x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dragnea: PSD a solicitat BEC date despre softul AEP folosit la repartizarea mandatelor de parlamentar

Dragnea: PSD a solicitat BEC date despre softul AEP folosit la repartizarea mandatelor de parlamentar

19 Noi 2016   •   04:25
Dragnea: PSD a solicitat BEC date despre softul AEP folosit la repartizarea mandatelor de parlamentar

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că social-democraţii au adresat vineri o solicitare BEC prin care cer ca fiecare partid să aibă un reprezentant la AEP la momentul scanării proceselor verbale venite de la BEJ-uri şi, totodată, să li se pună la dispoziţie aplicaţiile informatice care vor fi folosite pentru numărarea voturilor şi pentru repartizarea mandatelor, respectiv softul şi codul sursă.

"Au fost nişte evenimente la AEP pe care le ştie toată lumea. Nu vreau să comentez speţa în sine pentru că nu am elemente (...) La această oră AEP, în plină campanie electorală, e bine ca oamenii să ştie, alegerile sunt gestionate în principal de AEP în România, astăzi, pe legislaţia actuală. Deci instituţia care trebuie să coordoneze şi să asigure corectitudinea alegerilor şi corectitudinea repartizării mandatelor după numărarea voturilor nu mai are preşedinte. Situaţia în instituţie nu e în regulă. Şi atunci, au apărut suspiciuni nu numai la noi, am auzit şi în alte zone politice. Ceea ce am cerut eu nu am cerut doar pentru PSD, am cerut să pună AEP la dispoziţia tuturor partidelor toate aplicaţiile informatice care vor fi folosite pentru numărarea voturilor şi pentru repartizarea mandatelor, softul, codul sursă", a afirmat Dragnea vineri seara la Antena 3, întrebat despre sesizarea adresată BEC şi de ce nu are încredere că procesul electoral din 11 decembrie va fi unul corect.

El a adăugat că în demersul adresat BEC se cere să se dea posibilitatea tuturor partidelor să aibă un reprezentant "atunci când se numără voturile, când se încarcă în sistem procesele verbale care vin de la BEJ-uri, (...) pentru ca fiecare reprezentant al partidului respectiv să poată să facă o confruntare".

"Există această suspiciune, este o instituţie (AEP - n.r.) fără conducere acum, miza este foarte mare, presiunile sunt foarte mari, şi poate să-i dea oricui prin minte să încerce ca prin aceste aplicaţii informatice să facă ceva", a spus preşedintele PSD.

El a adăugat că social-democraţii au formulat solicitarea către BEC în cursul zilei de vineri şi nu vor renunţa la ea.

"Noi aşteptăm să răspundă, nu renunţăm la această solicitare pentru că dacă nimeni nu are nimic de ascuns, nimeni nu are gânduri rele, toată această solicitare trebuie să fie satisfăcută", a spus Dragnea.

Preşedintele PSD a punctat că are foarte mare încredere în BEC şi în instituţie, dar că neclarităţile social-democraţilor vizează AEP.

"Eu am foarte mare încredere în BEC şi în preşedinta BEC, dar noi discutăm de cei care stau în sala maşinilor, şi anume Autoritatea Electorală Permanentă (...) Ce-i acolo...nu ştiu cine conduce (...) Noi vrem să avem, fiecare partid, câte un om acolo ca să vedem că datele care intră sunt datele corecte, iar maşinăria care prelucrează aceste date şi repartizează mandatele funcţionează după un soft corect, nu virusat. (...) Eu sunt foarte preocupat de ceea ce se poate întâmpla la AEP cu softul, atât", a mai declarat Dragnea.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: psd BEC AEP mandat liviu dragnea