x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dosare uitate în sertare. Încă se caută vinovații

Dosare uitate în sertare. Încă se caută vinovații

de Marius Gîrlașiu    |    12 Oct 2015   •   16:22
Dosare uitate în sertare. Încă se caută vinovații
Sursa foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

Audierea lui Titus Corlăţean, în dosarul Diaspora, readuce în prim-plan marile dosare lăsate în stand-by de procurori. Citarea fostului ministru de Externe s-a produs la aproape un an de la izbucnirea scandalului de la alegerile prezidenţiale. Alte dosare de notorietate uitate în sertare îşi aşteaptă, prăfuite, rezolvarea.

Săptămâna trecută, fostul ministru de Externe a fost audiat timp de patru ore la DNA. Titus Corlăţean a fost primul nume mare care a dat cu subsemnatul în faţa procurorilor, asta la aproape un an de la scandalul votului din 2014.

DNA a preluat dosarul Diaspora de la Parchetul Instanţei Supreme anul trecut pe 4 decembrie, după ce deschisese în noiembrie un dosar separat care viza aceleaşi fapte.

În paralel, Parchetul General condus de Tiberiu Niţu începuse urmărirea penală cu privire la faptă, însă şi-a declinat competenţa în favoarea DNA, după ce procurorii din Ştirbei Vodă au cerut să li se paseze lor cauza.

„Aştept cât mai curând rezultatul investigaţiei privind împiedicarea exercitării drepturilor electorale de către românii din diaspora”, scria preşedintele Klaus Iohannis pe 29 noiembrie anul trecut, la doar două săptămâni de la câştigarea alegerilor.

A fost nevoie de aproape un an de zile pentru ca măcar una din marile figuri implicate în scandalul Diaspora să dea ochii cu procurorii. Următorii grei care ar putea fi audiaţi sunt responsabilii cu organizarea alegerilor, fostul ministru de Externe, Teodor Meleşcanu, premierul Victor Ponta sau vicepremierul de la acea vreme, Liviu Dragnea.

Alte dosare pe care s-a aşternut praful sunt cel al Revoluţiei şi cel al Mineriadei. Curtea Supremă a decis în martie redeschiderea dosarului Mineriadei din iunie 1990.

În urma unor decizii de condamnare a statului român, CEDO a recomandat României să găsească după 25 de ani vinovaţii pentru victimele minerilor şi morţii Revoluţiei. Fostul preşedinte Ion Iliescu, premierul de la acea vreme, Petre Roman, şi fostul şef SRI, Virgil Măgureanu, ar putea fi audiaţi în dosarul Mineriadei.

În decembrie anul trecut, procurorul general Tiberiu Niţu anunţa că şi „Dosarul Revoluţiei este în curs de soluţionare la Secţia Parchetelor Miliare”. De atunci, tăcere.

Codul Penal prevede închisoare de la 6 luni la 3 ani pentru împiedicarea dreptului la vot.

- Alt dosar în stand-by este cel al gazelor ieftine vândute de Romgaz miliardarului Ioan Niculae. În acest caz sunt implicați foştii miniştri ai Economiei, Adriean Videanu şi Varujan Vosganian.

- Niculae şi Videanu au fost citaţi vineri la DIICOT unde li s-a prezentat prejudiciul adus statului conform expertizei financiar-contabile: 62 de milioane de euro. În cazul lui Vosganian, Senatul a respins începerea urmăririi penale. 

×
Subiecte în articol: dosare