x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dragnea şi Tăriceanu se joacă de-a moţiunea

Dragnea şi Tăriceanu se joacă de-a moţiunea

de Marius Gîrlașiu    |    09 Aug 2016   •   11:50
Dragnea şi Tăriceanu se joacă de-a moţiunea
Sursa foto: Adrian Manolache

Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au amânat discuţia decisivă privind moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Cioloş. Programată pentru ieri, întâlnirea dintre liderii ALDE şi PSD nu a mai avut loc. Şeful social-democraţilor a vizitat satul copilăriei, fiind primit cu muzică de fanfară, covor roşu, pâine şi sare la Saelele, în Teleorman.

Liderul PSD a primit la Saelele o diplomă de excelenţă pentru dezvoltarea comunei în care a copilărit şi contribuţia adusă fotbalului din Teleorman. “S-au strâns foarte multe lucruri rele pe care acest Guvern le-a făcut şi ne gândim serios la varianta unei moţiuni de cenzură, la începutul lunii septembrie, care să transforme acest Guvern într-un Guvern interimar, cu atribuţii limitate”, ameninţase înainte Liviu Dragnea. Varianta ca Executivul să fie demis prin moţiune de cenzură, dar să asigure interimatul până la alegerile parlamentare era analizată încă din luna iunie de tandemul Dragnea-Tăriceanu, dar ALDE şi PSD s-au temut atunci de spectrul anticipatelor şi au rămas în stand-by cu ideea. De altfel, Dragnea a ameninţat în nenumărate rânduri că va trânti Guvernul Cioloş în Parlament, însă de fiecare dată s-a răzgândit. A făcut-o în momentul în care Executivul a început să schimbe prefecţii PSD la cererea liberalilor, dar şi mai recent, când a anunţat că va pune capăt domniei tehnocraţilor dacă Guvernul va vinde vreuna dintre companiile strategice de stat. "Este o diferenţă între mine şi domnul Cioloş, mică sau mare: şi datorită mie domnul Cioloş este premier, dar eu nu sunt preşedintele PSD datorită dânsului", a ameninţat voalat liderul PSD, aluzie la votul de încredere acordat de pesedişti Guvernului în noiembrie 2015.

Calculele îl ajută pe Cioloş

Dacă ar depune moţiunea de cenzură, social-democraţii şi aliaţii din partidul lui C.P. Tăriceanu ar avea şanse mici de reuşită. După noua configuraţie a Parlamentului, zdruncinată serios de fuziunea dintre PMP şi UNPR, Dragnea ar fi practic la mâna lui Băsescu. Legislativul numără în prezent 356 de deputaţi şi 157 de senatori, iar ca Guvernul să fie pice ar fi necesare cel puţin 257 de voturi. Împreună, ALDE şi PSD contează însă doar pe 231 de parlamentari, cu 26 mai puţini decât numărul necesar să treacă moţiunea. Voturile ar putea veni de la cei 23 de aleşi ai UDMR şi cei 17 ai minorităţilor, în condiţiile în care PMP-ul lui Băsescu – care are 44 de parlamentari – acuză un “exerciţiu de imagine ieftin” din partea PSD. Totuşi, maghiarii şi-au exprimat recent sprijinul pe premierul Cioloş. Liviu Dragnea a anunţat că “PSD va merge cu o propunere la Cotroceni împreună cu ALDE”, după alegerile parlamentate, însă propunerea de prim-ministru va fi “un membru PSD”.

Clotilde acuză Coaliţia Penalilor

Într-o postare pe pagina personală de facebook, Clotilde Armand (USR) a comentat în termeni duri “atacurile concertate împotriva lui Dacian Cioloş” şi tentativa liderilor ALDE şi PSD de a depune moţiune de cenzură. “Ceea ce vedem este o regrupare grăbită a Coaliţiei Penalilor cu scopul de a bloca reformele demarate de cabinetul Cioloş ce au deranjat multe reţele de interese financiare transpartinice. Aceasta Coaliţie a Penalilor se grăbeşte să organizeze cât mai repede alegerile pentru a modifica legislaţia penală şi a pune mâna pe poziţiile cheie din parchete şi serviciile secrete, în aşa fel încât să-şi rezolve problemele penale”, a acuzat franţuzoaica.

 

Liviu Dragnea, preşedinte PSD: Simt că undeva cineva încearcă să folosească instituţiile statului în acest joc electoral. Poate greşim toţi şi am luat o boală sau un virus care ne face pe noi să avem o percepţie diferită asupra realităţii. Dar s-ar putea să fim sănătoşi şi să avem dreptate.

×