x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dezordine şi trădări la PSD

Dezordine şi trădări la PSD

de Adriana Duţulescu    |    18 Feb 2010   •   00:00
Dezordine şi trădări la PSD
Sursa foto: Sorin Lupşa/Agerpres

Liviu Dragnea şi Viorel Hrebenciuc au plecat de lângă Geoană să-l ajute pe Victor Ponta. Vanghelie, devenit indezirabil din cauza înregistrării cu înjurături. Iliescu se întoarce.



Pe parcursul întregii zile de ieri, la PSD a fost o bulibăşeală maximă, către seară nici măcar candidaţii la funcţia de preşedinte nemaiştiind cine îi susţine şi cine nu, cine merge cu ei în echipă şi cine nu. S-au depus candidaturi, s-au făcut şi desfăcut alianţe de la oră la oră, au migrat susţinători de pe o listă pe alta, s-au operat "trădări" de ultim minut, au fost răsturnări spectaculoase de situaţie şi au fost chiar şi surprize, unii dintre pesedişti negociind să fie în echipa cuiva şi trezindu-se că au fost trecuţi drept candidaţi pe listele altcuiva.

De exemplu, Valeriu Zgonea a negociat să fie vicepreşedinte în echipa lui Victor Ponta şi a aflat că a fost anunţat la partid drept candidat în echipa lui Cristian Diaconescu. Acesta îi propusese chiar funcţia de prim-vicepreşedinte, însă Zgonea a refuzat. "Am aflat că domnul Diaconescu s-a dus să îmi depună candidatura pe lista sa, deşi îi spusesem clar că eu merg cu Victor", a declarat Zgonea pentru Jurnalul Naţional.

ŞAPTE CANDIDATURI DEPUSE
Din cauza dezordinii organizatorice, s-a renunţat la candidaturile pe listă. Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, a anunţat că toate candidaturile au fost depuse individual, dar, că lista rămâne deschisă, şi sâmbătă, în ziua Congresului, pesediştii putând să îşi exprime dorinţa de a candida. Au fost depuse şapte candidaturi pentru funcţia de preşedinte, Mircea Geoană, Miron Mitrea, Cristian Diaconescu, Victor Ponta, Andrei Alexandru, primarul oraşului Amara şi o membră a organizaţiei de femei.

Pentru celelalte funcţii, candidaturile sunt nenumărate, toţi liderii partidului dorind să fie secretari generali, vicepreşedinţi sau membri ai Biroului Permanent. La aceste candidaturi au apărut mutările-surpriză de la un candidat la Preşedinţie la altul. Astfel, Liviu Dragnea nu îl mai susţine pe Geoană, ci pe Ponta. Viorel Hrebenciuc a anunţat şi el în partid că merge pe mâna lui Ponta, după o discuţie telefonică cu Adrian Năstase. Şi despre Marian Vanghelie, care candidează la funcţia de vicepreşedinte, s-a aflat că nu ar mai fi dorit în echipa lui Geoană, după ce miercuri a fost dată publicităţii o înregistrare în care primarul Sectorului 5 îl înjura pe preşedintele PSD.

CE FACE ILIESCU?
Erau aşteptate surprize în ziua congresului, viteza cu care migrau ieri voturile de la un candidat la altul favorizând negocierile subterane, ce pot schimba rezultatul votului chiar pe ultima sută de metri. Unele voci din partid anunţau chiar că Adrian Năstase ar avea de gând să comunice că va candida la şefia partidului chiar în timpul congresului, dacă atmosfera din sală îi va arăta că are şanse. Cel mai bine plasaţi candidaţi, favoriţi pentru a intra în al doilea tur, erau Mircea Geoană şi Victor Ponta.

Despre acesta din urmă se spune că ar fi obţinut chiar girul lui Ion Iliescu. De altfel, preşedintele de onoare al PSD a anunţat ieri că nu mai intenţionează să se retragă din funcţia pe care o are, deoarece a primit foarte multe solicitări de la membri de partid să nu plece. "Deocamdată nu am schimbat nimic din declaraţia anterioară (n.r. - privind renunţarea la funcţiile din partid). Am primit multe solicitări din partea liderilor de filiale să rămân în partid. Declaraţia am făcut-o într-un anumit context, după Comitetul Executiv, şi sper ca avertismentul meu să fie luat în seamă", a spus Iliescu.

×
Subiecte în articol: politic