x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică DNA aruncă în aer campania electorală

DNA aruncă în aer campania electorală

de Marius Gîrlașiu    |    16 Noi 2016   •   09:37
DNA aruncă în aer campania electorală
Sursa foto: Anamaria Toma

În plină campanie electorală, procurorii DNA Ploieşti au descins acasă la şefa Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru şi la sediul instituţiei, într-un dosar în care sunt anchetate presupuse infracţiuni de trafic de influenţă şi spălare de bani. Cercetările vizează modul în care au fost încheiate mai multe contracte IT pentru softurile folosite de AEP la alegerile din ultimii ani.

Procurorii DNA Ploieşti au descins ieri de la primele ore ale dimineţii la sediul AEP din Capitală şi la trei domicilii din Ilfov şi Vâlcea într-o cauză penală ce vizează suspiciunea săvârşirii unor infracţiuni de corupţie în perioada 2008 -2015. Ancheta demarată de procurorii prahoveni vizează modul în care au fost cumpărate mai multe softuri folosite de AEP la alegerile din ultimii ani, în special scrutinul din anul 2009, când Traian Băsescu a câştigat al doilea mandat de preşedinte al României. Soţul Anei Maria Pătru, şefa AEP, a încercat să fugă cu probe în timpul percheziţiilor desfăşurate la domiciliul său din Râmnicu Vâlcea, fiind oprit în ultima clipă de poliţişti. Ar fi fost vorba despre documente relevante referitoare la o societate pe care acesta a deţinut-o în trecut, societatea fiind în prezent radiată. Procurorii susţin că prin interemediul acestei firme, şefa AEP ar fi primit diverse sume de bani. După-amiază, Ana Maria Pătru a fost ridicată de procurori dintr-o locuinţă din oraşul Voluntari şi dusă cu mandat la sediul DNA Ploieşti pentru audieri. "Nu cred că (rezultatele alegerilor - n.r.) vor fi puse sub semnul întrebării şi nu cred că felul în care funcţionează instituţia va fi fundamental afectat. Este o instituţie serioasă şi sunt convins că îşi va face treaba în continuare, dar în afară de acest fapt o cercetare a DNA asupra şefului acestei instituţii este o surpriză foarte, foarte neplăcută. Dacă se începe urmărirea penală, atunci cu siguranţă acea persoană va trebui înlocuită", a reacţionat preşedintele Klaus Iohannis.

Prietenă cu Elena Udrea, Ana Maria Pătru este preşedintele AEP din mai 2012, fiind votată în Parlament la propunerea PDL. Între 2007 şi 2012, Pătru a fost vicepreşedinte AEP, fiind susţinută de Administraţia Prezidenţială. 

 

Fost membru PDL, candidat PDL la alegerile europarlamentare din 2007

 

În noaptea alegerilor europarlamentare din 2009, Ana Maria Pătru a fost filmată în timp ce se afla la masă cu preşedintele Traian Băsescu şi liderii democrat-liberali Vasile Blaga şi Emil Boc, la un restaurant din Capitală, sărbătorind victoria Elenei Băsescu şi a PDL.

×
Subiecte în articol: Ana Maria Patru