x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Deputatii au pornit motoarele

Deputatii au pornit motoarele

de Carmen Vintila    |    Lavinia Dimancea    |    20 Oct 2005   •   00:00
Deputatii au pornit motoarele

Ce n-au facut intr-o luna, deputatii au reusit in doua zile. Pana ieri la pranz, ei au adoptat 63 de articole din Regulament. Au votat pe banda rulanta, s-au luptat cu corecturile gramaticale si, extenuati, au decis sa nu mai lucreze pana la ora 23:00.

Ce n-au facut intr-o luna, deputatii au reusit in doua zile. Pana aseara, ei au adoptat 108 articole din Regulament. Au votat pe banda rulanta, s-au luptat cu corecturile gramaticale si, extenuati, au decis sa nu mai lucreze pana la ora 23:00.

Ora 23:00 s-a dovedit una prea tarzie pentru deputati. Au dovedit-o marti seara, cand, pe la ora 22:00, in sala de plen nu se mai gaseau decat vreo 115 deputati. Cvorum insuficient, a decis presedintele de sedinta, Miron Mitrea, si sedinta a fost suspendata. Ieri, deputatii nu au reusit sa vina la timp si sedinta de plen a inceput cu o ora intarziere. Situatie remarcata de conducerea Camerei care a decis ca programul sa fie scurtat ieri pana la 20:00, lucru valabil si pentru astazi si maine, cand deputatii vor dezbate in plen Regulamentul.

GRAMATICA. Dincolo de program, alesii s-au intrecut pe ei insisi. Au votat pe banda rulanta. Marti seara, cu exceptia controversatului articol 25, referitor la revocarea presedintelui Camerei Deputatilor, votul a mers ca uns, presarat cu cateva corecturi gramaticale. Sau "erori materiale", cum le-a numit un deputat PSD. Ba o litera mare in loc de una mica, ba o litera mancata, ba un dezacord. "Cine-i pentru «p» mare?", "Afara cu e-ul!", "Afara cu a-ul!", a cerut, de la microfon, sa se voteze, presedintele de sedinta, Miron Mitrea. In afara de corecturi, deputatii s-au jucat cu rabdarea si disperarea din cauza independentului Anghel Stanciu, care a facut cale batuta pana la microfon sa isi sustina aproape toate amendamentele respinse. Proteste in sala si Stanciu s-a plans ca nu e lasat sa vorbeasca. Ca deputatii PSD il suna la telefon ca sa se intoarca din drumul spre microfon sau ii "planteaza picioare oable pe calea spre tribuna".

JAPONEZUL. Dar ieri, Stanciu a luat-o de la capat. "Treci, mai, Stanciule, mai bine in prima banca!", i-au strigat ironic colegii de Alianta. Degeaba insa. Stanciu a venit in continuare la microfon si numai, dupa un schimb de replici cu deputatul PSD Eugen Nicolicea, s-a retras.

"Eu sunt soldatul japonez care continua razboiul, desi s-a terminat lupta. I-am deranjat pe multi punand experienta mea la dispozitia celorlalti, in loc sa dorm si sa-mi iau indemnizatia.

V-ati jucat cu acest Regulament si o sa fie si mai prost decat actualul", si-a avertizat Stanciu colegii. Deputatii si-au vazut insa de treaba, au facut corecturi si, pana la ora 13:00, au adoptat alte 31 de articole. In cea de-a doua parte a sedintei, ei au prins viteza si au mai votat inca 77 de articole. Cum articolul privind revocarea sa din functie a fost adoptat in totalitate, presedintele Camerei, Adrian Nastase, a anuntat: "Eu nu ma tin de scaunul de presedinte al Camerei, pentru ca grupurile politice parlamentare ale PSD raman cele mai importante, dupa cum arata rezultatele alegerilor din 2004"

HARNICIE SI LA SENAT
Presedintele Senatului va putea fi revocat din functie la propunerea a jumatate plus unu din numarul total al senatorilor, daca incalca prevederile Constitutiei sau pe cele ale Regulamentului Senatului. Senatorii au votat ieri controversatul articol 29 din Regulamentul acestei Camere, dand castig de cauza propunerii Coalitiei si nu a PSD. Articolul a primit 56 de voturi pentru si 38 impotriva. Varianta Coalitiei mai prevede ca propunerea de revocare a presedintelui Senatului se poate face o singura data intr-o sesiune. Propunerea se va depune la Biroul Permanent, care trebuie sa o analizeze in prima sa sedinta si sa o introduca pe ordinea de zi a urmatoarei sedinte de plen. PSD a anuntat ca va contesta articolul la Curtea Constitutionala. Senatorii au finalizat aseara dezbaterea pe articole a intregului Regulament, votul final urmand sa fie dat luni. (Monica Iordache)

×
Subiecte în articol: politic deputatii