x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică DECRET PREZIDENŢIAL - Păcuraru, suspendat

DECRET PREZIDENŢIAL - Păcuraru, suspendat

de Monica Iordache Apostol    |    24 Sep 2008   •   00:00
DECRET PREZIDENŢIAL - Păcuraru, suspendat

Preşedintele Băsescu a suspendat al treilea ministru din Cabinetul Tăriceanu. Pentru Paul Păcuraru, deţinătorul portofoliului Muncii şi al unui dosar la DNA, şeful statului a semnat ieri decretul în acest sens. Ieri după-amiază Păcuraru şi-a înaintat şi demisia din funcţie.



Preşedintele Băsescu a suspendat al treilea ministru din Cabinetul Tăriceanu. Pentru Paul Păcuraru, deţinătorul portofoliului Muncii şi al unui dosar la DNA, şeful statului a semnat ieri decretul în acest sens. Ieri după-amiază Păcuraru şi-a înaintat şi demisia din funcţie.

La finalul zilei în care liberalii îşi prezentaseră cu fast candidaţii în alegerile parlamentare, Administraţia Prezidenţială a lansat, neoficial, informaţia că şeful statului a semnat decretul de suspendare a ministrului Muncii, care a fost pus sub acuzare de DNA vinerea trecută. Liderii liberali şi ministrul în cauză au aflat de pe site-ul de ştiri Hotnews de decizia şefului statului, nefiind preveniţi de acesta în nici un fel. Ieri-dimineaţă, Administraţia Prezidenţială a comunicat oficial că a fost semnat decretul de suspendare din funcţie a ministrului Muncii. Până acum, preşedintele a mai recurs la acelaşi gest în cazul fostului ministru al Apărării, Teodor Atanasiu (PNL), şi în cazul fostului ministru al Comunicaţiilor, Zolt Nagy (UDMR).

Dosar politic

Paul Păcuraru a declarat că decizia privind suspendarea sa este "nedreaptă şi politică" şi că dosarul său are "două paliere politice". Primul l-ar reprezenta reorganizarea Ministerului Muncii, "când a fost spart monopolul forţei de muncă în străinătate", astfel încât cetăţenii români care doresc să lucreze în străinătate nu trebuie "să mai asedieze Bucureştiul" pentru obţinerea diferitelor avize, acestea putând fi obţinute din mai multe localităţi, ca urmare a transferării atribuţiilor Departamentului pentru Muncă în Străinătate şi a Oficiului de Migrare către Agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă.

Al doilea palier ar ţine de conţinutul dosarului. "Nu am dat nici un telefon domnului Morega. Am primit mai multe telefoane să nominalizez pe un post vacant un anume domn din Târgu-Jiu. Nu mă pot face vinovat nici măcar că nu am fost atent, pentru că nu am promis nimic", a mai spus Păcuraru, acuzat fiind că ar fi promis numirea lui George Romanescu în funcţia de şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj, în schimbul acordării de contracte către o firmă a fiului său, Mihnea Păcuraru.

Primul raport, favorabil lui Păcuraru

Paul Păcuraru a mai declarat ieri că în decizia Senatului de avizare a urmăririi penale se arată că din analiza probatorie a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, respectiv înregistrarea apelurilor telefonice primite, membrii Comisiei juridice au constatat că există "o flagrantă contradicţie" între acestea şi cercetarea lui de către procurorii anticorupţie.

Astfel, potrivit lui Păcuraru, Comisia juridică a vrut să returneze dosarul lui la DNA, din lipsă de probe, pentru că nu se poate stabili nici o legătură între numirea lui George Romanescu în funcţia de inspector-şef şi promisiunea obţinerii unui post. "Nu există indicii care să ateste că numirea domnului Romanescu s-a făcut cu încălcarea vreunei legi", a precizat Păcuraru. Totodată, Păcuraru a precizat că Ilie Morega nu ştia cu ce se ocupă fiul lui şi nu a vorbit niciodată despre vreun avantaj pentru acesta.

Surse din Comisia juridică a Senatului au declarat că membrii comisiei au intenţionat în prima fază să retrimă dosarul la DNA, solicitând mai multe informaţii de la procurori, întrucât erau neconcludente în privinţa săvârşirii unei infracţiuni.

Primul raport al Comisiei a fost redactat cu această recomandare, dar cea care a întors lucrurile în defavoarea lui Paul Păcuraru ar fi fost chiar preşedinta Comisiei juridice, colega de partid a ministrului, Norica Nicolai. Aceasta a propus avizarea începerii urmăririi penale pentru că aceasta a fost decizia PNL, iar blocarea dosarului ar fi adus prejudicii de imagine şi PNL, şi Senatului.

Mariana Câmpeanu, posibil ministru

Paul Păcuraru a mai declarat că i-a oferit deja demisia premierului Tăriceanu la începutul scandalului despre dosarul său, dar că premierul i-a refuzat-o, cerându-i să-şi termine mandatul. Ieri-dimineaţă, cei doi au avut o nouă discuţie, în urma căreia se stabilise să fie desemnat un interimar la conducerea ministerului, posibil Eugen Nicolaescu, urmând ca Păcuraru să rămână titularul suspendat pe parcursul celor 45 de zile permise de lege. "Sper să mă întorc cât mai repede la minister", declara ministrul suspendat, sperând că dosarul său se va soluţiona în acest interval. Primul semnal că nu va fi aşa a venit chiar de la Nicolaescu. El a confirmat că premierul i-a propus să asigure interimatul la Ministerul Muncii, dar că cea mai bună soluţie este numirea unui ministru plin. Asta însemna ca Păcuraru să demisioneze, lucru care s-a şi întâmplat câteva ore mai târziu, după o şedinţă a conducerii PNL, în care liderii liberali au spus că premierul trebuie să-i accepte demisia. La final, Tăriceanu a anunţat demisia lui Păcuraru şi a promis să numească un alt titular. Conform unor surse din PNL, premierul ar vrea-o ministru pe şefa Casei Naţionale de Pensii, Mariana Câmpeanu.

×
Subiecte în articol: politic păcuraru