x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică DNA încă se mai luptă cu dosarele istorice

DNA încă se mai luptă cu dosarele istorice

de Marius Gîrlașiu    |    13 Mai 2016   •   23:30
DNA încă se mai luptă cu dosarele istorice
Sursa foto: Silviu MATEI / AGERPRES FOTO

Lupta anti-corupţie a devenit în timp un laitmotiv al zilelor noastre. Zdrăngănitul cătuşelor şi dubele care demarează în trombă din Ştirbei Vodă spre Arestul central al Capitalei reprezintă “melodia” de fundal a fiecărei zile. Doar că lupta procurorilor cu penalii ţării se concentrează aproape exclusiv pe trecutul îndepărtat şi nu pe actualitatea imediată.

Marile dosare de corupţie care fac zilnic breaking-news pe televiziunile de ştiri vizează aproape în exclusivitate fapte petrecute cu ani buni înaintea zilelor noastre. Chiar dacă prezenţa constantă în jurnalele de ştiri creează iluzia actualităţii, corupţia din prezent este descoperită mai des în anchetele jurnalistice, decât în investigaţiile procurorilor.

Cel mai elocvent exemplu este cel al celebrului dosar Microsoft. DNA a cerut începerea urmăririi penale pe numele a zece foşti miniştri în septembrie 2014. Faptele incriminate datau însă din 2003, iar procurorii n-ar fi aflat prea curând de ele fără denunţul omului de afaceri Dinu Pescariu. În martie 2016 a venit şi prima sentinţă a Curţii Supreme, după ce oamenii de afaceri Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi fostul ministru Gabriel Sandu şi-au recunoscut vina. Dinu Pescariu şi Claudiu Florică au scăpat basma curată, profitând de o chichiţă din Codul Penal. “Nu DNA i-a iertat, legea îi iartă. Şi înainte de 1989 exista această dispoziţie în Codul Penal. Persoanele care denunţă fapte de corupţie înainte ca ele să fi fost cunoscute de organul judiciar sunt apărate de pedeapsă”, explica recent şefa DNA.

Un alt mare caz de corupţie este cel al dosarului EADS. Afacere “Frontiera” a costat statul român peste 700 de milioane de euro, însă acordul dintre Ministerul de Interne şi concernul EADS a fost încheiat în 2004, renegociat după un an şi umflat cu 200 de milioane de euro. Cazul a izbucnit în ţară abia în 2014, după verificări ale Parchetului din Munchen. Recent, Codruţa Kovesi a anunţat că procurorii DNA fac echipă cu Parchetul din Germania şi că dosarul EADS va exploda “cât de curând”.

Un alt caz “recent” este cel al retrocedării ilegale a Fermei Băneasa, în care miliardarii israelieni Tal Silberstein, Shimon Shevez şi Benjamin Steinmetz au primit mandate de arestare preventivă în lipsă. Dosarul în care mai sunt inculpaţi Prinţul Paul al României şi Remus Truică a izbucnit anul trecut, dar vizează fapte petrecute începând din noiembrie 2006. În toate aceste cazuri se pune întrebarea ce au păzit procurorii vreme de atâţi ani, între momentul începerii urmăririi penale şi declanşarea faptelor.         

          Acelaşi scenariu se repretă şi în cazul dosarelor individuale. Fostul premier Victor Ponta şi senatorul Dan Şova au fost trimişi în judecată abia anul trecut, pentru fapte pe care le-ar fi comis în perioada 2007-2008, pe vremea când lucrau ca avocaţi. Luna trecută, fostul edil al Constanţei, Radu Mazăre, a fost trimis în judecată în dosarul locuinţelor sociale din cartierul Henri Coandă. Urmărirea penală în acest dosar a început în urmă cu doi ani, când Mazăre a fost săltat de mascați de pe terasa unui restaurant din Capitală. Faptele s-ar fi petrecut însă în perioada 2011-2013.

DIICOT, aceeaşi poveste

Şi în dosarele anchetate de procurorii DIICOT, scenariul pare identic. În cazul Rompetrol, o parte a dosarului a fost finalizată în instanţă prin condamnările senatorului Sorin Roşca Stănescu şi a fostului ministru Sorin Pantiş. Ancheta procurorilor datează din 2005 şi a fost împărţită în două: creanţa Libia şi creanţa Turkmenistan. DIICOT urmăreşte acum ultima creanţă privind privatizarea rafinăriilor Vega şi Petromidia în anii 2000 şi celebra OUG a guvernului Năstase din 2003 prin care s-au re-eşalonat datoriile istorice ale Petromidia de aproape 600 de milioane de dolari. Coincidenţa face ca dosarul sa reizbucnească la scurt timp după ce grupul kazah KazMunaiGaz a vândut chinezilor rafinăria Rompetrol.

De ce şi-au amintit abia acum?  

În prag de alegeri locale, campania anti-corupţie a vizat mai mulţi foşti sau actuali edili. Dacă unii au fost prinşi în flagrant, cazul fostului primar al Capitalei Sorin Oprescu sau al primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, alţii au fost săltaţi, după ce şi-au depus candidatura, pentru fapte din trecutul îndepărtat. Este cazul primăriţei din Craiova, Olguţa Vasilescu, al fostului edil al sectorului 5, Marian Vanghelie şi al edilului de la sectorul 3, Robert Negoiţă. Acelaşi scenariu a existat şi în cazul senatorului Andrei Volosevici, fostul candidat PNL la primăria Ploieşti.

Codruţa Kovesi despre dosarul EADS

De curând am semnat un acord pentru înfiinţarea unei echipe comune de anchetă cu Parchetul din Germania. Deci vom avea un schimb de informaţii şi cu colegii din Germania. Să sperăm că vom avea un răspuns cât de curând şi în acest dosar.

 

 

×