Nu au trecut nici trei luni de la "interventia" cu romanii in care Traian Basescu cerea revizuirea Constitutiei si o noua lege electorala, ca parlamentarii Puterii s-au grabit sa-i faca pofta lui Zeus.
Proiectul de revizuire a Constitutiei cu modificarile propuse de catre Presedintie a fost adoptat ieri de principiu de Comisia juridica a Camerei, fiind dezbatut doar de reprezentantii PDL si UNPR. "Noi sustinem propunerea comisiei prezidentiale la revizuirea Constitutiei si vointa poporului de reducere la 300 a numarului de parlamentari si o singura Camera a Parlamentului", a declarat pentru Mediafax deputatul PDL Iustin Cionca Arghir. Intre propunerile de revizuire a Constitutiei adoptate de Comisia juridica, el a mentionat reducerea numarului de parlamentari la 300, Parlament unicameral, restrangerea posibilitatii de asumare a raspunderii Guvernului, marirea perioadei de retinere de la 24 de ore la 48 de ore, dupa cum a cerut procurorul general. Alte prevederi sunt departajarea atributiilor intre Guvern si Presedinte, intre Guvern si Parlament si dizolvarea Parlamentului in cazul in care referendumul pentru demiterea presedintelui nu este adoptat, a mai spus Cionca.
12 amendamente in divergenta
Comisia juridica a acceptat si un amendament al deputatului UNPR Eugen Nicolicea privind reducerea varstei pentru a fi ales parlamentar de la 23 ani la 18 ani. O alta prevedere este introducerea deficitului bugetar de maximum 3% din PIB si datoria publica de maximum 60% din PIB. Comisia juridica a aprobat de principiu si prevederea ca avizul Curtii Constitutionale in privinta propunerii de suspendare a presedintelui Romaniei sa fie obligatoriu, si nu consultativ ca pana acum. Secretarul Comisiei juridice, deputatul PDL Gabriel Andronache, a precizat pentru Mediafax ca au ramas in divergenta 12 amendamente din proiectul de revizuire a Constitutiei, si anume cele referitoare la puterea judecatoreasca, raspunderea magistratilor in cazul erorilor judiciare si la componenta CSM. Potrivit lui Andronache, proiectul comisiei prezidentiale propunea schimbarea numarului de reprezentanti ai societatii civile in CSM, dar CSM nu este de acord si nici Curtea Constitutionala. Un alt amendament in divergenta este propus de catre deputatul PDL Adrian Gurzau si se refera la faptul ca pot fi alesi in functii publice doar cei care au numai cetatenie romana, a mai spus Andronache. "Urmeaza o ultima citire a proiectului de revizuire a Constitutiei in sedinta de marti si apoi va fi trimis la plen", a mai spus secretarul comisiei, adaugand ca proiectul ar putea fi discutat de plen in prima sedinta de dupa Pasti, adica in 24 aprilie. Pentru adoptarea lui este nevoie de votul a doua treimi dintre deputati, insa acesta este sustinut doar de parlamentarii PDL si UNPR. Ulterior, proiectul ar trebui trimis Senatului.
Vot si uninominal, si pe lista
Tot ieri, Comisia de cod electoral a adoptat prin consens propunerea privind sistemul de vot uninominal mixt, astfel incat jumatate din colegii sa fie adoptate prin vot uninominal majoritar si jumatate pe o lista de compensare. Potrivit presedintele comisiei, Sulfina Barbu, acest sistem de vot mixt a intrunit 13 voturi "pentru", fiind realizat un compromis, deoarece toate celelalte propuneri, cum ar fi sistemul uninominal pur sau sistemul de vot actual, nu au intrunit numarul de voturi. Ea a aratat ca PDL si USL au sustinut varianta de vot uninominal majoritar, dar ca cei de la UDMR si minoritati nu au fost de acord cu aceasta varianta. "Nici UDMR si nici minoritatile nu au fost de acord cu un astfel de sistem electoral", a mai spus Barbu. Ea a adaugat ca, din punctul sau de vedere, varianta adoptata este un prim pas spre votul uninominal majoritar. "Decat sa ramanem cu sistemul actual sau sa ne intoarcem la un sistem de lista, este un compromis acceptabil daca reusim sa adoptam un astfel de sistem", a mai spus Sulfina Barbu. Ea a aratat ca pragul electoral va fi discutat saptamana viitoare, dar ca, in principiu, toata lumea este de acord cu prag de 5%. Sulfina Barbu a aratat ca spera ca acest proiect sa fie adoptat pana la sfarsitul sesiunii si ca va cere procedura de urgenta.
Un vot pentru USL de la Sulfina Barbu
Liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa, a declarat insa ca membrii comisiei nu a ajuns prin consens la vot mixt, ci dupa respingerea propunerii depusa in Parlament in 2011 de liderii USL Victor Ponta si Crin Antonescu. Dusa a declarat pentru Agerpres ca au fost supuse dezbaterilor comisiei trei propuneri referitoare la sistemul de vot. Prima se referea la vot uninominal pur, asa cum dorea USL, cea de-a doua la vot pe liste sustinuta de UDMR, UNPR si minoritati si cea de-a treia la sistem de vot mixt pe model german, aceasta din urma fiind cea adoptata de comisie. "Cele trei propuneri au fost supuse la vot, pentru propunerea USL existand sapte voturi, fiind necesare insa 11 voturi pentru ca aceasta sa treaca. Se pare totusi ca tocmai PDL nu vrea sa avem acest sistem de vot, pentru ca sunt convinsi ca sunt pierzatori la un astfel de sistem. Asa s-a ajuns la o discutie despre sistemul mixt de vot care a fost in cele din urma agreat de comisie", a precizat liderul deputatilor PSD. El a aratat ca pentru proiectul USL sase voturi au fost din partea Opozitiei, cel de-al saptelea apartinand presedintelui Comisiei, Sulfina Barbu, care a declarat in aceste zile ca sustine votul uninominal pur. Mircea Dusa a mai spus ca saptamana viitoare comisia parlamentara asteapta ca baza de discutii un proiect de lege din partea Autoritatii Electorale Permanente.
Caseta
Prezenta la vot, obligatorie
Deputatii Tudor Ciuhodaru (UNPR) si Mircia Giurgiu (independent) au initiat un proiect de lege prin care prezenta la vot devine obligatorie. Proiectul a fost adoptat tacit de Senat, dar ultimul cuvant il va avea Camera Deputatilor. Potrivit proiectului de lege, cei care nu se prezinta la urne risca o amenda de 1.000 de lei. Daca persista in refuzul de a participa la procesul electoral va primi, pe langa amenda, si interdictia de a beneficia de accesul la indemnizatii, ajutoare sau facilitati fiscale de la bugetul de stat. La a treia abatere, va fi sters din listele electorale. Pentru cei care nu se afla in localitatea de domiciliu in ziua votului, proiectul celor doi da posibilitatea votului pe liste electorale speciale, iar cei care nu vor sa-si dea votul nici unuia din candidati li se ofera alternativa votului negativ. Desi initiatorii sustin ca votul obligatoriu ar duce la un grad mai mare de legitimitate a alesilor, iar fraudarea votului si mita electorala ar fi reduse considerabil, Guvernul a avizat negativ proiectul de lege. Executivul a argumentat ca exercitarea votului este un drept, nu o obligatie, iar sanctiunea stergerii din listele electorale ar fi neconstitutionala. In plus, Guvernul a atras atentia ca "lipsirea unor categorii de persoane, cum ar fi demnitari, alesi locali, mamele aflate in concediu de maternitate, persoanele cu handicap de indemnizatia de la bugetul de stat ar avea consecinte deosebit de grave".