x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dispensă la chiul. Deputaţii și-au redus amenzile pentru absenţe

Dispensă la chiul. Deputaţii și-au redus amenzile pentru absenţe

de Andreea Dumitrache    |    11 Mai 2015   •   23:02
Dispensă la chiul. Deputaţii și-au redus amenzile pentru absenţe
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

După mai bine de jumătate de an în care au tot încercat să-şi facă un nou regulament de funcţionare, deputaţii au reuşit după al doilea vot, însă adoptarea nu a fost făcută prin consens între putere şi opoziţie.

Noul Regulament al Camerei Deputaţilor prevede tăierea unei sume mai mici de bani din indemnizaţia celor care chiulesc, instituirea “Orei Premierului”, dar şi termene clare pentru soluţio-narea cererilor venite de la Parchet pentru foştii miniştri. Cel mai disputat articol, cu care opoziţia nu a fost de acord, se referă la revocarea preşe-dintelui Camerei Deputaţilor. Potrivit noului Regulament al Camerei Depu-taţilor, „preşedintele poate fi revocat înainte de expirarea mandatului cu votul majorităţii deputa-ţilor prezenţi. Propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar căruia îi aparţine preşedintele”. Liberalii spun că astfel, actualul preşedinte îşi securizează scaunul: „PSD s-a încăpăţânat cu articolul care prevede modalitatea de schimbare a preşedintelui Camerei Deputaţilor, ceea ce mie pregătiţi sufleteşte pentru situmi-a arătat că ei sunt oarecum aţia schimbării majorităţii parla¬mentare şi încearcă să şi-l fixeze pe Zgonea şi în condiţiile în care va exista o majoritate parlamen¬tară care va dori schimbarea lui Zgonea”, a declarat liderul PNL, Ludovic Orban. Social-demo¬craţii spun, însă, că prevederea era şi în vechiul regulament. „Aşa era şi înainte, revocarea se face numai la propunerea lide¬rului de grup din care face parte, ca să se elimine posibilitatea revocării acestuia la schimbarea unei majorităţi conjuncturale”, a declarat şeful deputaţilor PSD, Marian Neacşu. Cu toate astea, pe vechiul regulament, social-democraţii au dat-o jos pe Roberta Anastase, chiar dacă PDL-ul de atunci nu a revocat-o. O altă modificare vizează pedepsirea chiulangiilor. Până acum, depu¬tații care absentau nemotivat pierdeau a 21-a parte din indem¬nizație pentru fiecare zi în care lipseau, cam 230 de lei. Foarte rar se aplicau aceste sancțiuni. De doi ani și jumătate, doar 5 deputați au fost sancționați. Chiulangiii își motivau absențele și scăpau cu indemnizația netă¬iată. Acum, pentru fiecare activi¬tate de la care un deputat chiulește se va reține 1% din indemnizația brută, asta ar însemna cam 70 de lei pentru fiecare absență. Liderii de grup spun, însă, că de acum încolo nu vor mai motiva absențele și vor aplica amenzile.

Guvernul României, adus lunar la raport
Potrivit noului Regulament al Camerei Deputaților, în prima zi a săptămânii din fiecare lună, premierul va veni în fața deputa¬ților ca să-și prezinte raportul de activitate. Apoi, în restul zilelor de luni vor fi chemați, rând pe rând, și restul mi-niștrilor. Modelul este unul britanic, folosit în Camera Co-munelor de secole. Acolo, prim-ministrul se prezintă periodic pentru a răspunde între¬bărilor parlamentarilor, prilej fie de a fi pus în dificultate de către opoziţie, fie de a puncta reali-zările Guvernului. În ce-i priveşte pe miniştri, aceştia se prezentau până acum doar la comisii şi nici aşa nu răspundeau la toate invitaţiile, motiv repetat de nemulţumire printre deputaţi.
 

×