x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dosar sub cheie şi tăcere

Dosar sub cheie şi tăcere

de Gabriela Antoniu    |    09 Noi 2018   •   13:24
Dosar sub cheie şi tăcere

DNA a anunţat ieri că preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este acuzat că ar fi primit aproape 800.000 de dolari de la reprezentanţii unei firme austriece care distribuia licenţe Microsoft, banii fiind folosiţi pentru campania electorală. Documentele trimise de DNA au fost ascunse fără motiv preşedintelui Senatului de chiar un coleg de coaliţie, pesedistul Claudiu Manda.

DNA a anunţat ieri că dosarul lui Tăriceanu s-a constituit în acest an, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii DNAanticorupţie la cererea autorităţilor judiciare austriece. Cei 800.000 de dolari ar reprezenta un comision de 10 % din valoarea unor acte adiţionale la un contract comercial şi ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.

Parchetul General, la solicitarea DNA, a cerut Senatului avizarea efectuării urmăririi penale a lui Tăriceanu. Cererea va fi luată în discuţie cel mai probabil săptămâna viitoare. Preşedintele Senatului a negat joi seara că ar fi primit vreo înştiinţare oficială privind începerea urmăririi penale în cazul său. Vicepreşedintele Senatului, Claudiu Manda (PSD), a explicat ieri de ce Tăriceanu a fost prins pe picior greşit. Manda a spus că el a primit documentele DNA încă de miercuri dup-amiază, dar nu l-a informat pe Tăriceanu pe motiv că e un subiect delicat. "Nu l-am informat pentru că nu l-am informat. Nu știu dacă eu ar fi trebuit să îl anunţ (...). Noi avem dialog, dar acesta e un subiect delicat și am preferat să nu am dialog”, a spus Manda.

Cum Tăriceanu urma să plece abia ieri la Congresul ALDE de la Madrid, Manda nu a putut să explice de ce solicitarea DNA pentru Tăriceanu a ajuns miercuri la el, şi nu la Tăriceanu. El nu l-a anunțat pe Tăriceanu nici despre primirea solicitării DNA de încuviințare a urmăririi penale. În aceste condiţii, preşedintele Senatului, a comentat “în orb” primele informaţii despre noul său dosar la DNA. El a precizat miercuri seara că pe timpul mandatului său de prim-ministru, Guvernul nu a efectuat nicio plată în contul licenţelor Microsoft, iar Hotărârile de Guvern care au fost adoptate în acea perioadă au avut drept scop inventarierea licenţelor Microsoft folosite în instituţiile publice. "Este ciudat faptul că, la peste 10 ani de la terminarea mandatului şi la 3 ani după prima vehiculare a numelui meu în acest dosar, se reia această temă pe care o consider o reacţie în plus faţă de atitudinea mea de combatere a abuzurilor şi exceselor din justiţie ", a spus Tăriceanu.

Claudiu Manda a susținut că documentele de la DNA i-au fost aduse de către staff-ul Senatului pentru că se stabilise ca el să preia atribuțiile lui Tăriceanu începând de ieri și pe parcursul săptămânii viitoare

 

 

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: calin popescu tariceanu