Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) precizează, referindu-se informaţiile publicate de Jurnalul Naţional privind dosarul lui Traian Băsescu, că beneficiarul datelor primite, analizate şi prelucrate de instituţie este Parchetul Inaltei CurţI de Casaţie şI Justiţie .
Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) precizează, referindu-se informaţiile publicate de Jurnalul Naţional privind dosarul lui Traian Băsescu, că beneficiarul datelor primite, analizate şi prelucrate de instituţie este Parchetul Inaltei CurţI de Casaţie şI Justiţie .Â
Intr-un comunicat de presă dat publicităţii ieri ONPCSB precizează că "beneficiarul informaţiilor primite, analizate şi prelucrate de Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor este Parchetul de pe lăngă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar personalul Oficiului are obligaţia de a nu transmite informaţiile primite in timpul activităţii decăt in condiţiile legii". Totodată,
Oficiul mai precizează că, in relaţia cu mass-media, a precizat atribuţiile legale ce-i revin in conformitate cu dispoziţiile legale in vigoare, iar punerea la dispoziţie de informaţii privind cazurile concrete investigate ar insemna incălcarea prevederilor legii. Iar articolul 18, alineatul 1 din Legea nr. 656/2002 prevede că "personalul Oficiului are obligaţia de a nu transmite informaţiile primite in timpul activităţii decăt in condiţiile legii", obligaţia menţinăndu-se şi după incetarea funcţiei, pe o durată de cinci ani, iar la art. 24 se precizează că nerespecatera acestor obligaţii constituie infracţiune şi se pedepseşte cu inchisoare de la 2 la 7 ani.
Â
Â
Ulterior, ONPCSB a precizat intr-un alt comunicat că nu face referire la nicio informaţie deţinută sau la vreun dosar concret, deoarece acest lucru ar insemna incălcarea articoului 18 al Legii 656/2002. ONPCSB arată că informaţiile furnizate au caracter general, scopul fiind clarificarea obiectului de activitatea şi atribuţiilor ce revin instituţiei conform Legii 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, iar articolele din lege sunt citate pentru acurateţea informaţiilor.In comunicat se mai precizează că orice interpretare a informaţiilor transmise printr-un alt comunicat, transmis joi dimineaţă, in alt sens decăt cel avut in vedere de ONPCSB nu poate fi atribuită acestei instituţii.
Â
Â
"Jurnalului Naţional" a relatat in ediţia de miercuri că, in decembrie 2004, cănd a preluat funcţia de preşedinte al Romăniei, Traian Băsescu avea un dosar intocmit de Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, cu numărul S/IV/1014, din 18.10.2004 privind tranzacţia cu un teren din nordul Capitalei şi că ancheta a fost oprită. Raportul ONPSCB menţiona că "Traian Băsescu şi Căşuneanu Costel au cumpărat terenuri invecinate in aceeaşi zi, prin acelaşi mandatar" şi că " Traian Băsescu a cumpărat un teren in Aleea Privighetorilor şi i l-a văndut Gabrielei Blaj (cumnata lui Căşuneanu - n.r.) la un preţ de patru ori mai mare". Acelaşi raport mai menţiona că "astfel, s-a putut justifica suma de 280.000 USD, care a constituit preţul vilei de pe şoseaua Bucureşti - Ploieşti nr. 137 B, proprietate ce a fost donată fiicei: in acest mod, proprietatea nu a mai fost menţionată in declaraţia de avere".
Â
Â