x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Doctrina - PD, sigur social-democrat pan’ la vara

Doctrina - PD, sigur social-democrat pan’ la vara

11 Mai 2005   •   00:00

Emil Boc nu le-a oferit ieri garantii reprezentantilor PES ca PD isi va pastra doctrina social-democrata si dupa Conventia partidului din 25 iunie.


  • de GABRIELA ANTONIU
  • POLITIC
  • DISCUTII. Potrivit lui Emil Boc, Phillip Cordery nu s-a aratat entuziasmat si incantat ca PD si-ar putea schimba doctrina
    PD este in acest moment un partid social-democrat, membru in Internationala Socialista si care promoveaza o politica social-democrata, i-a asigurat ieri liderul democrat Emil Boc pe reprezentantii Partidului Socialistilor Europeni (PES) sositi in Romania.

    Liderul PD a declarat dupa intalnirea cu reprezentantii PES, ca le-a transmis acestora urmatorul mesaj: "Nu s-a pus si nu se pune in acest moment problema schimbarii doctrinare a PD. Nu au existat si nu exista misiuni oficiale ale PD in alta parte pentru schimbarea doctrinei, dar exista Conventia nationala extraordinara in 25 iunie, cand exista posibilitatea depunerii mai multor motiuni, si de alta orientare decat social-democrata. In acest moment, PD este angajat direct, fara echivoc, in sustinerea tuturor actiunilor social-democrate". El a adaugat ca, dupa parerea sa, orientarea in partid va depinde "foarte mult" si de relatia pe care PD o va avea in perioada urmatoare cu Internationala Socialista, avand in vedere mai ales "trecutul unei colaborari reci" intre democrati si acest for. Boc a precizat ca relatiile PD cu Internationala Socialista sunt in acest moment "normale", dar asta nu inseamna ca nu ne-am spus franc nemultumirile". Pe de alta parte, vicepresedintele PD, Sorin Frunzaverde, a declarat marti ca a facut demersuri la Bruxelles, pe langa PPE, avand mandatul colegilor sai. "Emil Boc, din anumite ratiuni, cu acordul meu, a facut atunci niste declaratii in doi peri", a explicat Frunzaverde. El s-a declarat convins ca la Conventia Nationala a PD din 25 iunie vor fi depuse si motiuni populare, increzator ca una din acestea va fi cea castigatoare, afirmand totodata ca este detinatorul "brandului" popular in partid.

    RELATIA CU PSD. Liderul democrat a mai aratat ca le-a transmis reprezentantilor PES ca nu se pot astepta ca PD si PSD "sa-si stranga mainile maine", avand in vedere ca democratii au castigat alegerile tocmai pentru faptul ca PSD nu promoveaza o social-democratie autentica si este perceput ca un partid corupt. "Reforma trebuie sa aiba loc acolo pentru a deschide si alte relatii de colaborare. Asta nu inseamna ca la reuniunile internationale pe care le avem in Internationala Socialista sau la grupul socialist, Romania nu poate fi reprezentata de doua partide social-democrate", a mai spus Boc. Acesta a amintit ca saptamana trecuta a fost solicitata includerea PD in grupul socialist din Parlamentul European, in perspectiva integrarii europene si de aceea nu exista "nici un motiv in acest moment" ca formatiunea sa sa aiba alta orientare doctrinara.

    PES DORESTE O COLABORARE PD-PSD
    Secretarul general al PES, Phillip Cordery, declara ca pentru formatiunea sa este important ca in Romania sa aiba partide care urmeaza orientarea social-democrata si intre aceste formatiuni sa existe relatii de colaborare. Intrebat care este punctul de vedere al PES in eventualitatea in care PD isi va schimba orientarea, Cordery a spus ca Emil Boc le-a dat asigurari ca orientarea partidului este social-democrata, dar ca, daca "din nefericire" aceasta doctrina va fi schimbata, se va lua o decizie la momentul respectiv. El a mai spus ca a discutat cu reprezentantii PD despre posibilitatea ca acest partid sa devina membru cu drepturi depline in cadrul grupului socialistilor europeni din Parlamentul European, precizand ca urmeaza ca presedintia PES sa ia o decizie in legatura cu primirea PD si PSD in aceasta structura, pe baza unui raport.

    ×
    Subiecte în articol: politic