x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dispute PNL-PD / Luna lui Cuptor a incins Alianta

Dispute PNL-PD / Luna lui Cuptor a incins Alianta

de Gabriela Antoniu    |    07 Aug 2006   •   00:00
Dispute PNL-PD / Luna lui Cuptor a incins Alianta

La o luna dupa ce liberalii faceau un apel la democrati sa lase disputele deoparte si sa fie solidari in ceea ce priveste guvernarea, situatia existenta arata ca cei doi parteneri de Alianta sunt departe de a se intelege.

La 6 iulie, Delegatia Permanenta a PNL adopta o rezolutie in care cerea PD sa lase la o parte disputele, sa respecte protocolul Aliantei, sa isi asume, cu aceeasi seriozitate ca si liberalii, obiectivele comune ale guvernarii. Rezolutia PNL venea dupa scandalul provocat de liberali prin solicitarea de retragere a trupelor romane din Irak, solicitare respinsa de CSAT. In acest scandal, PNL si PD, desi partenere de Alianta, s-au situat pe pozitii opuse, liberalii fiind aspru criticati de democrati ca au luat decizia fara sa-i consulte nici pe ei, nici restul partidelor din coalitie.

PD, RETICENT. Liderul PD, Emil Boc, a raspuns rezolutiei PNL, precizand ca, de principiu, democratii nu resping nici o oferta de colaborare, ca vor continuitate, dar in conditiile respectarii angajamentelor asumate in campania electorala, in programul de guvernare si in protocolul Aliantei. Boc a aratat ca Alianta are "probleme" in rezolvarea situatiei din sanatate, din invatamant, precum si in realizarea descentralizarii, a restructurarii Guvernului. El a amintit de problema mentinerii unei "pozitii coerente" intre PNL si PD, exemplul "renuntarilor" la alegerile anticipate si la angajamentele internationale fata de NATO si SUA.

UN NOU ATAC. In ciuda acestui raspuns diplomat, democratii si liberalii au continuat sa-si dea la picioare. Astfel, la doar o saptamana dupa apelul PNL, ministrul democrat Radu Berceanu a iesit public si a pus problemele din Alianta pe seama ostilitatii liberalilor. "Eu stiam ca daca un domn cere in casatorie o doamna, nu e intampinat cu ostilitate", a spus Berceanu, precizand ca acesta este motivul pentru care PD si PNL nu au reusit sa "ajunga la o casatorie". Premierul Tariceanu a explicat insa ca atat timp cat PNL si PD "se intalnesc" in problemele importante, nimeni nu le poate cere liberalilor si democratilor sa se si iubeasca. De altfel, Berceanu l-a acuzat atunci si pe Tariceanu, reprosandu-i ca "a trecut pe terenul presedintelui Basescu". "S-o fi gandit ca nu mai e nimic de facut in guvernarea si administrarea tarii si a intrat pe terenul presedintelui", spunea ministrul democrat.

ANTICIPATE. Si cum nu putea sa treaca nici o saptamana fara contre intre PNL si PD, la scurt timp a aparut o noua tema de disputa: alegerile anticipate. Astfel ca declaratiile liderului PD, Emil Boc, potrivit carora "alegerile anticipate sunt necesare in 2007, pentru a conferi o majoritate politica stabila, capabila sa conduca Romania, si nu una fluctuanta, asa cum este acum", ii determina pe liberali sa abordeze subiectul intr-o sedinta la varf.

"PNL este un partid al normalitatii. Fiind un partid al normalitatii, este in afara conduitei noastre sa premeditam situatii atipice. De aceea, ideea de a premedita alegeri anticipate la anul este pentru noi o inadecvare, pentru ca normalitatea este aceea de a guverna", declara, la sfarsitul sedintei, purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian.

DEMISIE. Nici nu se stingeau bine disputele pe tema anticipatelor, ca vicepresedintele PD, Cezar Preda, iese si pune iar paie pe foc, batandu-le obrazul colegilor din PNL ca au o atitudine pasiva in cazul ministrului liberal al Apararii, Teodor Atanasiu, ceea ce ar putea dauna Aliantei. In opinia lui Preda, PNL ar fi trebuit sa procedeze asemenea PD, care, atunci cand unui membru al partidului ii este dovedita vinovatia, acestuia "nu ii mai este asigurat spate politic". De altfel, Preda le-a cerut demisia lui Atanasiu si liberalilor sa se lepede de el la scurt timp dupa ce CSAT a respins propunerea de retragere a trupelor din Irak. Intre timp, Atanasiu a devenit si obiectul unei comisii speciale de ancheta constituite la Cotroceni in urma a doua plangeri penale depuse impotriva lui de consilierul prezidential Adriana Saftoiu si de deputatul PSD Eugen Bejinariu. Cum comisia se si apucase de treaba, liberalii facusera un apel la "echidistanta" presedintelui Traian Basescu, exprimandu-si speranta ca procedura inceputa la Cotroceni nu are legatura cu propunerea PNL de retragere a trupelor. Mai tarziu, in plin scandal "fuga lui Hayssam", PNL avea sa-l taxeze pe ministrul democrat al Internelor, Vasile Blaga, cerandu-i acestuia socoteala despre cum a fost posibil sa-l scape pe sirian.

CUTREMUR IN SERVICII. Ca PNL si PD se situau pe pozitii din ce in ce mai divergente a demonstrat-o si atitudinea lor dupa demisiile sefilor serviciilor secrete, liberalii insistand ca inlocuitorii lor sa fie profesionisti, si nu desemnati in virtutea algoritmului politic. Vicepresedintele democrat Cezar Preda a declarat ca PD nu a avut, nu are si nu va avea propuneri pentru functiile de conducere in cadrul serviciilor secrete si l-a atacat pe aceasta tema pe liberalul Eugen Nicolaescu. "L-am vazut pe ministrul Sanatatii, pe care oamenii il asteptau cu o declaratie privind deblocarea crizei din sistemul sanatatii, si nu sa discute despre serviciile secrete si propunerile de un an ale liberalilor. Imi pare mai mult o lupta dupa ciolan decat a interes national pentru populatie si pentru programul de guvernare. Eu ma dezic de astfel de comportamente si ii rog pe toti oamenii politici, si din PD, si din PNL, sa nu mai faca asemenea afirmatii privind preocuparea noastra dupa posturi", a afirmat vicepresedintele PD, aratand totodata ca propunerile pentru sefia serviciilor apartin constitutional presedintelui si Parlamentului in intregul sau.

RESTRUCTURARE. Numai ca preocuparea celor doua partide pentru posturi avea sa izbucneasca intr-un nou conflict o saptamana mai tarziu, cand Tariceanu anunta reducerea numarului de secretari de stat, in intreaga administratie, in medie cu 30%. Primul care a iesit la atac si a exprimat nemultumirea PD fata de acest demers a fost ministrul Transporturilor. Potrivit lui Berceanu, "PD este cel care a lansat si a cerut insistent aceasta restructurare", democratii retragandu-si chiar vicepremierul, iar premierul le-a spus atunci ca acest proces nu este necesar, "pentru ca ar pune probleme de eficienta". "E ca si cum domnului prim-ministru, stand la spital si asteptandu-si RMN-ul, i-a venit ideea restructurarii", a aratat democratul, adaugand ca propunerea lui Tariceanu "este ceva ce noi cerem de luni de zile". Lui Berceanu i-au urmat prin opozitia de a-si reduce numarul de secretari ministrul Justitiei, Monica Macovei, si cel al Educatiei, Mihail Hardau.

I-a completat ministrul Vasile Blaga, care, printr-un comunicat, a transmis ca "PD doreste o restructurare reala a tuturor institutiilor statului, si nu o cosmetizare de dragul imaginii".

"MONSTRUOASA COALITIE"
La inceputul saptamanii trecute, pedistul Vasile Blaga acuza "monstruoasa coalitie" a partidelor de opozitie cu PNL, PC si UDMR, prin votul dat in Parlament, cand s-a decis mentinerea lui Radu Timofte si Gheorghe Fulga in fruntea SRI si SIE pana la eliberarea lor din functie de catre Legislativ. Blaga a sesizat atunci si "ura" pe care unii colegi din Alianta si din coalitie o au impotriva lui Basescu, precum si "necolegialitatea si lipsa de sinceritate" din partea unor liberali. Democratul si-a continuat atacul, acuzand PNL ca practica "un joc de imagine destul de ieftin". Blaga a mai spus ca a vazut principalii sponsori ai PSD in 2004 "si ce influenta au ei in partidul coleg noua in Alianta", ceea ce ar da "raspuns la foarte multe intrebari". Totodata, liderul democrat a sustinut ca liberalii au avut "o pozitie complet nesincera" fata de schimbarea directorilor SRI si SIE, ei solicitand timp de un an si jumatate eliberarea din functie a lui Timofte si a lui Fulga. O explicatie data de Blaga "necolegialitatii si lipsei de sinceritate" a liberalilor era ca acestia ar fi "speriati" de raportul dintre PNL si PD, reflectat in sondaje.

PNL, AMENINTAT CU DIVORTUL
Liberalii au fost amenintati ieri cu divortul de colegul lor democrat, deputatul Ioan Oltean (foto). Acesta a anuntat ca dupa 1 ianuarie 2007 democratii nu vor mai guverna alaturi de PNL. "Daca starea conflictuala dintre cele doua partide va continua, noi nu mai putem accepta o guvernare cu PNL. In loc sa ne ocupam de problemele guvernarii, ne ocupam de dispute pe diverse teme", a spus Oltean, dand exemplu in acest sens recentele declaratii ale liberalului Dinu Patriciu cu privire la o posibila alianta PNL - PSD. Oltean considera ca disensiunile din cadrul Aliantei fac nefunctionala intreaga coalitie, drept pentru care PD a luat in calcul alegerile anticipate dupa 1 ianuarie 2007. Totodata, deputatul a precizat ca in cadrul BP de azi, PD va lua in discutie si posibilitatea interzicerii democratilor de a le mai raspunde liberalilor la provocari. Anuntul lui Oltean vine dupa un lung sir de ostilitati PNL-PD. Acestea au culminat saptamana trecuta cu atacurile ministrilor democrati Vasile Blaga si Anca Boagiu la premierul Tariceanu. Blaga i-a reprosat lui Tariceanu ca nu a respectat nici o decizie luata in ultimul CSAT. La randul sau, Boagiu a criticat decizia premierului privind constituirea unui colectiv guvernamental de lucru pentru restructurarea si reorganizarea agentiilor de dezvoltare regionala. (Carmen Vintila)
×
Subiecte în articol: politic pnl blaga ministrul liberalii alianta