x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Drepturi pe vreme de caniculă

Drepturi pe vreme de caniculă

de Dana Piciu    |    19 Iul 2007   •   00:00
Drepturi pe vreme de caniculă
Sursa foto: GENT SHKULLAKU/

Dacă temperatura aerului depăşeşte 37 de grade Celsius timp de două zile consecutiv, angajatorul impreună cu sindicatele sau reprezentanţii aleşi ai salariaţilor pot hotări intreruperea lucrului.

Legislaţie - condiţii minimale sau intreruperea lucrului

Dacă temperatura aerului depăşeşte 37 de grade Celsius timp de două zile consecutiv, angajatorul impreună cu sindicatele sau reprezentanţii aleşi ai salariaţilor pot hotări intreruperea lucrului.

Ordonanţa de urgenţă 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate in perioade cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor incadrate in muncă, aprobată de Parlament prin Legea 436/2001, prevede că "temperaturi extreme ale aerului" sunt cele "care depăşesc 37 de grade C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel". In perioadele cu temperaturi ridicate extreme, conform aceleiaşi ordonanţe, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale, pentru ameliorarea condiţiilor de muncă şi pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor: reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenţi de aer, asigurarea apei minerale adecvate (căte 2-4 litri/persoana/schimb), asigurarea echipamentului individual de protecţie, asigurarea de duşuri.

Â

INTRERUPEREA LUCRULUI. Dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv, iar angajatorul nu poate asigura condiţiile de mai sus angajaţilor săi, se vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, alte măsuri, mult mai drastice şi anume: reducerea duratei, zilei de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: pănă la ora 11:00 şi după ora 17:00, intreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii in locurile in care aceasta nu poate fi intreruptă, potrivit prevederilor legale. La aplicarea acestor măsuri angajatorii, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, precum şi ordonatorii de credite sau conducătorii instituţiilor finanţate din fonduri extrabugetare, după caz, vor stabili modalităţile de recuperare a timpului nelucrat şi modalităţile de plată. Acestea pot fi fie prin recuperarea in următoarele şase luni a timpului in care activitatea s-a redus ori s-a oprit cu menţinerea drepturilor salariale avute anterior, fie fără recuperarea timpului de intrerupere a activităţii, dar cu acordarea drepturilor salariale proporţional cu timpul efectiv lucrat.

Căldură excesivă incă opt zile

Astăzi şi măine 22 de judeţe au primit avertizare cod portocaliu. Astfel in judeţele: Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Brăila, Buzău, Galaţi, Vrancea, Bacău, Vaslui, Iaşi, Botoşani şi in Municipiul Bucureşti, mercurul termometrelor va atinge 40 de grade, iar la sol, mai ales in locurile aglomerate, temperaturile pot atinge 60 de grade. Totodată meteorologii susţin faptul că temperaturi ridicate, de peste 35... 36 de grade, pot să persiste in anumite zone ale ţării pănă la data de 27 iulie, a anunţat ieri ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. (Anca Ardeleanu)Â

Cine gestionează situaţia

Prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă, conform OUG 21/ 2004, sunt sarcină exclusivă a Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, in componenţa căruia intră Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) şi comitete ministeriale, judeţene sau locale pentru situaţii de urgenţă. CNSU funcţionează sub conducerea directă a ministrului Administraţiei şi Internelor şi in coordonarea prim-ministrului. Printre atribuţiile CNSU se numără declararea, cu acordul prim-ministrului, a stării de alertă la nivel naţional sau la nivelul mai multor judeţe, coordonarea gestionării situaţiilor de urgenţă şi declararea incetării stării de alertă. Tot CNSU poate propune Guvernului, prin ministrul de Interne, instituirea de preşedintele Romăniei a "stării de urgenţă" in zonele afectate. Potrivit Legii 453/2004, starea de urgenţă poate fi instituită şi in cazul "iminenţei producerii ori producerea unor calamităţi care fac necesară prevenirea, limitarea sau inlăturarea, după caz, a urmărilor unor dezastre". In cazul caniculei, in cadrul Ministerului de Interne, condus de Cristian David (foto), s-a constituit Comitetul Operativ pentru Prevenirea şi Atenuarea Efectelor Caniculei Prelungite şi a Secetei Hidrologice (COPAECPSH), convocat pentru prima oară la 26 iunie. Ca urmare a persistenţei temperaturilor foarte ridicate, intr-o videoconferinţă cu prefecţii, premierul Tăriceanu a cerut luni membrilor comitetului special constituit pentru combaterea caniculei să se intrunească ori de căte ori este nevoie, poate chiar zilnic, pentru a monitoriza situaţia. (Aniela Nine)

×
Subiecte în articol: politic urgenta