Conform portalului bruxinfo, Polonia este hotarata sa contracareze refuzul Olandei de a accepta aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen. Ministrul de interne al Poloniei, in calitate de gazda a intalnirii de maine, va propune aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, cu conditia ca cele doua tari sa implementeze un nou mecanism de monitorizare Schengen.
Astfel, demnitarul polonez incearca sa mai dilueze din fermitatea refuzului olandez. Conform mai multor diplomati europeni, aceasta ar putea fi una din caile politice de care are nevoie Bucurestiul si Sofia.
In ciuda optiunii anuntate de Olanda, autoritatile poloneze se pregatesc maine pentru o decizie favorabila aderarii Romaniei si Bulgariei. Ministrul de interne va propune ca din data de 31 octombrie 2011, Romania si Bulgaria sa adere la spatiul Schengen, din punct de vedere maritim si aerian, urmand ca granitele terestre sa fie deschise, in urma progreselor dovedite de cele doua tari in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), abia la finalul lunii iulie a anului 2012.
'Noi nu vom schimba conditiile de aderare pentru nici o tara. Incercam sa ne adaptam unei situatii politice. Un MCV favorabil ar reprezenta o garantie externa pentru faptul ca Romania si Bulgaria sunt pregatite sa adere', a declarat un inalt demnitar pentru bruxinfo. 'Nici Olanda, nici o alta tara, nu si-a expus oficial optiunea in privinta celor doua tari. Noi ne pregatim maine pentru extinderea spatiului Schengen', a declarat un oficial polonez pentru bruxinfo.
Se pare ca polonezii au apelat deja la UE pentru a interveni, in conditiile in care refuzul Olandei se bazeaza pe motive politice, iar misiunea UE ar urma sa fie cea de a convinge Olanda, tot cu motive politice, sa isi revizioneze pozitia si sa accepte un mecanism de monitorizare Schengen, care sa evidentieze progresul din fiecare tara. 'Nu doar Romania si Bulgaria sunt tari problema. Daca vom adopta mecanismul de monitorizare, vom descoperi multe probleme in tari care fac parte deja din spatiul Schengen', a adaugat demnitarul polonez. 'Daca Romania si Bulgaria nu vor adera in cadrul sedintei ministrilor de interne, sansele la un nivel mai inalt sunt si mai mici', a incheiat oficialul polonez.