x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dispută pe convocarea Parlamentului

Dispută pe convocarea Parlamentului

de Aniela Nine    |    18 Apr 2007   •   00:00
Dispută pe convocarea Parlamentului

Cele două camere ale Parlamentului se vor reuni mâine în şedinţă comună pentru a decide prin vot asupra propunerii de suspendare a preşedintelui Băsescu, a declarat ieri preşedintele Senatului Nicolae Văcăroiu, explicând procedura care va fi aplicată după primirea motivaţiei Curţii Constituţionale.

Conform lui Văcăroiu, termenul de 24 de ore în care Parlamentul este obligat să organizeze şedinţa comună se va calcula cu începere de azi-dimineaţă, când se preconiza publicarea motivaţiei CC în Monitorul Oficial. În privinţa prezenţei preşedintelui Băsescu la şedinţa de mâine,

Văcăroiu spune că şeful statului trebuie obligatoriu invitat, Palatul Cotroceni anunţându-l de altfel că deplasarea în Macedonia stabilită pentru mâine a fost anulată. Decizia Parlamentului, exprimată prin vot, va fi luată numai după ce va fi ascultată poziţia pe care o va exprima preşedintele. "Preşedintele, vă reamintesc, a spus că nu există încălcare gravă sau mai puţin gravă. Orice încălcare a Constituţiei este foarte gravă, deci trebuie să ţinem cont de ce a spus preşedintele", a conchis Văcăroiu. Dacă Parlamnetul reunit va adopta hotărârea de suspendare a preşedintelui, decizia va fi trimisă Curţii Constituţionale, pentru a se verifica dacă au fost respectate toate procedurile. Doar după primirea OK-ului CC în această privinţă Parlamentul va trimite decizia de suspendare la Monitorul Oficial, din momentul publicării ei urmând ca, în teremen de 30 de zile, să fie organizat referndumul.

DEVANSARE. Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Sergiu Andon, l-a contrazis însă pe preşedintele Senatului. Andon a spus, conform Mediafax, că şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului trebuie să fie convocată, potrivit Regulamentului, în termen de 24 de ore de la primirea avizului de la Curtea Constituţională. Andon a arătat că are două argumente în sprijinul afirmaţiei sale. Primul ar fi că "aceasta este litera Regulamentului şedinţelor comune ale celor două Camere, în care nu se foloseşte verbul «a se publica»". Al doilea argument oferit de preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor este că ora la care este convocată şedinţa comună nu poate fi decisă după acţiunile Monitorului Oficial. Sergiu Andon a precizat că termenul în care trebuie să fie convocată şedinţa comună a celor două Camere poate fi calculat prin notarea orei înscrise pe avizul primit de Parlament de la Curtea Constituţională.

REMEMBER
"Preşedintele, vă reamintesc, a spus că nu există încălcare gravă sau mai puţin gravă. Orice încălcare a Constituţiei este foarte gravă, deci trebuie să ţinem cont de ce a spus preşedintele"
Nicolae Văcăroiu
preşedintele Senatului

×
Subiecte în articol: politic preşedintele