Mâine, prin votul lor, cei peste 18 milioane de români cu drept de vot vor decide pentru următorii lor 5 ani. Un vot care va fi bine păzit, căci, după experienţa aglomeraţiei şi incidentelor din primul tur, în special de la secţiile speciale de vot, MAI a decis mărirea numărului forţelor de ordine. Fiecare român se poate implica însă în buna desfăşurare a alegerilor, având la dispoziţie numărul de urgenţă 112 pentru a sesiza eventualele incidente sau tentative de fraudă.
Mâine, începând cu ora 7:00 şi până la orele 21:00, românii din ţară şi din străinătate sunt aşteptaţi din nou la urne, pentru a pune ştampila "Votat" pe preferatul lor pentru funcţia de preşedinte. Spre deosebire de primul tur, în funcţie de votul de mâine, va fi declarat câştigător al alegerilor şi viitor preşedinte al României candidatul care va reuşi să obţină cele mai multe voturi din totalul celor valabil exprimate.
Puţin peste 18,3 milioane de români au dreptul să exprime un vot la acest tur doi al alegerilor prezidenţiale. În plus faţă de primul tur de scrutin, mâine sunt aşteptaţi la vot şi tinerii care în aceste două săptămâni dintre tururile de scrutin, inclusiv mâine, au împlinit sau împlinesc vârsta de 18 ani. Potrivit legii, aceştia, deşi nu se află pe listele electorale permanente, au dreptul să voteze la secţiile arondate domiciului, urmând să fie trecuţi în tabelele electorale.
Românii pot vota fie că sunt acasă, în localitatea de domiciliu ş caz în care votul se va exprima la secţia arondată domiciliului, fie că sunt în altă localitate ş în acest caz putând vota în una din secţiile speciale, dar numai după completarea unei declaraţii pe propria răspundere că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acest tur de scrutin.
SECŢII SPECIALE, PAZĂ SPORITĂ
Pentru că în primul tur secţiile speciale au fost locurile unde au apărut cele mai multe tensiuni, un număr mare de alegători nemaireuşind să-şi exprime opţiunea pentru că la ora stabilită pentru închiderea votării, 21:00, nu reuşiseră să intre în secţia de vot, s-a decis ca la sediile acestor secţii speciale să fie afişate adresele tuturor secţiilor speciale din localitate, alegătorii având astfel posibilitatea să se reorienteze în caz de aglomeraţie. Şi tot ca măsură de siguranţă, decisă şi ca urmare a faptului că în primul tur cei care nu au mai ajuns să-şi exprime dreptul de vot şi-au exprimat nemulţumirea în unele cazuri violent, Ministerul de Interne a decis suplimentarea numărului forţelor de ordine care vor supraveghea desfăşurarea alegerilor. Potrivit unui comunicat al MAI, peste 67.000 de angajaţi ai ministerului vor asigura paza secţiilor de votare şi ordinea publică. În plus, Poliţia Română va organiza duminică, atât individual, cât şi împreună cu Autoritatea Rutieră Română, 842 de filtre pentru prevenirea turismului electoral.
ACTE NECESARE
Pentru a putea obţine ştampila inscripţionată "Votat", alegătorul trebuie să prezinte un act de identitate membrilor biroului electoral din secţia de votare. Drept act de identitate alegătorul poate prezenta fie cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, iar în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar. Indiferent despre care act dintre acestea este vorba, trebuie să fie valabil în ziua votării. Nu se poate vota cu cartea de alegător. După verificarea actelor, alegătorul va primi buletinul de vot şi ştampila, putând apoi să-şi exprime opţiunea de vot în cabină. Alegătorul care a aplicat greşit ştampila de vot şi nu a apucat să introducă buletinul de vot în urnă are dreptul să ceară un nou buletin de vot, exemplarul ştampilat greşit urmând să fie anulat de către personalul secţiei de votare.
VOT ÎN STRĂINĂTATE
Românii care se află mâine în străinătate pot vota la orice secţie de vot organizată în străinătate. MAE a organizat secţii de vot atât pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, cât şi în localităţile unde există comunităţi româneşti numeroase. În cazul cetăţenilor români care au domiciliul în străinătate, dar în ziua votării se află în România, aceştia îşi pot exprima opţiunea de vot, dar numai la secţiile de vot speciale, pe baza paşaportului.
CU ÎNSOŢITOR ÎN CABINĂ
Persoana care, din motive întemeiate, constatate de preşedintele secţiei de votare, nu poate să îşi exprime singură opţiunea de vot, are dreptul să intre în cabina de vot cu un însoţitor ales. În cazul persoanelor care nu se pot deplasa la secţia de vot din motive de boală sau invaliditate, au dreptul să li se aducă la domiciliu urna mobilă, dar numai dacă cu o zi înainte de vot au făcut o cerere în acest sens către preşedintele secţiei de vot. Cererea trebuia însoţită de documente doveditoare.
CONTRAVENŢII
Legislaţia alegerilor prevede că oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze ori să nu voteze un anumit candidat, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Aceeaşi pedeapsă se aplică şi persoanei care votează fără a avea drept de vot ori alegătorului care votează de mai multe ori. şi tentativa se pedepseşte. De asemenea, constituie contravenţie, potrivit legii, sfătuirea în ziua votării a alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat. Această contravenţie se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei, iar constatarea contravenţiei se face de către ofiţerii, agenţii şi subofiţerii din cadrul Poliţiei Române, Poliţiei de Frontieră Română şi Jandarmeriei Române, precum şi de poliţiştii comunitari. Legea interzice şi prezentarea cu 48 de ore înainte de ziua votării de sondaje de opinie, televoturi sau anchete făcute pe stradă, nerespectarea acestor dispoziţii legale pedepsindu-se cu amendă de la 4.500 de lei la 10.000 de lei.
BULETINE BUNE, BULETINE NULE
Vor fi considerate nule buletinele de vot pe care nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare, buletinele de alt model decât cel legal aprobat, buletinele pe care nu a fost aplicată ştampila cu menţiunea "Votat", buletinele de vot la care ştampila cu menţiunea "Votat" este aplicată pe mai multe patrulatere sau în afara acestora. Legea menţionează că votul este considerat valabil exprimat dacă, deşi ştampila cu menţiunea "Votat" aplicată a depăşit limitele patrulaterului, opţiunea alegătorului este evidentă, dacă tuşul s-a imprimat şi pe cealaltă parte a foii pe care a fost aplicată ştampila cu menţiunea "Votat" şi dacă ştampila a fost aplicată de mai multe ori în acelaşi patrulater sau atât într-un patrulater, cât şi în afara oricărui alt patrulater. De asemenea, efectuarea de ştersături sau acoperirea prin scriere a buletinelor de vot nu atrage nulitatea acestora; buletinele de vot nule nu intră în calculul voturilor valabil exprimate.
VREMEA DE ALEGERI
Odată cu ziua alegerilor începe şi procesul de răcire la noi în ţară. Mâine, temperaturile scad vertiginos, maximele nemaitrecând de valoarea de 11°C în Banat şi Oltenia, iar minimele ajungând şi la -3°C în Transilvania, mai scăzute chiar în depresiuni. Moldova şi Maramureşul vor avea parte de maxime de 8°C, iar în vestul ţării nu se vor înregistra mai mult de 9°C. Nici Dobrogea nu stă mai bine, aici temperaturile fiind cuprinse între 4°C şi 9°C. Ceaţa va fi şi ea prezentă la orele dimineţii, pe alocuri ea fiind persistentă şi în timpul zilei. În majoritatea regiunilor, ploile vor fi prezente după căderea serii, iar la altitudini de peste 1.500 m acestea se vor transforma în ninsori slabe, dar care nu vor forma strat consistent de zăpadă. Diferenţa dintre zilele de azi şi mâine nu este mare, singura schimbare fiind la temperaturi, care sunt cu câteva grade mai mari decât cele de mâine. Luni, maximele vor rămâne la fel, doar minimele vor mai creşte până la -1, temperaturi înregistrate doar în depresiunile intramontane.
Citește pe Antena3.ro