x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Diplomaţia rusă, "surprinsă" de declaraţiile lui Traian Băsescu referitoare la Transnistria

Diplomaţia rusă, "surprinsă" de declaraţiile lui Traian Băsescu referitoare la Transnistria

19 Iul 2013   •   16:41
Diplomaţia rusă, "surprinsă" de declaraţiile lui Traian Băsescu referitoare la Transnistria
Sursa foto: EPA/Intact Images

Moscova a rămas surprinsă de anumite declaraţii făcute de preşedintele Traian Băsescu, marţi, pentru Europa Liberă, "referitor la soluţionarea conflictului transnistrean şi atitudinea Rusiei faţă de Republica Moldova", a anunţat Ministerul rus al Afacerilor Externe.

"Traian Băsescu a pus sub semnul întrebării, în special, sinceritatea reprezentanţilor oficiali ruşi, care pledează pentru o soluţionare solidă şi viabilă a problemei transnistrene", a afirmat directorul adjunct al Departamentului Informaţie şi Presă din cadrul Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, citată într-un comunicat.

"Asemenea atacuri le considerăm incorecte şi lipsite de temei", a adăugat reprezentanta diplomaţiei ruse.

"Poziţia Rusiei este consecventă şi binecunoscută. Noi vom continua cu bună-credinţă, imparţial şi transparent să ne îndeplinim misiunea de mediator în procesul de negocieri dintre Chişinău şi Tiraspol şi de garant al viitoarelor acorduri cu privire la soluţionarea conflictului", a continuat ea.

"Rusia pledează pentru elaborarea unui statut special, fiabil, garantat pentru Transnistria în componenţa Republicii Moldova, cu respectarea integrităţii sale teritoriale şi a suveranităţii de stat", a precizat Zaharova.

"Principiul neamestecului în afacerile interne rămâne piatra de temelie în relaţiile noastre cu Republica Moldova", afirmă oficialul rus, adăugând că Moscova contează "pe evoluţia proceselor politice din Republica Moldova, în continuare fără presiuni externe, în baza principiilor democratice, armoniei interetnice şi a unei politici externe echilibrate".

În opinia reprezentantei diplomaţiei ruse, "discursul lui Băsescu face notă discordantă pe fondul vizitei de lucru de succes a ministrului de Externe al României Titus Corlăţean, efectuată la 9 iulie, la Moscova, în cadrul căreia se ştie că a fost abordată tematica reglementării transnistrene".

În plus, în cadrul discuţiilor dintre Titus Corlăţean şi ministrul pentru Afaceri Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, s-a căzut de acord să fie valorificate mai activ posibilităţile pe care le oferă tratatul "Despre relaţiile de prietenie şi cooperare între Federaţia Rusă şi România", semnat în urmă cu zece zece ani, anunţă Maria Zaharova.

"Din păcate, în tot acest timp, documentul a rămas în rezerva de cooperare ruso-română, dar, în prezent, au început să se dezvolte premisele privind depăşirea stagnării în relaţiile bilaterale", a subliniat Zaharova.

"Presupunem că la realizarea acestor posibilităţi aspiră şi conducerea României", conchide ea.

×