Incidente actuale cu ocări şi calomnii reiau vechea discuţie despre dicriminare care datează, în istoria recentă, de la dosarul „ţigancă împuţită” al fostului preşedinte Băsescu. Instalat marţi la tribuna din plenul Parlamentului, deputatul PMP, Corneliu Bichineţ, a glumit deşucheat. Într-o diatribă despre legătura între deputata Andreea Cosma şi fostul procuror Mircea Negulescu, Bichineţ a spus că vrea să ştie dacă magistratul decăzut a „paradit-o” sau nu. Recent, opinia publică i-a făcut perdaf şi Vioricăi Dăncilă după ce i-a numit „autişti” pe europarlamentarii care, în opinia premierului, merg cu pâra la UE.
Dacă începem o istorie recentă a discriminărilor cu anul 2007, din dosare prăfuite de urmărire penală iese la suprafaţă „stafia” lui Băsescu. În 2007, fostul preşedinte i-a luat cu forţa telefonul mobil jurnalistei Andreea Pană, care îl filma în timp ce el se afla la cumpărături într-un hypermarket. Prima dată, Băsescu i s-a adresat cu „păsărică”. După ce şeful statului s-a urcat în autoturismul personal, telefonul l-a înregistrat pe acesta în timp ce o numea pe jurnalistă "ţigancă împuţită".
Povestea a ajuns la Consiliul Național al Discriminării (CNCD), care i-a dat doar un avertisment. După ce n-a mai fost blindat de imunitatea acordată preşedinţilor, Băsescu a fost urmărit penal pentru furt, furt calificat şi insultă.
Nevricoşii preşedinţi, premieri şi parlamentari români
Povestea nu a rămas un caz izolat, iar discriminirea la nivel înalt a continuat. Ultimele scandaluri arată că Băsescu a setat un trend printre oficialii români. Care sunt tratați cu blândețe de instituția care veghează la combaterea discriminării. Astfel, tot un derizoriu avertisment contravenţional a primit şi Mihai Tudose de la CNCD, predecesorul Vioricăi Dăncilă în şirul Guvernelor PSD-ALDE. Slobod la gură şi cu o atitudine care friza machiaverlâcul, Tudose a discriminat în cascadă. O bazaconie a fostului prim-ministru a fost plafonarea indemnizaţiilor de creştere a copilului. „Hai să schimbăm legea până când nu încolţeşte foarte serios ideea cuiva să facă un copil, mă refer la Simona Halep”, a clamat Tudose. Dar mai mult decât să o ironizeze pe Halep, fostul premier a perorat sudălmi despre maghiari. „Dacă steagul acela (secuiesc) flutură în vânt, toţi cei responsabili de acolo flutură şi ei lângă steag”. Viorica Dăncilă pare serafică în declaraţia despre autism, comparativ cu Tudose. Totuşi, comparaţia între persoanele diagnosticate cu autism şi europarlamentarii care „dezinformează UE“ în privinţa modificărilor aduse legilor Justiţiei a fost nefericită. „Deci cred că doar aceste lucruri arată, să mă exprim elegant, că dezinformează şi că ştiu realitatea, dar nu vor să o accepte şi să o vadă. Aceşti oameni cred că sunt autişti şi nu văd şi nu aud ceea ce este vizibil pentru toţi cei de bună-credinţă“, a declarat Dăncilă. Mulţi au făcut analiza declaraţiei. Opinia publică, specialiştii cu patalama în sociologie, reţelele de socializare s-au inflamat. Preşedintele CNCD, Csaba Asztalos, a constatat că afirmaţia premierului duce la prejudicii sociale, deoarece Dăncilă e formator de opinie. Nici senatorii nu par crescuţi la „pension”. De pildă, Şerban Nicolae a izbucnit în plen, când deputatul USR Cosette Chichirău i-a proptit camera foto a telefonului pe figură. Nicolae i-a spus lui Chichirău că e „asistată social”, “fără meserie”, sau că „nu se spală pe dinţi”. Chichirău a ripostat, numindu-l pe senator „penal”. Scandalul a escaladat, iar Nicolae a primit avertisment de la CNCD pentru invectiva: “Deţin înregistrări video în care faceţi sex anal”. Unele sintagme sunt redundante în spaţiul public, iar în acest caz, nici preşedintele Iohannis nu e uşă de biserică. După ce a repetat compulsiv cuvântul „penal”, preşedintele nu s-a abţinut să-şi spună părerea despre prezumţia de nevinovăţie. „În politică nu funcţionează prezumţia de nevinovăţie cum funcţionează în Justiţie”, spunea Iohannis în octombrie 2017.
Preşedintele CNCD spune că prin modul în care premierul s-a referit la persoanele cu autism a lăsat să se înţeleagă că a fi autist înseamnă ceva foarte rău.