Liderul deputaţilor PSD, Viorel Hrebenciuc, declară că social-democraţii şi-au făcut datoria şi acum aşteaptă decizia Curţii Constituţionale (CC) privind contestarea rezultatului alegerilor, el precizând că dovezile pe care PSD le-a "produs" în acest sens sunt incontestabile.
"Ne-am făcut datoria, acum nu mai aşteptăm decât decizia Curţii Constituţionale", a declarat Hrebenciuc, adăugând că, de acum, depinde de "judecata oamenilor de acolo" ce se va întâmpla. "Dovezile pe care noi, în schimb, le-am produs, sunt incontestabile", a subliniat Hrebenciuc, precizând că nu ştie când va da Curtea un răspuns la contestarea înaintată de PSD.
Întrebat cum comentează faptul că PSD, spre deosebire de celelalte partide, nu a avansat opinii privind formarea noului Guvern, Hrebenciuc a spus: "După decizia Curţii Constituţionale, o să ne auziţi şi pe noi". El s-a declarat convins că majoritatea formată în jurul PSD şi PNL rămâne în vigoare în continuare. Întrebat dacă este viabil un Guvern PSD-PNL, în noile condiţii, Hrebenciuc a evitat să răspundă tranşant. "Nu pot să mă pronunţ acum", a spus el.
Întrebat dacă PSD nu ia în calcul faptul că, până la decizia Curţii, zarurile vor fi deja aruncate, Hrebenciuc a răspuns negativ. Curtea Constituţională a primit miercuri de la BEC rezultatele scrutinului prezidenţial, urmând să stabilească data la care va dezbate contestaţiile privind alegerile.
La rândul său, primarul Sibiului, Klaus Iohannis a declarat că aşteaptă "o decizie corectă" din partea Curţii Constituţionale şi că este "regretabil" că asupra României planează suspiciunea de fraudare a alegerilor de la 6 decembrie. "Politica românească este mereu surprinzătoare, dar, în această speţă, este bine să aşteptăm, aşa cum ne-a indicat preşedintele ţării, cu calm, acest rezultat. Mă aştept la o decizie corectă din partea Curţii Constituţionale", a spus Iohannis.
"E un scandal regretabil, am fi fost într-o poziţie mai bună fără această suspiciune de fraudă, dar, sigur, dacă cei care contestă alegerile au suficiente date e bine să aşteptăm rezultatul", a adăugat edilul Sibiului. El a refuzat, însă, să precizeze ce consideră el a fi o decizie corectă în acest caz. În acest context Iohannis a precizat că "la modul pur teoretic" ar mai exista şanse pentru el de a deveni premier al României, dar a spus că acest lucru este imposibil dacă Traian Băsescu va fi validat din nou preşedinte.
GARANŢIA PENTRU UN GUVERN RELATIV AUTONOM
De asemenea, el a comentat afirmaţiile liderului PNL, Crin Antonescu, că ar fi dispus să preia funcţia de premier în cazul în care mandatul lui Traian Băsescu este validat. "Mi se pare un lucru bine jucat politic. E bine să vedem această declaraţie în contextul celorlalte declaraţii ale preşedintelui PNL, care a spus că nu vrea să facă parte dintr-un Guvern marionetă, ori existenţa unui premier liberal ar fi o granţie a unui Guvern relativ autonom", a spus Iohannis.
El a afirmat că noul Guvern, indiferent din cine ar fi format acesta, ar putea fi funcţional până la finalul anului, dacă "se doreşte". "E un lucru foarte grav că de atâtea luni România stă cu un Guvern demis. Până la finalul anului, se poate construi noul Guvern, dacă acest lucru se doreşte", a spus Iohannis. Primarul Sibiului a mai spus că nu a discutat cu nimeni posibilitatea preluării vreunui portofoliu într-un eventual Guvern Antonescu, spunând că este o discuţie "mult prea ipotetică".
Citește pe Antena3.ro