x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Declaratii de avere - Deputatii se roaga de Guvern

Declaratii de avere - Deputatii se roaga de Guvern

27 Apr 2005   •   00:00

Comisia juridica a Camerei Deputatilor va solicita Guvernului sa amane termenul (9 mai) pana la care demnitarii sunt obligati sa depuna noile declaratii de avere. Deputatii vor sa fie siguri ca ordonanta privind declararea averilor va trece mai intai prin mainile lor.

  • de ARTHUR SUCIU
  • POLITIC
  • TRAGERE DE TIMP. Monica Macovei a incercat printr-un tertip sa mentina formularea pentru declararea averilor in forma propusa de Guvern
    Prin aceasta solicitare, deputatii au raspuns unei adrese de amanare a dezbaterilor in Comisie, venite din partea ministrului Justitiei, Monica Macovei.

    AMANARE. Nu mai putin de o ora au discutat membrii Comisiei Juridice pentru a lua o decizie daca sa dezbata sau nu ordonanta privind declararea averilor demnitarilor. Initiatoare a actului normativ, ministrul Justitiei Monica Macovei trimisese o adresa in care anunta ca nu poate fi prezenta la dezbateri si solicita amanarea lor pentru o data ulterioara. Amanarea nu ar fi fost o problema pentru deputati, care de regula ocolesc subiectele delicate. Numai ca, potrivit ordonantei adoptate de Guvern, pana la data de 9 mai, demnitarii vor fi obligati sa-si publice noile declaratii de avere. Ordonanta a fost deja modificata substantial de Senat, dar pana la 9 mai nu exista timp pentru adoptarea de catre Camera si promulgarea de catre Presedintie. Pusi in fata inevitabilului, membrii Comisiei au inceput sa se certe in legatura cu data amanarii, daca ordonanta sa fie discutata pe 4 mai sau pe 10 mai.

    SOLICITARE. Este pentru a doua oara cand deputatii amana luarea in discutie a unui act normativ prin care vor fi obligati sa-si declare in termeni concreti si amanuntit averile lor si ale familiei. Ordonanta a fost primita cu raceala la Senat, unde a fost modificata pe fond, in sensul renuntarii la raspunderea penala pentru declaratii false si reducerea unor capitole din cuprinsul declaratiei de avere. Prin cererea de amanare, Monica Macovei a incercat sa-i prinda in capcana pe parlamentari, astfel incat acestia, nemodificand ordonanta la timp, sa fie obligati sa-si declare averile potrivit textului adoptat de Guvern. Dupa o ora, deputatilor le-a picat fisa si au decis sa ceara Guvernului amanarea aplicarii ordonantei pana la data la care aceasta va fi adoptata de Parlament.

    ×
    Subiecte în articol: politic