x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Politicienii în anul Centenarului: de la greva foamei, la reîntregirea familiei

Politicienii în anul Centenarului: de la greva foamei, la reîntregirea familiei

de Monica Stoica    |    23 Feb 2018   •   08:54
Politicienii în anul Centenarului: de la greva foamei, la reîntregirea familiei
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Politicienii sunt fervenţi în Anul Centenarului, îşi iau morga festivistă şi hainele de serbare. Se văd înconjuraţi de busturi, monumente, fanfară, drapele, sobor de preoţi. Doar că bugetul alocat e pipernicit şi proiectele adoptate puţine şi derizorii. Există, însă, şi politicieni impetuoşi, genul de aleşi care validează sumbra poveste de tip „mi-aş da viaţa pentru ţară!”. De pildă, deputatul PNL Roman ameninţa că intră greva foamei pentru că Guvernul sabotează sărbătoarea.

Ultimul proiect de lege iniţiat de PNL vrea să strecoare Unirea în programa şcolară. Liberalii sunt indignaţi că românii nu-şi cunosc istoria. Cea mai tragică constatarea a liberalilor e că elevii nu ştiu ce s-a întâmplat în 1918. Copiii n-ar putea pricepe decât logo-ul Centenarului aprobat de Ministerul Culturii, proţăpit, eventual pe un sticker. Aşa par să speculeze liberalii. De altfel, PNL-ul se arată cel mai anxios în preajma Centenarului. Dar şi agasat de coaliţia PSD-ALDE, Aşa că s-au gândit să aibă o poziţie tranşantă şi educativă. Au propus un proiect de lege pentru introducerea disciplinei „Istoria unificării şi reunificării românilor” pentru clasele V – VIII, şi „Istoria Marii Uniri” pentru liceeni. În expunerea de motive pentru modificarea şi completarea Legii nr.1/2011 a educaţiei naţionale, liberalii dau şi un citat din Albert Einstein. Îşi susţin demersul cu aserţiunea fizicianului care se referă la şcoală: „şcoala a fost mijlocul cel mai important pentru transferarea comorilor tradiţiei de la o generaţie la cea următoare.” Tot PNL-ul a vrut “reîntregirea familiilor de români de Centenar”. Senatul a adoptat tacit proiectul de lege al parlamentarilor PNL care, cu misericordie faţă de diaspora, prevede că, în perioada 26 noiembrie - 9 decembrie 2018, cetăţenii români aflaţi pe teritoriul României beneficiază de o călătorie gratuită, dus-întors, pe calea ferată la clasa a II-a, iar cetăţenii români care se află în afara ţării beneficiază de o călătorie gratuită, prin compania TAROM, către România şi retur, dar şi pe calea ferată în limita a un drum dus-întors, la clasa economic.

Proiect de ţară. Autostradă pentru bicentenar

Politicienii n-au vrut bani şi nici valută pentru Centenar, ci lucruri concrete compuse din mulţi kilometri. Precis, şi-au dorit „Autostrada Unirii” care să lege provinciile româneşti. Cum pragmatismul bate festivismul, chiar preşedintele Iohannis, într-un acces triumfalist, a declarat la Mărăşti că românii se pricep ”foarte bine la organizat manifestări festive” şi că nu are ”niciun fel de emoţie în această privinţă”, susţinând că ar fi fost totuşi ”frumos” dacă ”am fi avut proiecte mari cu care să arătăm că într-adevăr în aceşti o sută de ani România a devenit nu doar mare, ci şi unită” prin autostrăzi. Aşa că proiectul a fost adoptat tacit de Senat. Astfel se aprobă obiectivul de investiţii Autostrada Iaşi - Târgu Mureş ”Autostrada Unirii”, depus în Parlament de un grup de 71 de senatori şi deputaţi, din toate grupurile politice, cu excepţia ALDE.

Primăria Sectorului 5 alocă peste 9 milioane de lei pentru Centenar. Au în plan un grafitti istoric, statuia unui dac sau a Ecaterinei Teodoroiu, prezentări de modă şi un mozaic din piese lego cu momente istorice.

Deputatul PNL Florin Roman a intrat în septembrie 2017, la ora 15:00, pe holul Parlamentului, în greva foamei. Era maniera sa de protest după ce şi-a dat seama că Guvernul nu alocă bani pentru construirea Monumentului Unirii de la Alba Iulia. Ţara i s-a părut lăsată de izbelişte. El a spus că ziua va sta pe culoarul din faţa preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, iar noaptea va dormi pe holul unde PNL are sala de grup parlamentar. El le-a cerut celor care îl susţin să poarte în această perioadă ”un mic tricolor”, fie că îl pun acasă la geam sau că îl agaţă la rever. Însă la 3 ore după, deputatul avea semne vitale, era perfect sănătos, deoarece a intrat pe Facebook. Acolo a anunţat că a suspendat greva foamei, deoarece a avut discuţii cu Liviu Dragnea şi cu Ludovic Orban, în urma cărora a primit asigurări că banii necesari construirii Monumentului Unirii de la Alba Iulia au fost alocaţi.

UDMR festiv de Centenar

Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen a spus că vor sărbători Centenarul sub sloganul “O mie de ani în Transilvania, o sută de ani în România”, o serie complexă de evenimente. Surprinzător, maghiarii au pus la cale celebrarea momentului în care Transilvania a trecut de la Ungaria la România. „Maghiarii din Transilvania nu pot împărtăşi trecutul cu majoritatea română, dar își pot plănui viitorul alături de români”, spune Hunor.

Statui şi paranghelii

Nici municipalitatea nu e mai puţin înflăcărată. Monumentele ”General H. M. Berthelot”, ”Ferdinand I” şi ”I.C. Brătianu” sunt pe agenda primăriei Bucureşti. Vor fi şi festinuri, expoziţii, concerte, târguri, sau tururi speciale în clădiri de patrimoniu. Un alt obiectiv cu ştaif e amenajarea ”Pieţei Centenarului”, în Piaţa Arcului de Triumf. Alături de Academia Română, primăria va realiza un ”pantheon virtual” prin care să fie omagiate peste 400 de personalităţi ale României.

×
Subiecte în articol: politicieni anul centenarului