x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Depoziţie scrisă a lui Snowden, la Parlamentul European: "UE a permis să se creeze un bazar al spionajului american"

Depoziţie scrisă a lui Snowden, la Parlamentul European: "UE a permis să se creeze un bazar al spionajului american"

de Istvan Deak    |    09 Mar 2014   •   14:03
Depoziţie scrisă a lui Snowden, la Parlamentul European: "UE a permis să se creeze un bazar al spionajului american"

Sub presiune americană, UE a lăsat să se creeze un "bazar al spionajului" care generalizează supravegherea în masă a tuturor cetăţenilor, afirmă Edward Snowden, fost colaborator al Agenţiei Naţionale de Securitate a SUA (NSA), într-o depoziţie scrisă adresată Parlamentului European.

"Una dintre activităţile esenţiale ale diviziei afacerilor externe a NSA este să exercite presiuni şi să incite statele membre ale UE să-şi schimbe legile, autorizând supravegherea în masă", susţine Snowden în depoziţia scrisă pe care Parlamentul European a făcut-o publică vineri.

Astfel de operaţiuni au fost efectuate în Suedia, Olanda, Germania, având ca rezultat "instituirea în secret a unor sisteme intruzive de supraveghere în masă", avertizează fostul consultant în probleme de securitate, care răspunde astfel la întrebări scrise adresate de membrii Comisiei Libertăţilor Civile a Parlamentului European.

Snowden incriminează în special dreptul pe care şi-l rezervă Agenţia Naţională de Securitate americană de a-i spiona pe cetăţenii partenerilor SUA fără a-i informa. În treacăt fie spus, aceasta permite statelor vizate să-şi invoce ignoranţa în faţa propriei opinii publice, susţine el.

Potrivit lui Snowden, "rezultatul este un bazar european" în care statele membre acceptă să cedeze individual NSA drepturi pe care le cred limitate, dar care îi permit Agenţiei în final să constituie "un ghiveci de supraveghere în masă împotriva ansamblului cetăţenilor obişnuiţi".

Snowden îndeamnă eurodeputaţii să acţioneze pentru a împiedica "spionii să ajungă să dicteze politica" în statele UE.
Încă refugiat la Moscova, Snowden subliniază că niciun Guvern occidental nu a putut prezenta argumente pentru a justifica faptul că o astfel de supraveghere ar fi fost necesară.

În SUA, reaminteşte el, şefii serviciilor de spionaj au afirmat că 54 de atacuri teroriste au fost dejucate prin supravegherea în masă, dar anchete realizate de Casa Albă şi de Curtea Federală americană au demonstrat că nu este adevărat.
În depoziţia transmisă deputaţilor europeni, Edward Snowden insistă asupra faptului că agenţia NSA a furnizat ţărilor europene expertiza şi tehnologia necesare pentru supravegherea în masă. Rezultatul a fost că multe state europene au supravegheat cetăţenii ţărilor vecine, atunci când nu şi-au supraveghea propriii cetăţeni.
"Vestea bună este că există o soluţie: slăbiciunea supravegherii în masă constă în faptul că ea poate să devină uşor prea costisitoare prin schimbările normelor tehnice" o dată cu generalizarea criptării, adaugă el.

"Îmi iubesc ţara şi cred că spionajul serveşte unor interese vitale, şi trebuie să continue. Mi-am riscat viaţa, am riscat familia şi libertatea pentru a vă spune adevărul". Mărturia lui Snowden pentru Comisia LIBE a Parlamentului European este nu doar un strigăt de alarmă, ci şi un document de o importanţă capitală pentru supravieţuirea libertăţii individuale, într-o lume în care spionajul generalizat se exercită la drumul mare, comentează presa occidentală pe marginea acestei depoziţii mult-aşteptate.

După o anchetă de şase luni asupra supravegherii americane în masă relevate de Snowden, Parlamentul European urmează să se pronunţe săptămâna viitoare cu privire la un proiect de raport care preconizează suspendarea SWIFT şi Safe Harbour, două importante acorduri de schimburi de date cu SUA.

În cadrul sesiunii plenare din martie a Parlamentului European, care se desfăşoară la Strasbourg, între 10 şi 13 martie, urmează să fie puse în discuţie chestiuni referitoare la protecţia persoanelor fizice şi prelucrarea datelor cu caracter personal, prelucrarea datelor cu caracter personal în scopul prevenirii infracţiunilor, dar şi programul de supraveghere al Agenţiei Naţionale de Securitate a SUA (NSA), organismele de supraveghere din diferite state membre şi impactul acestora asupra drepturilor fundamentale ale cetăţenilor UE.

×