x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Doar dezbateri - Polul Social, fara Pol

Doar dezbateri - Polul Social, fara Pol

de Oana Stancu Zamfir    |    Lavinia Dimancea    |    24 Mai 2006   •   00:00
Doar dezbateri - Polul Social, fara Pol

Dupa luni de chin si mai multe amanari in ultimele saptamani, Polul Social, constructia girata de refacutul tandem Ion Iliescu - Petre Roman, ar fi trebuit sa se lanseze ieri intr-un megaeveniment. Reactia agresiva a conducerii PSD l-a determinat insa pe Ion Iliescu sa dea inapoi.

Tandemul Ion Iliescu-Petre Roman a spart ieri gheata in demararea discutiilor privind crearea Polului Social. La dezbaterea de la Romexpo, cei doi nu au reusit sa-si lanseze proiectul la apa, dar au deschis calea punerii in aplicare a acestuia pe viitor. Discutiile din "forumul de dezbateri" anuntat de Geoana s-au invartit tot timpul in jurul necesitatii unei constructii de stanga.

Dupa luni de chin si mai multe amanari in ultimele saptamani, Ion Iliescu si Petre Roman si-au vazut ieri visul cu ochii, dand startul discutiilor privind Polul Social. Intr-o reuniune-maraton de patru ore, desfasurata la Romexpo, cei doi au participat, alaturi de liderul PSD, Mircea Geoana, actuali si fosti fruntasi ai partidului, precum si reprezentanti ai partiduletelor de stanga si ai sindicatelor, la dezbaterea intitulata "Actiunea unitara a stangii romanesti impotriva derapajelor antidemocratice ale guvernarii actuale de dreapta", organizata de Forumul Democrat Roman. In mijloc Razvan Theodorescu, de-a dreapta Mircea Geoana si Dan Mircea Popescu, de-a stanga Ion Iliescu si Petre Roman. Acesta a fost prezidiul care a patronat mult-asteptata dezbatere.

IMPACIUITOR. Primul discurs a fost cel al lui Ion Iliescu. Intr-o nota extrem de concilianta fata de actualii lideri ai PSD, fostul presedinte a vorbit de "un forum de dezbatere", care "nu reprezinta o alternativa pentru nici una dintre fortele politice actuale din spectrul de centru-stanga". Totusi, el a strecurat cuvintele "Pol Social", "interzise" de conducerea PSD, spunand, spre linistea acesteia, ca "forumul, prin componenta sa larga, nu e locul adecvat construirii acestuia". O portita tot a lasat deschisa Iliescu. "Personal, cred ca, in acest moment, prioritar pentru stanga nu este efortul de a constitui o structura electorala, un vehicul politic conjuctural. Daca se va impune formarea unei astfel de structuri, doar timpul si evolutia scenei politice vor demonstra utilitatea ei. Dar sa nu punem carul inaintea boilor", a spus Iliescu.

ATAC. Rival al ideii de constructie politica, Mircea Geoana s-a declarat incantat de aprecierea lui Iliescu de a nu pune caruta inaintea boilor. El a apreciat nevoia unei noi stangi in Romania, dar a punctat ca PSD este rezervat in privinta conturarii unei constructii politice, tinand cont de experienta pe care PSD a avut-o in colaborarea sa trecuta cu PUR. Liderul PSD a invocat ideea unei "alternative de stanga, a unui AS", care poate sa fie pusa in aplicare in viitor, dar a avertizat ca platforma ce ar urma sa fie creata in dezbaterea despre stanga nu va reprezenta "o pluta de salvare sau un colac de salvare pentru rentierii politici". Geoana nu a dat nume, dar Petre Roman s-a simtit vizat.

REPLICA. "Nu stiu la cine s-a referit Mircea Geoana in legatura cu colacul de salvare si pluta, dar ar fi foarte bine sa se gandeasca la multe colace de salvare si plute, care mai sunt tot pe acolo", a spus Roman. In ceea ce priveste Polul, acesta a fost foarte transant, avertizand ca reducerea la o simpla dezbatere a proiectului nu va face decat sa "dezamageasca" pe cei care asteapta sa se intample ceva in politica romaneasca. Roman a atras atentia actualei conduceri a PSD ca initiativa sa de a lansa Polul Social nu este una contra PSD. "Nu a fost o initiativa pe langa PSD, nu a fost o initiativa deasupra PSD si cu atat mai putin impotriva PSD", a atacat Roman.

SUSTINERE. Incurajati de discursul lui Petre Roman, cei mai multi dintre invitati au pledat pentru construirea Polului. "Va trebui pana la urma sa apara un partid cu adevarat de stanga. Domnule Iliescu, la dumneavoastra este nadejdea si izbavirea", a deschis seria sustinerilor vicepresedintele Confederatiei Meridian, Ion Radu. "Eu i-as zice Polul Saracilor, in primul an, dupa care sa scapam de aceste doua cuvinte", a spus un alt reprezentant al societatii civile. Alexandru Mironov l-a laudat si el pe Roman pentru ideile sale. "Cred ca PSD nu-si permite sa spuna ca este de stanga, pentru ca sindromul matusa Tamara va fi deasupra PSD multi ani de acum inainte", a apreciat Mironov.

CONCLUZII... Dupa patru ore de discutii, Ion Iliescu a tras concluziile. Asta in lipsa lui Geoana, care a parasit discutiile dupa o ora si jumatate de la inceputul acestora, dar si a altor lideri ai PSD, ca Ilie Sarbu sau Vasile Dancu. "In asta consta utilitatea acestei discutii: sa iesim in lume", a tras linie Iliescu. "Altii vor imediat sa structuram ceva. Nici asta nu e posibil. O structura construita rapid, artificial, risca sa esueze", a continuat Iliescu, apreciind insa la final ca "un partid, o alianta a stangii romanesti trebuie sa aiba si limpezine, si viziune, si purtatori de mesaje credibili". "Fara suflet nu exista miscare. Asta trebuie sa construim in aceasta stanga unita a Romaniei."

REVENIREA LUI NASTASE
Dupa o perioada indelungata in care a stat departe de reuniunile PSD, fostul presedinte executiv Adrian Nastase a revenit ieri in prim-plan. Venit sa sustina un discurs cu tema "In ciuda a ceea ce am facut noi, partidele de stanga, exista in continuare un electorat de stanga. Cum procedam?", Nastase, asezat fata-n fata cu amfitrionii reuniunii, a abordat fara reticente problema Polului Social. Dorind sa fie in ton cu "metafora dezbaterii legata de caruta", fostul lider PSD a atras atentia ca "s-ar putea ca osiile sa fi ruginit si chiar caii de la caruta sa fie afectati de boala vacii nebune". "Unii au incercat sa reinventeze rotile", a spus Nastase, precizand ca nu este prima data cand se vorbeste de Polul Social. El a aratat ca exista trei planuri distincte care contureaza dezbaterea: primul plan este cel ideologic, care se refera la nevoia de a proiecta o viziune clara a stangii romanesti, al doilea este cel politic-institutional (plan in care PSD trebuie sa-si asume inglobarea altor formatiuni politice de stanga si crearea, in consecinta, a unui "monolit imperial") si al treilea este cel electoral, care implica organizarea unei platforme pentru alegeri. "Acest inceput poate sa fie extrem de util", a apreciat Nastase.

COMITET
Forumul de dezbatere de la Romexpo s-a soldat cu ideea crearii unui grup de initiativa care sa stabileasca tematicile si calendarul reuniunilor viitoare. Ion Iliescu a declarat ca toate formatiunile prezente la discutiile de ieri vor fi solicitate sa sugereze persoanele de contact pentru constituirea acestui grup de lucru. "Dorim sa constituim o grupa de lucru care sa gandeasca un program viitor, niste teme concrete care sa duca la anumite rezultate si apoi impreuna sa putem sa construim ceea ce toata lumea a exprimat aici, un program alternativ al stangii romanesti la politica de dreapta de azi", a precizat Iliescu.
×