x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dialog tripartit, fără patronate, fără sindicate

Dialog tripartit, fără patronate, fără sindicate

de Daniela Ivan    |    17 Ian 2012   •   21:00
Dialog tripartit, fără patronate, fără sindicate

Dupa patru zile de proteste, premierul Emil Boc si-a adus brusc aminte de sindicate si patronate si a convocat o sedinta a Consiliului National Tripartit, la care a anuntat ca va participa personal. Surpriza a venit insa din partea partenerilor sociali, care l-au refuzat categoric, suparati ca i-a ignorat atata vreme. Confederatiile sindicale au anuntat ca nu sunt dispuse sa reia dialogul in conditiile in care nu exista o ordine de zi, iar problemele mai vechi ridicate de sindicalisti referitoare la dialogul social nu sunt rezolvate.

"Tinand cont de convocarea Consiliului National Tripartit de Dialog Social (CNTDS) de astazi (n.r. – marti), care este fara ordine de zi, dar si de multitudinea de subiecte soli­citate de miscarea sindicala si nerezolvate (...), confederatiile sindicale reprezentative nu participa la reu­niunea CNTDS", se arata intr-o scrisoare deschisa comuna trimisa marti premierului Emil Boc de toate confederatiile sindicate.

Sindicalistii au prezentat sapte motive pentru care nu vor participa la intrunirea cu Boc. Printre acestea se afla nerealizarea convocarii Consiliului Economic si Social extraordinar pentru a readuce regulamentul la forma tripartita, nerespectarea Acordului National din anul 2008 privind evolutia salariului minim in Romania, disponibilizarile colective in toate sectoarele de activitate fara a lua masuri concrete prin care sa se creeze noi locuri de munca. Sindicalistii mai sustin ca actuala lege a pensiilor nu respecta drepturile lucratorilor si conditiile de munca in care acestia si-au desfasurat activitatea, si de aceea nu sunt de acord cu aceasta. De­ni­grarea si incercarea de distrugere a miscarii sindicale, inclusiv prin restrictionarea dreptului la greva sau nerespectarea preve­derii de incasare a cotizatiilor sindicale in sectorul bugetar, reprezinta alte probleme ale sindicalistilor.

Patronatele s-au impartit
Reprezentantii patronatelor au fost mult mai divizati. In timp ce Uniunea Generala a Industriasilor din Romania UGIR-1903 a anuntat ca se raliaza pozitiei sindicatelor si nu va participa la lucrarile Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, celelalte confederatii s-au prezentat la intalnirea cu premierul.

"Referitor la convocarea Consi­liu­lui National Tripartit pentru Dialog Social din data de 17.01.2012, UGIR-1903 se raliaza pozitiei partenerilor de dialog social semnatari ai Acordului National, Colegiul Director al Con­federatiei luand decizia ca UGIR-1903 sa nu par­ticipe la lucrarile Consiliului Na­tional Tripartit, pe termen nelimitat, pana la data rezolvarii solicitarilor men­tionate in Acord si care au fost co­munica­te oficial Ministerului Mun­cii, Fa­mi­liei si Protectiei Sociale", se arata intr-un comunicat al organizatiei.

Guvernul nu face promisiuni
La intalnirea de la Palatul Parlamentului participa ministrul Muncii si Protec­tiei Sociale, Sulfina Barbu, si reprezentanti ai Ministerului de Finante. Premierul Emil Boc si-a exprimat regretul ca sindicatele nu participa la CNTDS. "Regret ca sindicatele nu participa la acest dialog. Este doar prima invitatie pe care am adresat-o dupa ce s-au declansat aceste proteste. Resursele de dialog sunt nelimitate. Nu au venit astazi, pro­babil ca vor veni la intalnirea urmatoare. Avem insa reprezentantii patronatelor, cu care vom discuta astazi", a afirmat Boc. Acesta a mai spus ca Guvernul va mentine dialogul cu populatia, dar nu poate promite cresteri de salarii si pensii peste noapte.

"Credeti ca eu si colegii mei nu stim cat de greu o duc multi oameni in aceasta tara, credeti ca nu stiu ce impact a avut masura de a reduce salariile? Stim ca aproximativ 200.000 bugetari si-au pierdut slujbele in acesti ani. Nu am dorit acest lucru, dar era nevoie oare de redimensionarea aparatului de lucru in sistemul bugetar? Era nevoie."

Boc a promis ca va reduce durata de infiintare a unei firme la maximum trei zile, va asigura finantare suplimentara pentru tinerii intreprinzatori, va acorda ajutoare de stat pentru societatile care creeaza locuri de munca si va infiinta institutia mediatorului de credite pentru IMM.

×