x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Deputaţii au adoptat în unanimitate majorarea salariilor profesorilor

Deputaţii au adoptat în unanimitate majorarea salariilor profesorilor

de Gabriela Antoniu    |    30 Sep 2008   •   00:00

Camera Deputaţilor a adoptat în unanimitate, cu amendamentele PSD, proiectul de aprobare a Ordonanţei 15/2008 privind majorarea salariilor profesorilor cu 50%. Deşi luni s-a opus acestei majorări, ministrul Educaţiei, Cristian Adomnniţei a votat pentru. Camera Deputaţilor este cameră decizională.



Camera Deputaţilor a adoptat în unanimitate, cu amendamentele PSD, proiectul de aprobare a Ordonanţei 15/2008 privind majorarea salariilor profesorilor cu 50%. Deşi luni s-a opus acestei majorări, ministrul Educaţiei, Cristian Adomnniţei a votat pentru. Camera Deputaţilor este cameră decizională.

Proiectul a  fost adoptat pe articole, luni, de deputaţi.  Luni, deputaţii au adoptat, în unanimitate, pe articole, proiectul de lege privind majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50%,  fapt ce a stârnit emoţii la tribuna Camerei Deputaţilor, precum şi un schimb ceva mai dur de replici între unii deputaţi.     Când aceste schimburi de replici se apropiau de final, a apărut în plen şi ministrul Educaţiei şi Cercetării, Cristian Adomniţei, care i-a acuzat pe deputaţi că s-au grăbit să voteze proiectul fără a dialoga şi cu acesta, 'măcar cum au procedat la moţiunile simple pe educaţie'.

După ce reprezentanţii tuturor grupurilor parlamentare şi-au exprimat emoţia şi deplina susţinere pentru majorarea salariilor profesorilor, fostul ministru al educaţiei, deputatul PSD Ecaterina Andronescu, a venit la tribună pentru a-şi exprima satisfacţia faţă de ''gestul de recunoaştere a valorii categoriei celei mai importante pentru viitorul fiecărui om din România: dascălii''. Emoţionată, Ecaterina Andronescu abia şi-a stăpânit lacrimile în timp ce vorbea.

'Cred că e chiar un moment emoţionant în Parlamentul României. Vreau să vă mulţumesc sincer pentru modul în care Parlamentul României s-a aplecat spre problemele şcolii. Vreau să mulţumesc şi Senatului care a trecut întâi această lege şi vreau să vă mulţumesc dumneavoastră tuturor pentru că astăzi (...) aţi dovedit că şcoala este o prioritate naţională. Ea aşa trebuie să rămână pentru că ţara nu se poate înălţa fără şcoală. Este un act de dreptate  pe care îl facem astăzi profesorilor', a spus Andronescu. Ea a admis că majorarea nu reprezintă 'un pas foarte mare', dar este măcar 'o ameliorare şi o încercare de a remotiva profesorii'.

'Sunt convinsă că toţi dascălii noştri vor ţine seama de calitatea învăţământului în mai mare măsură decât până acum pentru că în mod categoric trebuie să întoarcem spre societate ceea ce societatea astăzi trimite spre personalul didactic', a adăugat Ecaterina Andronescu. Ea şi-a exprimat speranţa că marţi, la votul final, toţi deputaţii, indiferent de grupul parlamentar din care fac parte, să voteze pentru acest proiect de lege.

Liberalul Relu Fenechiu a ironizat, însă, starea de emotivitate a colegei sale de la PSD. 'Îmi cer scuze, dar am mai văzut lacrimi la oamenii politici şi nu de fiecare dată ele curg cu adevărat', a spus el. În opinia lui Fenechiu, 'ar fi fost bine' dacă şi celelalte guverne ar fi majorat salariile profesorilor în ritmul actual apreciind că, cel mai probabil, 'acestea nu au avut posibilităţile economice necesare'.

Fenechiu l-a ironizat indirect şi pe preşedintele PSD, Mircea Geoană. 'Sunt unii politicieni care promit câte 25.000 de euro românilor care se întorc în ţară. Nu vreau să vă spun decât că e o păcăleală', a spus el.

    Relu Fenechiu a fost combătut imediat de deputaţii PSD Cristian Dumitrescu şi Aura Vasile, care l-au rugat pe acesta să-şi ceară scuze, în primul rând faţă de o doamnă, dar mai ales faţă de un parlamentar şi un fost ministru care s-a bătut pentru salariile profesorilor.

    'Domnule Fenechiu, sunteţi un politician jalnic. V-aţi legat de o doamnă, colegă de-a noastră, care a venit plină de emoţie, şi care a vorbit despre un proiect pentru care s-a bătut. Iar dumneavoastră o asimilaţi acelei persoane (n.r. - Traian Băsescu) care vi l-a scos pe Stolojan din vârful partidului, l-a adus iar şi v-a scos pe dumneavoastră şi v-a pus acolo unde vă este locul, în cartea de istorie! Prea mult i-am ajutat pe aceşti oameni', a spus Dumitrescu.

    Aura Vasile a considerat că Relu Fenechiu a jignit, prin atitudinea lui, toate femeile din România.

    'Nu sunt supărată (n.r. - pe Relu Fenechiu), cu condiţia ca mâine să voteze această lege. şi vreau să vă spun, domnule Fenechiu, că ştiu, ori de câte ori este nevoie, să fiu bărbată', a fost singura replică a Ecaterinei Andronescu.

    Venit din nou la micforon, Relu Fenechiu a prezentat scuze.

    'Vă solicit să depăşim momentul de demagogie ieftină. Haideţi să facem alegeri parlamentare din trei în trei luni, ca să mărim salariile la nivel occidental, problema este dacă ne ţin curelele până atunci. (...) Dacă nu erau alegerile parlamentare, nu cred că avea loc mărirea de salarii', a spus acesta.

    Fostul ministru al Muncii, democrat-liberalul Gheorghe Barbu, consideră că, în ultimii patru ani, pe o grilă de ierarhizare a salariilor, cele pentru profesori au crescut în mod constant 'mai mult decât la celelate categorii de bugetari'. În opinia sa, legea privind majorarea profesorilor cu 50% trebuie imediat aplicată.
    'Dascălul este lumânarea care se arde pe sine, ca să-i urmeze pe alţii. şi, dacă dumneavoastră oftaţi când auziţi de lumânare, o puteţi aprinde de pe acum. Dascălii v-au luat de mânuţă de la grădiniţă şi v-au purtat până pe băncile Parlamentului, dar aţi uitat să fiţi recunoscători, pentru că întotdeauna când s-a pus problema majorării salariilor, s-a votat împotrivă prin comandă politică', a afirmat deputatul PRM Ioan Aurel Rus.
     El s-a arătat, totodată, îngrijorat de faptul că majorarea salariilor profesorilor îi va lovi chiar după 1 ianuarie, fiind, în opinia sa, doar o măsură de campanie luată de Guvern.

    'Mă bucur că se rezolvă momentan această problemă, dar aş vrea să fiţi fericiţi şi de azi înainte, nu vreau să mai văd profesori universitari cerşind bani pentru medicamente. şi mă mai bucur că un ex-ministru al Educaţiei a vorbit atât de frumos', a mai spus Rus.

    În acest punct al dezbaterilor, a venit la tribună ministrul Adomniţei.

    'Aş fi vrut să fiu şi eu să fiu atât de fericit (n.r. - pentru adoptarea proiectului) şi ca discuţiile să fi avut loc în prezenţa ministrului. Din păcate, la fel ca o clasă de copii mici, v-aţi bucurat că nu sunt profesorii de faţă şi aţi votat foarte repede. Oricum, vă felicit, votul acesta este cel mai democratic şi corect, dar v-aţi manifestat înainte să auziţi ce am de spus. Aş fi vrut să aveţi mai multă responsabilitate şi nu doar lacrimi', a spus ministrul Educaţiei.

    Cristian Adomniţei a precizat că niciodată creşterile salariale nu au fost limitate de rea-voinţă sau rea-credinţă, ci doar de puterea de a le susţine de la bugetului României.     'În nicio ţară democratică şi sănătoasă, cu o economie aşezată sau cel puţin la fel ca a noastră, creşteri de asemenea nivel pentru un singur an, când inflaţia cumulată nu atinge nici jumătate, nu sunt sustenabile.Voi merge la Guvern şi la buget să văd de unde facem rost de bani. Orice leu dat într-un loc, înseamnă un leu în minus din alt loc din bugetul ministerului. Vă invit să reflectaţi la ziua de mâine, ca să sprijiniţi Ministerul Educaţiei şi voi fi atent la luările de cuvânt cu lacrimi şi emoţii de fericire de unde găsim un leu ca să dăm aici. Nu aţi avut răbdare să dialogaţi cu Ministerul', a mai spus Adomniţei.

Deputaţii aprobă şi o  indemnizaţie de pensionare pentru personalul didactic egală cu şapte salarii brute

Deputaţii au decis, marţi, ca personalul didactic să beneficieze, cu ocazia ieşirii la pensie, de o indemnizaţie egală cu de şapte ori câştigul brut lunar obţinut în ultima lună de activitate didactică.Indemnizaţia ar urma să fie încasată o singură dată, la momentul pensionării. Camera Deputaţilor a adoptat, cu 170 voturi "pentru", 2 voturi "împotrivă" şi 47 de abţineri, o propunere legislativă de modificare a Statutului personalului didactic, iniţiată de patru parlamentari PRM. Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată, iar Senatul este forul decizional în privinţa acestei propuneri legislative.

Cititi aici raport comisiei de  invatamint cu amendamentele PSD

×