x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică DNA ignoră plângerea lui Udrea

DNA ignoră plângerea lui Udrea

12 Feb 2015   •   21:12
DNA ignoră plângerea lui Udrea

Procurorii anticorupţie nu au început urmărirea penală în cazul faptelor reclamate de Elena Udrea referitoare la directorul interimar al SRI, Florian Coldea, întrucât fostul ministru nu a respectat procedura privind denunţul pe care l-a formulat, explică DNA într-un răspuns transmis la solicitarea Mediafax. Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, anunţa la 30 ianuarie că a depus la DNA un denunţ împotriva directorului interimar al SRI, Florian Coldea, pe care îl acuza că a instrumentat o campanie împotriva sa. Udrea preciza că în denunţ este amintit şi procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi. "În denunţul formulat de Udrea Elena nu sunt indicate faptele în sensul art. 290 Cod procedură penală raportat la art. 289 Cod procedură penală. În acest context, conform normelor de procedură penală, doamna Udrea Elena a fost citată să-şi precizeze denunţul formulat, pentru data de joi - 5 februarie, respectiv pentru data de vineri - 6 februarie, dar nu s-a prezentat", arată DNA.

Conform hotnews.ro, articolul 289 din Codul de procedură penală se referă la "plângere" şi prevede că aceasta trebuie să cuprindă: numele, prenumele, codul numeric personal, calitatea şi domiciliul petiţionarului, descrierea faptei care formează obiectul plângerii, precum şi indicarea făptuitorului şi a mijloacelor de probă, dacă sunt cunoscute. Conform aceluiaşi articol, plângerea se poate face personal sau prin mandatar. Mandatul trebuie să fie special, iar procura rămâne ataşată plângerii.

Articolul 290 din Codul procedură penală se referă la "denunţ", care este definit că "încunoştinţarea făcută de către o persoană fizică sau juridică despre săvârşirea unei infracţiuni". Denunţul se poate face numai personal. În acest context, procurorii anticorupţie arată că, până în acest moment, nu a fost începută urmărirea penală cu privire la fapte, deoarece nu au fost îndeplinite cerinţele articolului 305 din Codul de procedură penală, care stabileşte modul de începere a urmăririi penale.

Conform acestui articol, lipsa plângerii prealabile sau a sesizării organului competent, inexistenţa faptei sau lipsa probelor referitoare la săvârşirea unei infracţiuni de către o persoană, împiedică începerea urmăririi penale. (M.R.)

 

×