x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dictatele lui Zeus. PDL s-a împotmolit în proiectele comandate de preşedintele Traian Băsescu

Dictatele lui Zeus. PDL s-a împotmolit în proiectele comandate de preşedintele Traian Băsescu

de Lavinia Dimancea    |    03 Oct 2011   •   21:00
Dictatele lui Zeus. PDL s-a împotmolit în proiectele comandate de preşedintele Traian Băsescu

Traian Basescu ordona, PDL se chi­nu­ieste sa execute. De luni de zile, de­mocrat-liberalii si-au bifat in agenda de lucru temele date de seful statu­lui, insa toate sunt in aer. Modificarea Constitutiei, reorganizarea administrativ-teritoriala, votul uninominal si comasarea alegerilor sunt cele pa­tru proiecte mari si late care dau batai de cap partidului condus de Emil Boc. Ba nu sunt de acord partenerii de coalitie de la UDMR, ba nu exista ma­­joritate confortabila in Parlament, ba nu vor baronii locali, toate sunt mo­­tive care au determinat tergiversa­rea planurilor. Mai nou, pedelistii au adaugat pe lista o noua sarcina prezidentiala – crearea Miscarii Populare.

Noua Constitutie
Inca de la suspendarea din 2007, presedintele Traian Basescu a anuntat ca vrea modificarea Constitutiei. Anul acesta, seful statului a dat tonul amendarii legii fundamentale dupa ce o comisie formata la Palat a intocmit un raport ce a ajuns pe masa Parlamentului in luna iunie. PDL s-a an­gajat sa sustina proiectul pre­zi­den­tial, dar nu s-a sinchisit sa miste prea repede un deget, desi Basescu a trecut in vara prin Parlament pentru a im­pulsiona demersurile. Asta l-a in­dig­nat pe presedinte, care, la in­ce­pu­tul lui septembrie, ii mustruluia pe pedelisti ca atat de mult il sprijina, incat, pe timpul verii, Comisia de revizuire condusa de un democrat-li­beral (Daniel Buda) "nici macar nu a schitat un gest sa se intalneasca". La numai trei zile, grupurile parlamentare ale PDL si-au asumat rapid proiectul lui Basescu si l-au depus la Birourile Permanente reunite pentru a fi discutat in comisia condusa de Buda. PDL, prin vocea Robertei Anastase, a admis insa ca demersurile de modificare a Constitutiei nu au sanse in actuala legislatura, pentru ca nu exista majoritatea necesara in Parlament, adi­ca cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere.

Votul uninominal
Este tot o doleanta veche a sefului statului, repusa pe tapet in aceasta vara, alaturi de reducerea numarului de parlamentari la 300. Aflat la Sulina, Basescu spunea ca a redeschis in coalitie subiectul trecerii la votul uninominal necompensat, intr-un tur sau doua, astfel incat sa fie aplicat la alegerile din 2012. PDL s-a conformat si a inceput cu UDMR discutiile privind modificarea legilor electorale, formandu-se in acest sens o comisie speciala in coalitie. Numai ca cele doua partide nu se inteleg deloc in privinta sistemul de vot. Democrat-liberalii vor votul uninominal pur, in timp ce udemeristii sustin un sistem mixt, cu vot direct si pe lista. UNPR s-a declarat de acord cu PDL ca este nevoie de vot uninominal pur, dar liderii acestei formatiuni au admis ca "o eventuala compensare, intr-o forma sau alta, cum doreste UDMR, probabil ca nu va putea fi evitata". In lipsa unei decizii comune cu UDMR, pedelistilor le este practic imposibil sa treaca legile electorale prin Parlament. Ori ajung la un compromis, ori renunta la idee.

Reorganizarea tarii
In iunie anul acesta, Traian Ba­ses­cu cerea Guvernului sa anali­ze­ze re­or­ganizarea administrativa a ta­rii prin inlocuirea celor 41 de judete cu opt judete mari sau sapte judete si mu­ni­cipiul Bucuresti. PDL a preluat ca din zbor ideea si a anuntat ca Exe­cutivul isi va asuma raspunderea pe un astfel de proiect. UDMR a respins demersul si a propus amanarea dis­cu­ti­ilor pentru toam­na sau pentru 2012. PDL, acuzat intre timp de Basescu ca nu sustine reorganizarea, pentru ca unii "nu se mai vad pre­se­dinti de consilii judetene", a fost de acord si a anuntat ca regionalizarea va fi pusa in practica dupa alegerile lo­ca­le. In week-end, liderii PDL s-au raz­gandit si au decis ca pa­na la finalul lunii noiembrie conduce­rea sa defi­nitiveze detaliile reorganizarii insa, si aici, in lipsa unei intelegeri cu UDMR, o decizie nu este posibila. De altfel, ieri, democrat-liberalii s-au aratat deschisi la un compromis: daca UDMR ar accepta reorganizarea in acest mandat si nu dupa 2012, democrat-liberalii ar fi de acord cu doleantele Uniunii in privinta votului uninominal compensat.

Comasarea alegerilor
Tot in vara au aparut si zvonurile privind cuplarea alegerilor locale cu cele parlamentare. La acel moment, Basescu a intervenit si a declarat ca ia in calcul comasarea doar daca aceasta ipoteza vine din partea partidelor. Ca un facut, PDL a lansat ipoteza si a pornit discutiile in coalitie, intr-o noua comisie speciala. UDMR s-a declarat de acord, numai ca Traian Basescu a revenit si a spus ca singurul argument in favoarea comasarii ar fi daca se va face reorganizarea administrativa a tarii. Ulterior, PDL a decis ca alegerile cuplate sa aiba loc in noiembrie, insa lucrurile au ramas incremenite, nu s-a demarat nici o procedura, din cauza divergentelor cu UDMR pe marginea sistemului electoral. Varianta asumarii raspunderii guvernului pe o lege care sa permita impingerea alegerilor locale catre parlamentare, din iunie in toamna, a ramas la stadiul de intentie.

Miscarea Populara
Este noua misiune a democrat-liberalilor. Tot ordin de la Basescu, care si-a rugat fata cea mare, Ioana Basescu, sa inregistreze in aprilie Miscarea la OSIM. A recunoscut-o public recent la TVR, cand spunea ca "trebuie pregatita ideea de miscare populara pentru realizarea unei eventuale aliante". Daca pana atunci democrat-liberalii se codeau in a face comentarii pe aceasta tema, dupa interventia sefului statului, au bagat subiectul in sedinta, stabilind ca proiectul sa fie demarat si finalizat cat mai repede. Subiectul fost reluat la intalnirea de duminica a liderilor PDL si a sefilor de organizatii ju­de­te­ne, cand s-a decis ca BPN sa rezolve pana la finalul lunii noiembrie infiintarea Miscarii Populare. Toti reprezentantii PDL ar fi de acord cu infiintarea Miscarii, ramane de vazut cu cine se va face.

×