Epopeea ordonanţelor de urgenţă 13 şi 14 ale Guvernului Grindeanu a luat sfârşit ieri în Parlament. În absenţa lui Liviu Dragnea, deputaţii au pus bomboana pe coliva modificărilor legislaţiei penale. Tot ce mai rămâne de făcut este ca preşedintele Klaus Iohannis să semneze promulgarea celor două acte normative. În paralel, procurorii DNA au continuat audierile în dosarul OUG13, ultimul chemat să dea cu subsemnatul fiind ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu.
Controversata Ordonanţă 13 şi-a dat ieri obştescul sfârşit în plenul Camerei Deputaţilor. Înainte să intre la vot, legea de respingere a OUG13 a fost adoptată în Comisia juridică a Camerei, acolo unde fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, revenit după periplul de 37 de zile prin Guvern, a votat împotriva ordonanţei pe care el însuşi a girat-o. Iordache a votat în favoarea respingerii şi la votul final. În plenul Camerei, respingerea ordonanţei 13 a fost votată de 291 de deputaţi, în vreme ce trei s-au abţinut, iar unul singur nu a votat. "Nu aş putea să nu mă fac de râs şi să nu votez deloc? Ce e aia? Adopţi una, pe alta o aprobi, pe bune. Adică e cam de râsul lumii", declarase Victor Ponta, ironic înaintea şedinţei. Fostul premier s-a abţinut la votul pe ambele proiecte. De la îngropăciunea ordonanţei a lipsit tocmai liderul PSD, Liviu Dragnea, considerat principalul beneficiar al modificării Codurilor penale. În absenţa preşedintelui Camerei, şedinţa de plen a fost condusă de deputatul PSD Gabriel Vlase. "Nu văd în sală pe cineva care ar fi putut să se exprime pe acest vot şi anume cel care v-a adus în această situaţie, Liviu Dragnea. Probabil că i-ar fi tremurat mânuţa dacă ar fi votat aceste două proiecte de lege”, a acuzat preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, de la tribuna Parlamentului. Şefa liberalilor i-a îndemnat pe deputaţii PSD-ALDE să susţină demisia Executivului Grindeanu, solicitare întâmpinată cu hohote de râs în tabăra puterii. Votul pentru respingerea OUG 13 a fost programat imediat după adoptarea Ordonanţei 14, cea care a abrogat modificările aduse în noaptea de 31 ianuarie legislaţiei penale. În cazul aprobării OUG 14 s-au înregistrat 292 voturi "pentru" şi o abţinere. Înaintea votului din Camera Deputaţilor, procurorii DNA au continuat ancheta în dosarul Ordonanţa 13, ultimul chemat la audieri fiind ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu. “Procurorii m-au întrebat despre modul în care s-a desfăşurat procesul de adoptare a ordonanţei de urgenţă. Le-am spus tot ce am ştiut, ei trebuie acum să hotărască dacă a fost respectată legea. Din punctul meu de vedere, s-a respectat”, a spus Meleşcanu după o oră de audieri.
Sorin Grindeanu, prim-ministru: Politic, domnul Ponta a avut sau are astăzi dreptul să voteze sau nu cele două ordonanţe. Eu ştiu că sunt în Camera Deputaţilor. Din câte ştiu, e deputat. Aşa că o să-şi manifeste...