x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Domnule Basescu, ati lins inghetata?

Domnule Basescu, ati lins inghetata?

de Carmen Plesa    |    Gabriela Antoniu    |    01 Aug 2008   •   00:00
Domnule Basescu, ati lins inghetata?
Sursa foto: Sorin Lupşa/

ROMA ● Seful statului s-a intilnit cu premierul italian
La invitatia premierului Berlusconi, seful statului s-a aflat ieri pentru citeva ore la Roma. Suficient timp pentru "a linge" si el o inghetata, asa cum l-a acuzat acum citiva ani pe Adrian Nastase, dupa o intilnire a acestuia cu premierul italian.



ROMA ● Şeful statului s-a întîlnit cu premierul italian
La invitaţia premierului Berlusconi, şeful statului s-a aflat ieri pentru cîteva ore la Roma. Suficient timp pentru "a linge" şi el o îngheţată, aşa cum l-a acuzat acum cîţiva ani pe Adrian Năstase, după o întîlnire a acestuia cu premierul italian.

În aprilie 2002, Adrian Năstase, pe atunci premierul României, era invitat în Italia de omologul său, Silvio Berlusconi. Adrian şi Dana Năstase au fost primiţi de Berlusconi la reşedinţa sa, Castelul Paraggi, din localitatea Portofino. Un moment intens mediatizat al acestei vizite, atît în presa italiană, cît şi în cea română, a fost despre îngheţata pe care Berlusconi şi Năstase au mîncat-o în Piaţa Portofino. "Relaxare şi îngheţată la Portofino pentru şeful Guvernului şi colegul său român", titra publicaţia Il Secolo XIX la 21 aprilie 2002. "A sosit momentul cumpărăturilor. Prima etapă, un «boutique». A doua – un anticariat. A treia – la îngheţată. Cineva mai curios: «Dar, domnule preşedinte, îngheţată înainte de prînz?». Şi premierul, savurînd-o: «Aşa-i obiceiul în România». Năstase şi soţia aprobă", relata şi Corriere della Sera. Momentul îngheţatei nu i-a scăpat nici lui Traian Băsescu, pe care acesta l-a speculat politic mult mai tîrziu. Astfel, în octombrie 2003, proaspăt copreşedinte al Alianţei D.A., Băsescu îl ataca pe Adrian Năstase pentru modul cum face politică externă. El spunea că nu crede în eficienţa lobby-ului extern practicat de fostul premier. "Trebuie să vorbim despre Uniunea Europeană şi NATO nu mergînd la Bruxelles, ci rezolvînd problemele aici", declara Băsescu la un post de televiziune. El a mai spus că abordarea pe care o are actualul Guvern e "să se ducă la Berlusconi să lingă o îngheţată Berlusconi. Pot să-i dau eu îngheţată, că am fabrică şi e autohtonă". Devenit candidatul Alianţei la Preşedinţie, în campania electorală din 2004, Băsescu reia subiectul îngheţatei. El îl acuză pe Năstase că "linge îngheţată" cu omologul italian, Silvio Berlusconi, pentru ca apoi să facă afaceri cu el, mai exact să trimită spre Italia vagoane cu orfani instituţionalizaţi. Tot într-o emisiune televizată, el îşi ia angajamentul că atunci cînd va ajunge la Cotroceni "nu va linge îngheţată cu Berlusconi".

TABĂRA DE PROTOCOL. Revenind la vizita lui Băsescu în Italia, acesta a inspectat tabăra romilor din Cadoni de lîngă Roma, s-a întîlnit cu premierul Sivio Berlusconi şi cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti. Tabăra din via Cadoni, cea de "protocol" de la Roma, atunci cînd vin musafiri străini, poartă cel mai adesea, în presa italiană, eticheta de "model de integrare" a romilor. De aproape zece ani, tabăra, alcătuită din aproximativ 400 de romi din România şi 200 din fosta Iugoslavie, este "păstorită" de Primăria din capitala italiană. Romii au primit case de tip modul şi mobilă, au apă caldă, gaze şi electricitate, iar copiii lor sînt transportaţi la şcoală cu autobuze speciale. Tabăra are chiar şi un comitet al ei, care ţine şedinţe. Liderii sînt Ion Bambălău (din clanul  interlop craiovean Bambaloi) din partea românilor şi Mirsad din partea bosniacă. Cei doi au ţinut chiar o conferinţă în tabără, în urmă cu o săptămînă, după ce un incendiu izbucnit a fost pus pe seama unui atac rasist.

Berlusconi: Autorităţile italiene nu discriminează

Premierul italian Silvio Berlusconi a declarat la finalul întîlnirii cu preşedintele Traian Băsescu că autorităţile italiene nu acţionează discriminatoriu, dar că existenţa unui număr mare de infractori străini în această ţară a determinat o anumită rigoare faţă de străinii neidentificaţi. Berlusconi a precizat că a avut o întîlnire "foarte călduroasă şi interesantă" cu preşedintele Băsescu, în care au fost aprofundate temele unei colaborări care există deja între cele două ţări. "Sînt cît se poate de departe de realitate opiniile conform cărora există o atitudine negativă a Guvernului italian faţă de români", a adăugat Silvio Berlusconi. Premierul italian a precizat însă, că a fost într-adevăr "o acţiune de opoziţie" din partea autorităţilor din această ţară faţă de cetăţenii străini care ocupă închisorile din Italia în proporţie de 40%. "Această situaţie ne-a determinat să avem o anumită riguroare faţă de cetăţenii străini neindentificaţi. În această acţiune normală de apărare a cetăţenilor noştri a trebuit să avem o acţiune de identificare a celor din taberele din nomazi", a mai spus Berlusconi. În ceea ce îi priveşte pe minorii din aceste tabere, el a spus că măsurile faţă de aceştia vizează garantarea accesului lor la şcoală. Berlusconi a subliniat că, în concluzie, nu este vorba despre nici o discriminare, că se desfăşoară o activitate continuă de colaborare între cele două ţări, precum şi în mod special între forţele de ordine din Romînia şi Italia. Întrebat dacă va continua amprentarea copiilor romi şi dacă acest fapt va rezolva problema şcolarizării lor, Berlusconi a răspuns că pe această temă există o dezinformare completă. "Intenţia este de a-i proteja pe copii de părinţii care nu vor să-i trimită la şcoală şi vor să-i trimită să fure", a spus Berlusconi. El a adăugat că amprentarea este o practică curentă în multe ţări din UE pentru identificarea cetăţenilor. În acest context, preşedintele Băsescu a ţinut să menţioneze că în Italia un minor nu poate fi amprentat decît cu acordul părintelui sau tutorelui, iar dacă aceştia nu există, doar în prezenţa unui judecător, toate acestea doar în condiţiile în care respectivul minor nu are act de identitate. Întrebat de ce crede că Europa se încăpăţînează în a nu înţelege necesitatea amprentării, premierul italian a răspuns că situaţia este cauzată de dezinformare. "Comisia Europeană nu a intervenit împotriva acestei măsuri, cel care a intervenit a fost Parlamentul European de pe poziţii politice. Comisia a oferit o masă de comunicare la care participă ministrul nostru de Externe", a spus Berlusconi.

REPROŞURIE LUI BĂSESCU PENTRU O ZIARISTĂ. Preşedintele Traian Băsescu a fost întrebat dacă, în condiţiile în care Guvernul romîn este de acord cu măsurile de securitate ale Guvernului italian, este dispus să trimită în această ţară un număr şi mai mare de poliţişti care să ajute la identificarea celor fără acte. Băsescu i-a răspuns ziaristei care a pus întrebarea că dacă ea spune acest lucru, înseamnă că nu a înţeles mai nimic sau nimic din ceea ce el a spus anterior. El a subliniat că Guvernul român nu aprobă toate măsurile Guvernului italian. "Cetăţenii români sînt cetăţeni ai UE şi trebuie trataţi după standardele UE", a spus Băsescu. De altfel, la revenirea în ţară, şeful statului a declarat că partea romană a solicitat în discuţiile cu reprezentanţii Cabinetului Berlusconi ca, din legislaţia privind securitatea, să fie eliminată orice posibilitate ca membrii comunităţii româneşti să fie sau să aibă impresia că sînt discriminaţi.

EŞEC ROMĂNESC RECUNOSCUT PARŢIAL. "Am exprimat o îngrijorare pe care nu o considerăm reală, dar generată de o atmosferă: impresia pe care românii ar putea-o avea că în Italia ar fi discriminaţi. Ne-am convins în discuţii că Guvernul italian a luat măsuri de securitate pentru cetăţenii italieni, dar care nu au fost îndreptate împotriva cetăţenilor români ci, atunci cînd a fost cazul, împotriva celor fără acte sau care au încălcat legea într-un fel sau altul", a mai spus Băsescu. El a precizat că i-a înmînat ministrului de Interne italian, Roberto Maroni, un "non-paper" (prezentare neoficială ­ n.r.), care cuprinde opiniile autorităţilor române în legătură cu legislaţia italiană în domeniul siguranţei. Şeful statului a adăugat că în cadrul discuţiilor s-a stabilit că guvernele celor două ţări trebuie să ia măsuri comune în folosul cetăţenilor celor două state. El a menţionat că vrea să fie foarte clar pentru presa italiană şi cea română că România recunoaşte eşecul său parţial în ceea ce priveşte integrarea cetăţenilor romi în societate.

MARONI, LA BUCUREŞTI. Preşedintele a menţionat că există în România un program finanţat din bani europeni pentru integrarea romilor în societate, derulat pe 10 ani, aflat la jumătatea perioadei şi că între timp o mare parte din romii cetăţeni români au ajuns deja în Italia. În încheiere, el i-a cerut premierului italian să-i mai permită să spună două cuvinte, adresîndu-i-se cu formula: "Silvio, Silvio". Băsescu a spus că jumătate din poliţiştii români trimişi în Italia sînt romi. De altfel, şeful Executivului de la Roma a mai spus că ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, va face săptămîna viitoare o vizită la Bucureşti, urmînd să aibă discuţii cu omologul său român, Cristian David. El a precizat că Maroni şi David vor discuta despre iniţierea unui proiect comun pentru a beneficia de fonduri europene pentru integrarea romilor.

Ţinut pe la uşi?

La întîlnirea şefului statului cu reprezentanţii comunităţii româneşti, unul dintre aceştia a spus că, în opinia sa, este o obrăznicie din partea autorităţilor italiene să-l cheme pe şeful statului român sau pe premier "la ordine" în legătură cu infractorii români din Italia. Băsescu s-a interesat nedumerit cine pe cine cheamă la ordine. "Păi mereu îl cheamă şi pe ministrul de Interne, primul-ministru l-a chemat pe domnul Blaga. Ştiţi că a venit domnul Blaga şi domnul David, pentru ce au venit?", a spus bărbatul, la care Traian Băsescu a răspuns: "Eu încerc de vreo două luni să ajung la Roma şi am făcut oarecare presiuni". Bărbatul i-a răspuns şefului statului: "Păi, atunci, vă chemăm noi", la care toţi cei prezenţi au izbucnit în rîs şi au aplaudat.

Bambaloi, patronul ştrandului Zeus

Ilie Bambaloi (foto), şeful clanului, cunoscut în toată Craiova drept Nelson, este un ţigan trecut uşurel şi de a doua tinereţe şi, chiar dacă nu este unul dintre liderii de prim-plan ai etniei, s-a făcut cunoscut mai ales pentru preocupările sale politice.   

Membru cotizant cu state vechi în PD Dolj, Nelson este unul dintre prietenii de nădejde ai secretarului general al PD-L Dolj, Gelu Vişan. Vişan l-a ajutat pe Nelson să ocupe, între 2005 şi 2007, funcţia de consilier al prefectului de Dolj, Nicolae Giugea, pe probleme de romi. Cum Vişan a devenit acum senator, o dată cu demisia lui Radu Berceanu, este de aşteptat ca ascensiunea politică a lui Nelson Bambaloi să prindă din nou avînt. Nelson Bambaloi a fost, multă vreme, apropiat al răposatului Tatian Dumitru (consilier pe probleme de romi al fostului primar Vasile Bulucea şi unul dintre liderii etniei). Prietenia dintre ei s-a încheiat tot din cauza politicii: în octombrie 2006, cînd au avut loc alegeri anticipate pentru Primăria comunei Bîrca, ei şi-au declarat război pentru cîştigarea electoratului local. După cîteva săptămîni, fratele lui Nelson, Marin Bambaloi, a fost înjunghiat de rudele lui Tatian.

Printre afacerile lui Nelson, cea mai cunoscută este Ştrandul Zeus, din cartierul Craioviţa. Numele "Zeus" nu a fost ales întîmplător, aşa fiind botezat şi unul dintre fiii lui Tatian. De cînd a început vara, ziarele locale au scris de mai multe ori că ştrandul lui Nelson funcţionează fără a avea autorizaţia sanitară impusă de lege. Prin 2006, Nelson şi-a mai legat numele de un mic scandal de presă: atunci, el a fost naşul de cununie al unei familii de romi minori: atît mirele – Inoxidabil, pe numele său –, cît şi mireasa aveau numai 15 ani. Ajutor de naş a fost, atunci, chiar actualul senator PD-L Gelu Vişan.
Mihai Gavrilă

×