x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Demisia preşedintelui CNA, solicitată de mai mulţi membri ai Comisiei pentru cultură

Demisia preşedintelui CNA, solicitată de mai mulţi membri ai Comisiei pentru cultură

10 Noi 2015   •   18:00
Demisia preşedintelui CNA, solicitată de mai mulţi membri ai Comisiei pentru cultură

Mai mulţi membri ai Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor i-au cerut marţi demisia preşedintelui Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Laura Georgescu, unul dintre motive fiind că trebuie depolitizat CNA-ul.

"CNA-ul trebuie depolitizat, iar ponderea reprezentanţilor partidelor politice să fie mult mai mică. Cred că ar trebui reprezentanţi ai mediului academic, ai instituţiilor de învăţământ superior din zona de jurnalism, cultură, artă, reprezentanţi ai societăţii civile să facă parte din CNA. Ar fi o soluţie bună ca împreună cu colegii dumneavoastră să vă anunţaţi demisiile din CNA astăzi, mâine. Noi luăm act de demisiile dumneavoastră, stabilim un interimat, ne apucăm astfel să fim eficienţi în a elabora o lege nouă, să creăm un CNA eficient, corect, pragmatic", a afirmat deputatul PSD Mihai Sturzu, la şedinţa comisiei, care a audiat-o pe şefa CNA.

Laura Georgescu a răspuns că îşi va da demisia numai dacă se va demonstra că a încălcat legea şi a menţionat că în scurt timp va prezenta comisiei o situaţie prin care se încearcă oprirea emisiunilor tv care promovează incultura.

"O să vă remitem exact ce am pus noi pe hârtie. Noi ne îndreptăm spre al treilea an consecutiv să schimbăm legislaţia secundară - Codul audiovizual. Acum, exact la asta lucrăm. Probabil că o să-l discutăm în mai puţin de 10-15 zile, dar înainte va trece pe la dumneavoastră", a precizat Georgescu.

Deputatul Radu Popa a întrebat-o pe Laura Georgescu dacă a văzut la vreunul din posturile de televiziune româneşti imagini neblurate cu corpuri arse în tragedia de la Clubul "Colectiv" şi ce măsuri a luat instituţia pe care o conduce.

"Prima jumătate de oră, fiind primele imagini, dacă au scăpat, nu aveau tehnic cum să fie blurate. Ulterior a funcţionat sub sistemul de comunicare cu cei din post, care trebuiau să înregistreze aceste prime imagini, să se ducă să le blureze într-un grup de montaj. Nu se poate face imediat acest lucru. Este pentru prima oară când oamenii din media se întâlnesc cu un eveniment de asemenea proporţii. Locul era foarte strâmt. Ce au dat, au dat gândind în timp real, în viteză. Au încercat să dea ceea ce face un operator. Oamenii care fac această meserie se cablează emoţional în acel moment, iar acolo era un dezastru", a explicat Laura Georgescu.

În intervenţia sa, preşedintele Comisiei pentru cultură, deputatul PNL Gigel Ştirbu, i-a cerut preşedintelui CNA să ia atitudine împotriva politicii de "îndobitocire" promovată pe micile ecrane, solicitându-i totodată să trimită în format electronic toate măsurile pe care Consiliul le-a luat în ultima perioadă, în acest sens.

"Am văzut o anumită politică de îndobitocire, de bombe sexi. Luaţi atitudine, că am senzaţia că publicitatea care vine către aceste emisiuni e atât de consistentă încât amenzile pe care le daţi dumneavoastră sunt adevărate glumiţe pentru astfel de producători", a precizat Ştirbu.

Şi deputatul UNPR Liliana Mincă i-a cerut demisia şefului CNA. "Din păcate, nu legislaţia secundară trebuie schimbată, dumneavoastră doamnă Laura Georgescu ar trebui să vă schimbaţi din această funcţie. Când v-am depus atunci acea plângere la DNA s-a demonstrat că aveam dreptate. Sunteţi trimisă în judecată pentru abuz în serviciu, iar comportamentul dumneavoastră este un comportament neadecvat pentru funcţia pe care o ocupaţi", a susţinut Mincă.

×
Subiecte în articol: laura georgescu cna demisie