x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Diaconu: Căderea Guvernului, criza în care se află România i se datorează lui Iohannis

Diaconu: Căderea Guvernului, criza în care se află România i se datorează lui Iohannis

31 Oct 2019   •   15:15

Candidatul independent la alegerile prezidenţiale Mircea Diaconu, susţinute de ALDE, Pro România şi Partidul Neoliberal, a declarat joi, în cadrul unei întâlniri cu electoratul din oraşul Năsăud, că situaţia de criză în care se află România şi căderea Guvernului i se datorează preşedintelui Klaus Iohannis şi că schimbarea guvernării ar fi trebuit să aibă loc "pe cale naturală, nu cerut, nu indus, nu forţat".

"Căderea Guvernului, criza în care se află acum România i se datorează (preşedintelui - n.r.). A cerut-o (...) şi este fără ieşire aproape situaţia aceasta. De ce este fără ieşire: pentru că, dacă ne uităm în Constituţie, preşedintele, ca procedură, trebuia să apară o clipă după căderea Guvernului - care trebuia să cadă, parlamentar, prin voturi, moţiune, este absolut legal şi normal şi nici nu e nicio tragedie, de niciun fel, în Italia cădeau guvernele o dată la două luni. Nu e asta problema, dacă e să cadă, cade, dar e chestie de majorităţi. Nu poate să cadă decât cu majorităţi vizibile, notabile, evidente şi funcţionale. Atunci trebuie să cadă, deci pe cale naturală, nu cerut, nu indus, nu forţat", a declarat Diaconu.

Mircea Diaconu este de părere că numele premierului desemnat ar fi trebuit să fie asumat de o majoritate, nu de preşedintele Iohannis, care, spune el, ar fi onorat o promisiune anterioară făcută lui Ludovic Orban.

"Bun, a căzut (Guvernul - n.r.) şi apare procedura preşedintelui, el apare şi face consultări. Obligaţia lui este să facă consultări până când detectează, cu bună credinţă, o posibilă majoritate, să se asigure că există majoritatea şi acelei majorităţi să îi ceară un nume, pe care el să îl desemneze, ca să meargă mai departe procedura. Un nume asumat de majoritate, nu de el. Or, el a venit cu domnul Orban, pe o promisiune anterioară: 'cad ăia, te pun prim-ministru'. E lume de coşmar ce se întâmplă în România astăzi, pe temele acestea", a spus Diaconu.

Mircea Diaconu consideră că guvernul condus de Ludovic Orban va fi unul "de conjunctură".

"Partea proastă e că este o formă de blocaj efectivă şi, chiar dacă o să treacă un guvern, ăla nu va avea o susţinere reală. Va fi de conjunctură, va fi pentru că nu ne stricăm noi mandatele acum, încă un an de zile, şi o să meargă tot prost şi şchiop administrarea ţării, şi asta e o mare problemă", a mai declarat Mircea Diaconu. AGERPRES 

×
Subiecte în articol: mircea diaconu