul vizitei in Statele Unite", a adaugat liderul PC. In opinia acestuia, presedintele Basescu ar trebui sa se concentreze pe realizarea promisiunilor facute in timpul campaniei electorale.

UDMR. "Eu cred ca situatia din Liban ne intereseaza pe toti, si Romania intr-adevar este direct interesata si prin relatiile cu Israelul, si prin relatiile cu lumea araba si comunitatea romaneasca din ambele tari", a declarat deputatul UDMR Kelemen Hunor.

PSD. La randul sau, purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a apreciat ca un astfel de demers nu se face "pe picior", calificand afirmatia presedintelui Basescu drept o actiune pripita de politica externa. "Romania nu trebuie sa accepte un astfel de troc, si anume forte militare de interpunere contra vizelor in SUA", a mai spus Diaconescu.

PRM. Vicepresedintele PRM Lucian Bolcas considera declaratia presedintelui Basescu "hazardata si prematura, care nu se bazeaza pe o intentie sincera de cooperare internationala, ci numai pe dorinta de a fi pe placul unor inalte «Porti»".
×
Subiecte în articol: basescu politic romania liban