x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dezlegare la luat pe sus și percheziții, în caz de nevoie

Dezlegare la luat pe sus și percheziții, în caz de nevoie

de Marius Gîrlașiu    |    03 Apr 2017   •   15:53
Dezlegare la luat pe sus și percheziții, în caz de nevoie

120 de parlamentari PSD şi cinci liberali au depus la Senat un proiect de lege care acordă puteri sporite Jandarmeriei. Astfel, jandarmii ar putea identifica persoane, percheziţiona autovehicule şi efectua acte de cercetare judiciară, iar dacă întâmpină rezistenţă, aceştia vor fi „îndreptăţiţi să folosească forţa”, se arată în proiect. Motivul? Legea actuală le-ar fi creat jandarmilor un „disconfort” de natură psihică.

Dacă ar trece de Parlament şi ar fi promulgată de preşedintele Iohannis, iniţiativa senatorului PSD de Hunedoara, Viorel Salan, ar acorda mai multă putere forţelor de ordine. Astfel, jandarmii ar putea dobândi cali­tatea de organe de cercetare ale poliţiei judiciare, fiind desemnaţi în acest sens de către ministrul de Interne, cu avizul procurorului general al României. În acest sens, Jandarmeria ar urma să pună la dispoziţia magistraţilor circa 300 de absolvenţi de studii juridice. Mai mult, jandarmii vor primi dreptul de a legitima şi conduce la sediul Jandarmeriei persoanele care nu pot fi identificate. Legea în forma actuală prevede că jandarmii pot conduce aceste persoane doar la sediul Poliției. Dacă cineva se împotriveşte, jandarmii vor putea recurge la forţa brută pentru a impune ordinea şi disci­plina. „În cazul nerespectării dispoziţiilor date de jandarm, acesta este îndreptăţit să folosească forţa”, se arată în proiectul de lege. În plus, jandarmii ar putea primi dreptul de a face percheziţii corporale fără mandat, dar şi de a opri şi percheziţiona autovehicule fără să aibă nevoie mandat. Aleşii mai vor ca jandarmii să poată înre­gistra audio-video persoane în special în cazul unor adunări mari de oameni, precum proteste, mitinguri sau competiţii sportive. Jandarmii ar primi în acelaşi timp atribuţii şi în cazul animalelor periculoase, având dreptul de a folosi arme tranchilizante sau letale împotriva lor, fie în lupta contra braconajului, fie în cazul efectuării unor intervenţii. Proiectul a fost semnat de 120 de parlamentari soci­al-democraţi, printre care nu se află însă liderul PSD Liviu Dragnea. Au semnat și alţi cinci parlamentari ai opoziţiei, mai precis liberalii Leon Dănăilă, Iancu Carcota, Carmen Hărău, Nicoleta Pauliuc şi Alexandru Pereş. Jandarmeria română a primit vineri proiectul de lege, iar Ministerul de Interne are la dispoziție două săptămâni pentru a formula un punct de vedere.

 

Nu este un proiect rău. M-am uitat pe proiect şi este doar spaţiu deschis discuţiilor. Sunt convinsă că va fi o finalitate pozitivă pentru Jandarmerie. Are nevoie de o lege. Carmen Dan, ministru de Interne

 

Jandarmii suferă de „disconfort psihic”

Potrivit expunerii de motive, jandarmii au fost acuzaţi deseori de abuzuri, devenind victime ale unui „disconfort psihic”, motiv pentru care legea actuală ar trebui clarificată. „Nu de puţine ori, personalul Jandarmeriei a fost subiectul unor plângeri ale cetăţenilor ca urmare a exercitării, aşa-zis abuzive, a drepturilor menţionate (...), care au avut ca rezu­ltat crearea unui disconfort psihic al acestora cauzat de necesitatea pre-zentării în faţa organelor de urmărire penală, cu repercusiuni în îndeplinirea normală a atribuţiilor de serviciu”, se arată în expunerea de motive. Iniţiativa a fost depusă la Senat, Camera Deputaţilor fiind forul decizional.

×