x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dick Morris contra Vasile Dancu

Dick Morris contra Vasile Dancu

06 Feb 2004   •   00:00

Vasile Dancu si Dick Morris sunt doi strategi care au pareri diferite despre candidatura Liei Roberts la Presedintia Romaniei. Primul este strategul Guvernului roman, iar al doilea este considerat un celebru facator de presedinti.

Pentru a doua oara de la inceputul anului, strategul electoral american Dick Morris se afla astazi in Romania. El va prezenta rezultatele sondajului CURS in care, potrivit informatiilor noastre, Lia Roberts este creditata cu 10% din optiunile romanilor in cursa pentru Presedintia Romaniei. La jumatatea lunii trecute, cand s-a aflat la Bucuresti, Morris a acordat un interviu "Jurnalului National" in care prezicea pentru Cotroceni o finala Adrian Nastase - Lia Roberts. De cealalta parte, Vasile Dancu, seful Agentiei pentru Strategii Guvernamentale, a declarat intr-un interviu acordat ziarului nostru ca nu crede ca Lia Roberts va candida la Presedintie. Va prezentam cateva fragmente din cele doua interviuri.

Dancu: "Lia Roberts e iepurele lui Morris"

Jurnalul National: Este Lia Roberts "iepurele " PSD in viitoarea campanie electorala?
Vasile Dancu: Ma mir ca lumea la noi nu este atenta la detalii si aparenta tine loc de esenta. Toti se tem ca este vorba de iepurele celuilalt si toata lumea se enerveaza.
Eu cred ca lucrurile sunt mai simple decat par. O sa-i sochez poate pe cei care au cautat semnificatii profunde, acolo unde era doar un interes comercial. Lia Roberts este doar iepurele lui Dick Morris. Specialistul american (usor iesit din circuit) a adus-o pe Lia Roberts simuland o candidatura, stiind, vulpoiul, ca un candidat la presedintie castiga o atentie mediatica speciala in Romania. Lansand o carte si un candidat despre care nu stie ca va candida, Dick Morris vaneaza un contract gras de 2-3 milioane de dolari in Romania. Si isi va vinde foarte bine si cartea. Dar, repet, Lia Roberts nu va candida, in cel mai bun caz se va spune ca sondajul a aratat ca nu suntem pregatiti pentru un presedinte femeie. Dar Dick Morris s-ar putea sa fie induplecat, cu greu, de vreun partid politic pentru alegerile generale din iarna. Oricum, spectacolul este interesant de urmarit.

De ce credeti ca Lia Roberts nu are sanse la prezidentiale?
Cercetarile de sociologie electorala sugereaza asta si nu sunt semne pentru o schimbare radicala a electoratului. Romania nu este pregatita pentru un candidat femeie. Are notorietate si incredere aproape de zero, alegerile generale sunt inca puternic influentate de partizanat politic, mass-media au inca o penetrare insuficienta in cazul a peste 50% din populatie, independentii sunt inca slabi la alegerile noastre. Exista inca reticenta pentru candidatii care vin din strainatate. Pentru a aduna voturi antisistem, cum a facut Vadim Tudor, este greu pentru o femeie delicata si cu experienta democratica veritabila, americana sa atace virulent un sistem politic obisnuit cu limbajul violent si scandalurile politice saptamanale. Nu cred ca se pot face minuni, chiar daca vin toti inteleptii electorali ai lumii.

Dar sondajul CURS a creditat-o cu 10%?
Nu am vazut deocamdata un comunicat oficial al colegilor de la CURS, ca sa vad cum a fost pusa intrebarea. Din presa am aflat ca intrebarea a fost pusa intr-un mod nespecific, ca ea ar fi sunat cam asa: "Ati vota o femeie care vine din America si care este prietena cu George W. Bush?". Bineinteles ca multi au raspuns afirmativ. Nu s-a facut insa o comparat ie intre candidati, deci rezultatul obtinut la o astfel de intrebare nu poate fi comparabil cu scorurile obtinute de Adrian Nastase, Theodor Stolojan sau Corneliu Vadim Tudor. In continuare nu cred ca are un asemenea procent.
(Silviu Sergiu)

Dick Morris: "Lia Roberts e o figura proaspata"

Jurnalul National: Este posibil sa va implicati in campania din Romania, sa lucrati pentru un alt candidat decat Lia Roberts, sau pentru un partid politic?
Dick Morris: Daca doamna Lia Roberts va decide sa nu candideze pentru Presedintie nu voi dori sa lucrez pentru nici un alt candidat la presedintie sau partid politic.

Nu ati avut nici o oferta din partea partidelor politice romanesti?
Doua partide m-au rugat sa le consiliez, dar le-am refuzat. Nu voi lucra cu nici un partid politic aici in Romania.

Puteti sa imi spuneti care au fost aceste partide?
Nu cred ca pot sa fac public acest lucru. Pot sa va spun insa ca au fost doua partide importante de pe scena politica romaneasca.

Ati mai lucrat vreodata in Romania?
In anul 2000 am facut o cercetare a vietii politice. Faptul cel mai interesant este acela ca cercetarea s-a adeverit, iar pronosticul meu destre Corneliu Vadim Tudor a fost confirmat. A intrat in turul doi. Am facut acea cercetare cu doua luni inainte de alegerile din 2000 si inainte ca Corneliu Vadim Tudor sa castige atata popularitate.

Ce sanse are PSD sa castige alegerile anul acesta?
Cred ca, daca Lia Roberts nu ar candida, PSD ar castiga. Daca Lia Roberts va candida, ea va invinge PSD.

S-au anuntat deja cativa potentiali candidati pentru Presedintie: Adrian Nastase, Corneliu Vadim Tudor, Theodor Stolojan si Emil Constantinescu. Ce sanse credeti ca are fiecare?
Nici unul dintre reprezentantii Opozitiei nu va fi in stare sa opreasca PSD. Cred ca Stolojan, care a luat 12% din voturi in 2000, nu va avea un scor mai bun de data aceasta. Corneliu Vadim Tudor a crescut, in anul 2000, de la 11% la 23%. Acum a revenit la 11% si va ramane acolo. Oamenii s-au saturat de el, vad deja prin el. Vad ce fals si prefacut este. Emil Constantinescu s-a discreditat la ultimul sau mandat si nu cred ca cineva il va lua acum in serios. Nici unul dintre cei trei candidati nu ar putea sa il bata pe Nastase, dar cred ca este posibil ca Lia Roberts sa il invinga. Ea este o figura proaspata venita din afara, fara nici un fel de bagaj negativ.

Despre Adrian Nastase ce puteti spune?
Cred ca Nastase si Iliescu apartin unei epoci trecute. Sunt oameni ai anilor ‘70-’80. Iliescu are scuza ca este batran. Nastase este insa tanar, dar, in mod voluntar, se intoarce in trecut cu 15 ani, catre o Romanie din acea epoca. Consider insa ca romanii vor sa priveasca inainte si isi doresc o schimbare, nu o continuare a ceea ce au avut acum 14 ani.

Corneliu Vadim Tudor are un contract cu o firma israeliana de consiliere politica. Credeti ca ii va putea schimba imaginea astfel incat sa devina un candidat puternic?
Nu cred ca poate cineva schimba imaginea lui Corneliu Vadim Tudor. Nu era nevoie sa angajeze o firma israeliana ca sa dovedeasca ca nu e antisemit. Sunt convins ca asta nu va convinge pe nimeni.

Cat credeti ca va costa o campanie de succes pentru Lia Roberts?
Nu stiu, inca nu am ajuns la o asemenea problema. Trebuie mai intai sa vedem daca se hotaraste sa candideze. Important este ca va cheltui banii proprii si nu va fi un sclav al vreunui om corupt care deja a pus stapanire pe celelalte partide politice.

Daca va castiga, veti ramane in Romania sa o consiliati?
Nu stiu, vom vedea. Ar putea avea nevoie de mine, dar nu m-am gandit inca la asta. (Monica Iordache)

×