Discutiile de luni din Birourile parlamentare reunite pe subiectul organizarii unei sedinte solemne pentru aniversarea celor 90 de ani ai Regelui Mihai, dincolo de disputele privind oportunitatea si analizele contextului istoric sau a decoratiei primite de Rege de la Stalin au fost marcate si de acuzatii privind trecutul de "comunist pocait' al liderului grupului PDL, Mircea Toader, care se impotrivea propunerii. Toader a apreciat ca "ar fi deplasat' sa se organizeze un plen reunit pentru aniversarea Regelui si, in schimb, s-ar putea "oferi' o sala in Parlament unde cei care vor sa-l aniverseze pe Rege sa se reuneasca.
"Este pentru prima oara, la un Birou reunit, cand vad ca domnul lider de grup a vorbit ca un comunist adevarat. A uitat ca a fost monarhist, la un moment dat!', a reactionat deputatul PSD Nicu Banicioiu, potrivit stenogramei sedintei. Discutia a continuat cu ironia presedintei Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, care i-a spus deputatului PSD ca a inteles "complimentul de inceput' facut lui Mircea Toader, dar nu a inteles daca Banicioiu are si o propunere. In locul lui Banicioiu a vorbit senatorul PSD Ilie Sarbu. "O mica rectificare vreau sa fac si, sigur ca nu imi apartine, apartine colegului meu. Domnul Toader este un comunist pocait!', a comentat Sarbu. "Nu am fost din convingere, pentru ca, altfel, nu iti dadea voie pe vapor!', a sunat raspunsul celui nominalizat, deputatul PDL Mircea Toader.
In sustinerea propunerii grupului sau, Calin Popescu Tariceanu a cerut respect fata de istoria tarii si fata de personalitatile care au avut o contributie remarcabila la aceasta, apreciind ca respectiva sedinta ar fi nu o manifestare pro-monarhica ci un act de reparatie. "Tineti cont ca regele a fost decorat, la sfarsitul razboiului, pentru actul de curaj pe care l-a facut la 23 august si care, dupa cum bine stiti, a scurtat si durata razboiului si, mai presus de orice, a salvat sute de mii de vieti omenesti', a spus Tariceanu. O problema a avut cu aceasta afirmatie senatorul PSD Radu Berceanu, care a invocat faptul ca Regele Mihai a fost decorat de Stalin. "Draga Radu, putem sa facem abstractie, daca tu ai facut aceasta remarca de decoratia data de Rusia, dar aprecierile nu au fost exclusiv ale Rusiei, americanii si englezii, stii foarte bine ca au avut aceeasi apreciere, pentru ca in final a fost un efort mai mic si al lor si in principal, stim foarte bine ca, considerentul principal nu era efortul de razboi, ci salvarea de vieti omenesti', a lamurit Tariceanu. "Dar, domnule Berceanu, si Churchill si Roosevelt au fost decorati de Stalin. Ce facem?', a comentat si senatorul liberal Puiu Hasotti.
Cum democrat-liberalii au insistat asupra organizarii intr-o sala separata a unei manifestari neoficiale, Tariceanu le-a atras atentia ca respingerea acestei initiative va afecta pretentiile de partid de dreapta ale PDL: "Si daca o respingeti este bine, pentru ca tot fardul acesta pe care vi-l dati voi cu partid de dreapta cu vrajeli de astea, ca liberali, ca de dreapta, ca nu stiu ce, se duce cu ocazia asta cu viteza vantului'.
Impasibili la orice argument, parlamentarii PDL au votat impotriva propunerii sedintei solemne. Votul lor a fost intors insa in plenul reunit marti, decizia adoptata prin vot fiind organizarea unei sedinte solemne pe 25 octombrie, in ziua in care Regele Mihai implineste 90 de ani.