x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Deputaţii resping cererea lui Kovesi de reluare a votului în cazul Năstase

Deputaţii resping cererea lui Kovesi de reluare a votului în cazul Năstase

de Dana Piciu    |    24 Iun 2009   •   00:00

Deputaţii au hotărât ieri, cu 116 voturi "pentru", 100 "împotrivă" şi 10 abţineri că cererea procurorului general de reluare a votului pentru începerea urmăririi penale pentru Adrian Năstase pe dosarul "Zambaccian 1" este inadmisibilă.



Hotărârea s-a luat după foarte multe dezbateri cu scântei, iar discuţiile au fost sistate după ce plenul a votat să solicite procurorului general Codruţa Kovesi să transmită Camerei clarificări cu privire la dosarul la care se referă cererea sa de reluare a votului.

Deputaţii PD-L au susţinut că este vorba despre un alt dosar decât "Zambaccian 1" şi că, de aceea, este nevoie să se voteze şi cererea de urmărire penală a lui Năstase, după ce plenul a hotărât că este inadmisibilă.

"Hotărârea pe care tocmai aţi votat-o (n.r. cea inadmisibilă) se referă la faptele din dosarul 114/ 2007 al DNA, hotărârea pe care o discutăm acum (n.r. cea privind începerea urmăririi penale) se referă la faptele care fac obiectul dosarului 33/2009. Sunt două dosare. Chiar dacă ar fi acelaşi lucru e firesc ca Parlamentul să emită acte succesive care abrogă actul anterior", a susţinut pedelistul Sever Voinescu.

"Nimeni nu a deschis acele dosare. Dumnezeu are grijă de toate", a completat Anastase. Reprezentanţii PSD au replicat însă că este ilogic ca pe un dosar nou procurorul general să ceară reluarea votului. Deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvăz a spus că nu este foarte clar ce scrie în cererea procurorului general, dacă este vorba despre dosarul 33/2009 sau despre referatul 33 din 2009 şi i-a acuzat pe colegii de coaliţie că dezinfomează.

 Adrian Năstase a rugat-o ironic pe Kovesi "să meargă din nou la Cotroceni, să ia legătura cu cei cu care discută de obicei acolo şi să mai facă nişte dosare", "dar să nu amestecăm lucrurile" pentru că "un dosar nu poate să fie vechi şi nou în acelaşi timp". El a cerut scoaterea de pe ordinea de zi a hotărârii privind cererea de începere a urmăririi penale, dar preşedinta Camerei a refuzat să supună la vot solicitarea.

Deputatul UDMR Marton Arpad a concluzionat că procurorul general este "total incompetentă" pentru că nu este prima dată când parlamentarii îi trimit scrisorile înapoi pentru că sunt neclare.

DESPRE SUPRAOAMENI
Încercând să-şi mobilizeze colegii să voteze începerea urmăririi penale a lui Năstase, Roberta Anastase i-a ameninţat că dacă evită această decizie vor fi percepuţi "ca supraoameni care ridică ziduri între ei şi justiţie".

"Ne aflăm în faţa unui vot important. Constituţia spune că nimeni nu e mai presus de lege. În faţa legii, cei bogaţi nu sunt mai presus decât cei săraci, nici cei inteligenţi sau culţi faţă de cei mai puţin citiţi şi abili. Toţi suntem egali în faţa legii", a adăugat Anastase.

"Am remarcat strădania preşedintelui Camerei de a fi egal cu cei inteligenţi, cei mai dotaţi, de a fi egală cu cei mai puţin dotaţi, cu cei mai puţin inteligenţi, o strădanie care mi s-a părut notabilă", a replicat pesedistul Eugen Nicolicea. În timp ce deputaţii discutau cu patimă pe dosarele noi şi vechi ale lui Năstase, Elena Udrea se plimba pe hol, plictisită, în pantofi argintii şi rochie lucioasă.

 "Dacă n-ar fi ministerul, aş muri de plictiseală în Parlament", a constatat ea amintindu-şi că este şi deputat. Tot în acest timp şi tot pe hol, pedelista Raluca Turcan se trăgea în poză cu fostul deputat PD Ioan Onisei.

×
Subiecte în articol: politic