x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Discursul liderului PSD, Mircea Geoană

Discursul liderului PSD, Mircea Geoană

28 Sep 2008   •   00:00

“Mulţumesc tuturor pentru încredere. Mulţumesc tuturor pentru prietenie. Mulţumesc tuturor liderilor, militanţilor, primarilor, tinerilor, colegelor noastre pentru această sarcină pe care mi-o adresaţi astăzi. Vreau să mulţumesc Danielei Popa şi lui Adrian Năstase şi vreau să-i aplaudăm încă o dată pentru intervenţia lor şi pentru contribuţia lor la politica românească.



“Mulţumesc tuturor pentru încredere. Mulţumesc tuturor pentru prietenie. Mulţumesc tuturor liderilor, militanţilor, primarilor, tinerilor, colegelor noastre pentru această sarcină pe care mi-o adresaţi astăzi. Vreau să mulţumesc Danielei Popa şi lui Adrian Năstase şi vreau să-i aplaudăm încă o dată pentru intervenţia lor şi pentru contribuţia lor la politica românească.

Este o dovadă de încredere din partea dumneavoastră şi o mare responsabilitate pentru mine şi pentru colegii mei. Mulţumesc colegilor mei din Dolj, mulţumesc colegilor mei din toate judeţele ţării, mulţumesc colegilor noştri de la PC, vă mulţumesc şi nu am să vă dezamăgesc. Pe 30 noiembrie vom avea cele mai importante alegeri din istoria democraţiei renăscute din revoluţia română din ţara noastră. Obiectivul nostru este evident: trebuie să câştigăm alegerile pentru a putea guverna. Dar pe 30 noiembrie România şi românii vor alege mai mult decât structura Parlamentului şi mai mult decât majoritatea care va guverna România. Suntem puşi în faţa unei alegeri care depăşeşte importanţa unui singur ciclu politic, sau chiar şi importanţa unei singure formaţiuni politice. Pe 30 noiembrie vom alege cum dorim să arate viitorul României. Pe 30 noiembrie suntem la răscruce şi întrebarea pe care o pun tuturor românilor este dacă dorim într-adevăr să trăim într-o Românie cu adevărat prosperă şi democratică, sau vrem să rămânem în zodia dreptei, zodia incompetenţei, a scandalului şi a promisiunilor neonorate. 30 noiembrie este răscrucea pe care va merge România pentru decenii de acum înainte. Şi am nevoie şi avem nevoie ca partid şi ca alianţă politică de sprijinul tuturor românilor pentru a transforma România într-o ţară mai bună.

Aşa cum spunea şi Adrian Năstase şi cum o să vă spună şi domnul preşedinte Iliescu, în timpul guvernărilor noastre s-au produs cele mai importante transformări ale destinului naţional. Am guvernat întotdeauna cu responsabilitate. Am mai făcut şi greşeli. Şi atunci unde am greşit şi atunci când am greşit trebuie să spunem cu sinceritate că am mai şi greşit. Dar nu există comparaţie între profesionalismul, responsabilitatea şi îndrăznesc să spun, patriotismul de care partidul nostru, acest maratonist al politicii româneşti, acest partid care şi-a păstrat neclintită voinţa, credinţa, ideologia şi crezul de stânga, acesta este PSD, aceasta este alianţa care îşi propune să ducă România spre viitor şi nu spre trecut. Aceasta este forţa noastră şi acest lucru va conta în alegerile din toamnă. Ca şi în perioada 1996-2000 dreapta a irosit şi a secătuit resursele ţării. Au guvernat întotdeauna cu tupeu, dar întotdeauna cu iresponsabilitate. Şi am uneori senzaţia că singurul crez după care se ghidează este: “După noi potopul”. Pe noi ne interesează ce se întâmplă cu această ţară şi vreau să trag şi un semnal de atenţie celor care încă nu sunt hotărâţi cum să voteze şi cu cine să voteze la toamnă, că dacă aceşti oameni, indiferent de formula de combinaţie între cei de dreapta, mai ajung o dată la guvernare, indiferent că se numesc PD-L, PNL, PRM sau PNG, acelaşi rezultat va fi pentru ţară.

Dragi români, schimbarea devine o necesitate, schimbarea destinului României este la toamnă un imperativ naţional. Şi daţi-ne încrederea pentru a schimba România în bine. Acesta este mandatul şi acesta este sensul misiunii alianţei PSD-PC. Bun, bun, bun. Mai este o condiţie: să câştigăm alegerile. Şi acest lucru poate că mulţi dintre noi în urmă cu un an şi jumătate sau doi ani de zile nu credeau că partidul va avea tăria să revină. Am demonstrat la locale că am fost, suntem şi vom fi întotdeauna în România prima forţă politică, vom câştiga alegerile, vom avea majoritatea şi vom guverna pentru cel puţin patru ani în România. Acesta este rezultatul pe care ţara îl doreşte, acesta este rezultatul pe care avem obligaţia să îl dăm României în carte credem. Este nevoie de schimbare. În premieră Parlamentul României va fi ales pe vot uninominal. Oricât de mult încearcă unii şi alţii să blocheze acest vot sau să amâne alegerile, suntem cei care am introdus cu curaj această importantă reformă, şi vreau să fac un apel către candidaţii noştri, ai alianţei PSD-PC. Dintre dumneavoastră, cei care vor fi prezentaţi în câteva minute, vor fi aleşi majoritatea din Parlamentul României. Vom avea cel puţin 40%, cel puţin 40% din parlamentarii acestei ţări. În jurul nostru se va încheia viitoarea majoritate. Suntem pivotul principal al viitoarei guvernări şi avem responsabilitatea să începem drumul anevoios al reclădirii încrederii cetăţeanului în Parlament şi în politică. Este o misiune pe care v-o încredinţez. Suntem cei care dăm majoritatea, suntem cei care vom guverna România... această perioadă şi adversarii noştri politici vin şi prezintă programe de guvernare şi promisiuni de campanie. Până la urmă acesta este jocul electoral.

Dar stau şi mă întreb, dragi prieteni, şi stau şi îi întreb şi pe românii care sper că se uită la manifestarea noastră: Cine poate să-i mai creadă după patru ani de minciuni? Cine poate să-i mai creadă că vor construi nu ştiu câţi km de autostradă, când patru ani cu sute de milioane de euro au construit 5 prăpădiţi de km de autostradă? Pot să promită că fac un milion de km sau 10 km. Nimeni nu-i mai crede pe aceşti oameni, pentru că au avut toate condiţiile să facă acest lucru. Ministrul Dobre în 2005 la transporturi fiind promitea 540 de km în 2007, 800 în 2008. După aia a venit Radu Berceanu care vroia 1.300 în 2008 şi acum vine domnul Orban deasupra să ne promită nu ştiu ce. Nu-i mai crede nimeni şi singurul partid care a construit autostrăzi în timpul guvernării este PSD-ul. Şi PSD-ul va construi infrastructură în această ţară pentru că ştim, putem şi avem profesioniştii să facem acest lucru. Vor veni în faţa naţiunii să se laude cu creşterea economică. Dar această creştere economică, din păcate, este o creştere economică nesănătoasă, care nu a condus la dezvoltare, care nu a condus la şcoli mai bune, la spitale mai bune, la drumuri mai bune, la salarii şi pensii mai bune. Este o creştere economică care a transformat România în cea mai polarizată ţară din Europa, în România anului 2008 22% din PIB-ul României, din avuţia naţională este deţinută de 300 dintre cei mai bogaţi români, în timp ce patru milioane de români trăiesc sub limita sărăciei. Acest lucru nu este de acceptat şi guvernarea noastră va trebui să îmbine creşterea economică şi progresul social. În folosul cui trebuie să guvernăm? Cei de dreapta spun că pentru oligarhia celor bogaţi. PSD-ul spune: Guvernăm pentru cei mulţi. Mai bine pentru cei mulţi. Aceasta este crezul nostru. Aceasta este misiunea noastră. Aceasta este credinţa noastră. Şi acesta este mandatul nostru la guvernarea României. Văd ceva Oltenia în partea aia. Cred că îi văd şi pe ceilalţi. Vă mulţumesc.

Într-adevăr, partidul nostru a ştiut să folosească în mod inteligent perioada de după ruperea alianţei DA. Vreau să mulţumesc celor care în Parlamentul României au reuşit să corecteze eşecurile puterii de dreapta. Vreau să mulţumesc celor care au reuşit prin forţa noastră parlamentară să impună în două rânduri creşterea pensiilor şi în două rânduri creşterea subvenţiilor pentru agricultură, creşterea procentului alocat educaţiei şi sănătăţii. Vreau să mulţumesc domnului preşedinte Iliescu şi ca lider al grupului nostru din Senat şi pentru înţelepciunea de care dă dovadă şi de echilibrul de care dă dovadă. Vreau să mulţumesc şi domnului preşedinte Văcăroiu care, cu echilibru şi înţelepciune, conduce Senatul României. Şi vreau să-i mulţumesc şi liderului nostru din Camera Deputaţilor, lui Viorel Hrebenciuc, pentru faptul că a ştiut să învingă aceste proiecte şi să-i obligăm pe cei de dreapta să aplice politici de stânga. Este forţa noastră şi am folosit bine aceşti doi ani în care puterea de dreapta s-a destrămat. Dar întrebarea cea mai importantă dragi prieteni şi dragi români: În ce fel de Românie credem noi şi ce fel de Românie dorim să construim? Noi suntem cei care credem în România socială. România parte a modelului social european. În care un film al vieţii unui cetăţean obişnuit ar trebui să se desfăşoare cam în felul următor: Nici un copil din România nu poate fi condamnat la lipsă de realizare în viaţă doar pentru că s-a născut la ţară sau într-o familie necăjită.

România socială pe care o propunem este România în care fiecărui copil dintr-o familie cu venituri modeste i se acordă o bursă socială care să-l însoţească din primele zile ale vieţii la grădiniţă, la şcoală, la facultate şi să putem să asigurăm adevărata egalitate de şanse pe care numai stânga şi social-democraţia pot să le realizeze. Aceasta este diferenţa între România socială şi România egoistă pe care dreapta o propune. Este România socială în care un tânăr este încurajat şi firmele sunt încurajate. Sunt încurajate prin avantaje fiscale să facă stagiul în întreprindere ca să poată să fie mai bine pregătiţi pentru piaţa muncii. Suntem cei care vedem o Românie socială care încurajează angajatorii, care oferă primul loc de muncă tinerilor sub 25 de ani cu ajutor fiscal şi taxe 0. Pentru că nu putem permite să fie şomaj de 24% printre tinerii României sau să forţăm tinerii României să aleagă între sărăcie sau emigrare. Aceasta este România socială şi asta dorim să facem pentru cei tineri. Şi vrem să facem mai mult şi pentru familia tânără. În România socială pe care o construim. Urmăm şi exemplul extraordinar făcut de primarul Radu Mazăre la Constanţa. Vom construi 400 de mii de noi locuinţe pentru tineri şi locuinţe sociale în 4 ani de guvernare şi un milion de noi locuinţe în 10 ani. Vom da credit şi sprijin pentru credit ipotecar. Vom construi locuinţa şi prima casă astfel încât un tânăr să-şi facă familie şi să-şi crească familia în condiţii decente. Vom aloca o alocaţie pentru un copil de 2000 de lei noi de la 0 la 18 ani. Vom creşte alocaţia pentru tinerele mame, vom creşte flexibilitatea programului la muncă pentru tinerele mame ca să poată să aibă grijă şi de copil fără să aibă grijă că dacă merge la serviciu rămâne copilul bolnav sau neîngrijit. Vom face cel mai ambiţios program de formare permanentă. Pentru că cineva care este la muncă astăzi trebuie ajutat să-şi crească potenţialul profesional ca să facă faţă acestei lumi care se schimbă şi în care locul de muncă nu mai poate fi atâta de sigur cum era în altă perioadă. Suntem partidul care propunem în România socială un tarif social pentru energie. Pentru că nu este normal, dragi prieteni, ca 50% din populaţia României să nu-şi poată plăti din pensie sau din muncă decentă factura la întreţinere. Venim cu tarif social. Fiecare din România să-şi poată plăti în condiţii decente ceea ce trebuie să aibă pentru un trai decent în România europeană. Este ceea ce vom face şi ceea ce este prins în programul nostru de guvernare. Şi filmul vieţii continuă. Şi avem un program inspirat din social-democraţia germană pentru cei de peste 45 de ani care au probleme să-şi păstreze locul de muncă. Sau să-şi găsească un loc de muncă, pentru că unii spun că sunt prea bătrâni. Vom crea avantaje fiscale pentru firmele care păstrează la muncă pe cei peste 45 de ani sau angajează oameni peste 45 de ani pentru a le asigura şi în condiţii de maturitate salarii bune şi un loc de muncă garantat.

Aşa face un Partid Social Democrat, asta înseamnă România socială în care noi credem. Şi mai este o altă secvenţă din acest film. Acest film care este viaţa noastră, până la urmă. Că Dumnezeu ne naşte şi părinţii ne ajută să creştem, dar mai şi îmbătrânim. Este extrem de important ca cei care sunt astăzi pensionari încă tineri, care au încă putere de muncă şi au enormă experienţă şi care astăzi practic sunt condamnaţi să nu-şi folosească experienţa, deşi ar dori să realizeze un câştig în plus. În România socială pe care noi o construim vom permite un program flexibil pentru tinerii pensionari şi cumulul pensiei cu salariul pe care-l obţine, astfel încât să reatragem în circuitul productiv această masă de oameni talentaţi care sunt încă în putere şi de care ţara are nevoie şi de care tinerii au nevoie. Este ceea ce face PSD-ul şi alianţa PSD-PC pentru cei care doresc în continuare să-şi pună în valoare potenţialul şi experienţa. Vom veni cu un TVA diferenţiat pentru alimentele de bază. Nu renunţ nici în ruptul capului la ideea că pentru serviciile publice esenţiale trebuie TVA diferenţiat, aşa cum este în Europa. Vom veni cu TVA diferenţiat şi vom ajuta în continuare pensionarii României şi cu a 13-a pensie şi cu pensia minimă garantată pentru că este obligaţia noastră să avem grijă de cei care ne sunt părinţi şi bunici. Şi acest lucru este netranzacţionabil pentru PSD. Este netranzacţionabil pentru PSD. Şi vom face mai mult şi pentru pensionarii de la CAP. Pentru că sunt categoria cea mai vulnerabilă. Şi pe lângă dublarea pensiilor pentru aceştia, vreau să salut aprobarea legii PSD şi PC în Parlamentul României în care pensionarii de la CAP vor fi incluşi începând cu 2010 în sistemul global de pensii publice al statului român. Cei care aţi muncit la ţară în condiţii grele, cei care nu au fost vinovaţi că a venit comunismul şi cooperativa agricolă de producţie peste România acum 50 de ani, au dreptul la decenţă şi respect din partea societăţii. Aceasta este România socială, acesta este angajamentul pe care îl facem în faţa naţiunii noi, cei de la PSD şi partenerii de la PC.

Dar mai este ceva important pe care vreau să vi-l spun. Evident că teoria aceasta neoliberală, desuetă şi depăşită de timpuri, că statul trebuie să dispară din economie şi societate este o teorie care este aproape comică. Dar în acelaşi timp şi noi, cei care credem într-un stat puternic, dar eficient şi responsabil, trebuie să recunoaştem că oceanul de probleme sociale pe care îl are astăzi România nu poate fi rezolvat doar de către stat. De aceea în România socială pe care o propunem vrem să creăm o reţea socială naţională în care să încurajăm şi firmele prin reduceri fiscale. Firmele care vor crea la o întreprindere o creşă vor fi scutite complet de impozit pe acea investiţie. Firma care creează un teren de sport sau subvenţionează o echipă de sport va avea taxe 0 pentru a investi în social. Vreau să avem şi organizaţii neguvernamentale de partea noastră prin creşterea stimulentelor fiscale pentru cei care depun muncă neguvernamentală în folosul societăţii. Vreau să creăm din biserică un partener social al statului şi cei care sunt slujitori ai bisericii care muncesc în zona socială trebuie să fie asimilaţi cu lucrători sociali ai Ministerului Muncii pentru că acea reţea socială naţională să poată să aibă mai multă forţă şi să răspundă acestui ocean de probleme. Vom introduce şi o zi naţională a voluntariatului. Pentru că trebuie să recreăm în România simţul civic şi dorinţa de a-ţi ajuta pe cel apropiat. Nu doar statul sau Guvernul pot să rezolve problemele. Şi noi, ca cetăţeni, avem o obligaţie să-i ajutăm pe cei care sunt în dificultate alături de noi. Oamenii din România sunt oameni buni. Avem un suflet bun. Dar din sărăcie şi disperare de multe ori ne-am îndepărtat de aceste crezuri. Este obligaţia noastră să reclădim acest ţesut social al României. Aceasta este România socială în care cred şi pe care o propunem României după 30 noiembrie. Şi vă mai spun ceva.

Deşi eu unul cred şi cred că lumea s-a convins că această guvernare şi Guvernul liberal care a condus România în ultimii 4 ani de zile a fost un accident. Dacă nu începea să plângă Traian Băsescu şi “Dragă Stolo” nu mergea să-şi facă tratament de urgenţă în străinătate nu era domnul Tăriceanu prim ministru nici poimarţi. Domnul Stolojan, cel mai instabil politician pe care l-am văzut, cineva care a fost tehnocrat de stânga şi şeful susţinătorilor domnului Iliescu, după aia liberal adevărat, acum conservator populist. A rămas decât pe la PRM să se ducă, că tot s-a apropiat PD-ul de PRM. Dar vreau să vă spun altceva. Indiferent de critica pe care o fac acestor oameni de dreapta. Guvernarea viitoare are obligaţia să nu diferenţieze după culoarea politică a administraţiei locale. Guvernul nostru, dragi prieteni, nu va avea nici o dificultate să lucreze împreună şi cu Gheorghe Nechita, primarul nostru de la Iaşi, sau cu Radu Mazăre, sau cu Tudor Pendiuc, sau cu Florin Cârciumaru. Dar nici o problemă să lucrăm pentru marile oraşe cu Sorin Oprescu sau chiar şi cu Emil Boc dacă interesul comunităţii o cere. Vom fi cei care vom pune deasupra politicului interesul cetăţeanului. Vom fi cei care vom reduce decalajele între sat şi oraş. Vom fi cei care vom ajuta România să ardă etapele şi să recupereze timpul istoric pierdut. Suntem cei care ştim că această Românie socială nu se poate realiza fără o economie dinamică şi competitivă. Vreau să anunţ studiul făcut recent de tânărul economist Liviu Voinea, în care critica cotei unice este făcută cu extrem de mare credibilitate. Cred cu tărie că trebuie să diferenţiem măcar agresiv între cei care câştigă mai mult şi cei care câştigă mai puţin. Propunem României o cotă de 10% pentru cei cu venituri modeste şi păstrarea cotei de 16% pentru cei cu venituri medii, urmând să supraimpozităm pe cei care sunt hiperbogaţi în România şi care trebuie să plătească pentru bogăţia pe care au acumulat-o. Aceasta este o doctrină de stânga şi acest lucru trebuie făcut.

Cred, cu tărie, că Guvernul alianţei PSD-PC va trebui să dea un sprijin şi mai consistent întreprinderilor mici şi mijlocii, osatura economiei româneşti. Pentru că uitaţi-vă cât de vulnerabili sunt jucătorii mari în economia mondială. Spunea cineva că această criză financiară fără precedent din SUA nu provoacă riscuri la adresa României. Este fals. 90% dintre băncile româneşti sunt bănci străine, care pot să fie scuturate în câteva secunde de bursa de la New York, de la Londra sau de la Paris. Avem obligaţia să încurajăm întreprinderile mici şi mijlocii, să venim cu stimulente fiscale, să venim cu un singur act de control preventiv pe an ca să nu le mai lăsăm pradă uneori abuzurilor administraţiei. Trebuie să rambursăm mai repede TVA-ul pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi trebuie să asigurăm motoare noi de creştere economică din infrastructuri, din turism, din energie. Suntem cei care ştim că România socială este şi o Românie dinamică economic. Ştim bine că o Românie socială este o Românie competitivă economic. Ştim bine că o Românie socială este o Românie care nu numai exportă forţă de muncă ieftină... şi exportă produse de înaltă valoare adăugată. Aceasta este imaginea, aceasta este România. Social şi economic merg mână în mână pentru o economie decentă şi dezvoltată.

Aceasta este viziunea pe care o avem pentru România noastră. Şi vreau şi o spun încă o dată, să facem un efort cu toţii. Să facem un efort cu toţii să-i convingem pe românii care au fost forţaţi să părăsească România şi să le creăm condiţii pentru revenirea acasă. Vom avea nevoie de forţă de muncă în proporţie colosală pentru programul nostru de infrastructuri, pentru programul nostru de modernizare, pentru programul nostru de dezvoltare. Şi avem de ales: fie creăm condiţii pentru întoarcerea tinerilor noştri acasă după ce au învăţat în Occident să muncească mai bine, să aibă cultura muncii, sau vom fi forţaţi să importăm forţă de muncă de undeva din Orient. Programul existent, acela de a încuraja stabilirea la ţară a tinerilor nu va fi doar de 20 de mii de euro primă de instalare, ci de 25 de mii de euro primă de instalare şi vom acorda 65% scutire de impozit pentru creditul pentru cei care încep o afacere. Cei care sunt acasă şi cei care de afară vor să vină să se întoarcă în ţară, de unde au plecat. Nu ne lăsăm şi încercăm să-i aducem pe tinerii noştri acasă. Locul lor este aici, locul lor este aici, acasă, în familie şi cu românii noştri. Vreau, de asemenea, să ne recâştigăm demnitatea şi să spunem că nici un guvern din lume nu are dreptul să-şi bată joc de cetăţenii României. Vreau să ne batem încă de pe acum. Adrian Severin şi echipa noastră de europarlamentari, Titus Corlăţean, Cristian Diaconescu, Adrian Năstase, domnul Iliescu, Geoană, să ne batem încă de pe acum ca în viitoarea CE România să obţină un portofoliu de comisar european cum se cuvine, pe măsura forţei celei de-a 7-a ţări din Europa, nu un portofoliu de mâna a doua sau nu cumva să rămânem noi fără comisar dacă lăsăm ţara pe mâna unor incompetenţi în politică externă. Vreau să redăm demnitatea acestei naţiuni. E un program de guvernare care este în premieră în România. A fost oferit dezbaterii publice. De 3 luni de zile organizăm dialoguri naţionale în toată ţara. Peste 150 de mii de membri de partid au contribuit cu sugestii la chestionarul pe care l-am trimis în organizaţii în completarea ofertei noastre şi a programului nostru de guvernare. Sunt 10 angajamente solemne pentru România şi vreau să mulţumesc echipei care a reuşit să producă cel mai ambiţios, cel mai modern şi cel mai complet program din istoria recentă a României.

Vreau să-i mulţumesc domnului preşedinte Adrian Năstase şi departamentelor partidului pentru efortul deosebit şi experienţa de fost prim-ministru pe care a adus-o în acest efort. Vreau să mulţumesc echipei coordonate de domnii Ion Moraru, Dinu Marin şi tinerilor noştri economişti Cristi Sorcol şi trupa pentru faptul că au muncit uneori să transpună în cuvinte ceea ce politicienii vorbesc. Vreau să mulţumesc Danielei Popa, viitoarea mână dreaptă a Guvernului viitor pentru ceea ce dânsa şi colegii de la PC au adus acestui program de guvernare. Vreau să mulţumesc coordonatorilor domeniilor acestui program de guvernare: Ilie Sârbu, Marian Sârbu, Liviu Dragnea, Constantin Niţă, Dan Nica, Miron Mitrea, Ion Toma, Cati Andronescu, Rodica Nasac şi Florian Popa, Cristian Diaconescu, Titus Corlăţean, Adrian Severin şi Victor Ponta. Vreau să vă mulţumesc tuturor celor care aţi pus în practică şi Guvernul viitor va transpune în fapte cel mai frumos şi mai îndrăzneţ program de guvernare pe care l-a avut România. Vă mulţumesc tuturor. Vă mulţumesc tuturor. Vă mulţumesc tuturor. Guvernul viitor va trebui să aducă mai mult decât doar echipa noastră la guvernare. Va trebui, dragii mei prieteni şi dragi români, să ştim ca după patru ani de guvernare să ne uităm în ochii românilor şi să spunem: “Oameni buni, nu v-am dezamăgit.” şi să vă spunem: “Oameni buni, am guvernat profesionist şi corect această ţară”. Şi să spunem că Guvernul viitor nu va fi doar Guvernul Geoană, ci va fi Guvernul României şi al românilor. Vom respecta angajamentele noastre, vom respecta viitoarea opoziţie. Vom respecta separarea puterilor în stat şi dialogul decent între instituţiile republicii noastre. Vom lansa un forum constituţional în care să nu vorbim doar de cine are mai multă putere, preşedintele sau primul ministru sau Parlamentul, ci cum putem să garantăm drepturile fundamentale ale cetăţenilor români. Aceasta este viziunea, acesta este angajamentul, aceasta este promisiunea solemnă a alianţei noastre pentru România. Vom învinge. Suntem la răscruce. Dumnezeu se uită la România şi România porneşte pe drumul cel bun. Victorie. Vom învinge! Vom învinge! (Monitoring Media)

×