x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dublu start pentru candidatii la Presedintie

Dublu start pentru candidatii la Presedintie

14 Oct 2004   •   00:00

Legea privind alegerea presedintelui Romaniei ii obliga pe candidatii la functia suprema in stat sa se inghesuie la Biroul Electoral Central pentru a-si depune candidatura. Cine ajunge primul este si primul pe buletinul de vot.

OANA STANCU, CARMEN VINTILA, ANIELA NINE

Potrivit noilor legi electorale, ordinea de inscriere pe buletinele de vot a listelor de candidati pentru Camera Deputatilor si Senat se stabileste prin tragere la sorti.

In schimb, ierarhia pe buletinul de vot a candidatilor la Presedintia Romaniei se stabileste tinand cont de ordinea in care ei si-au inscris candidaturile.

Analistul politic Cristian Parvulescu considera ca ordinea in care apar candidatii pe buletinul de vot ii poate influenta pe alegatori, mai ales pe cei care sunt mai putin informati si inclusiv pe cei care sunt deceptionati de politica, dar care totusi din diferite motive participa la alegeri. "Nu vreau sa se inteleaga ca influenteaza optiunea de vot in mod necesar. Deci unii sunt nehotarati si s-ar putea sa se hotarasca atunci si sa aleaga pe primul. Nu. Nu asta-i problema, problema e ca le usureaza foarte mult efortul, pentru ca totusi vor avea trei buletine de vot de parcurs, nu e obligatoriu sa-l ia pe primul pe cel de la prezidentiale, efortul acesta si presiunea psihologica il pot face sa greseasca.

Cu cat sunt puse mai in fata candidaturile cu atat sansa de a gresi e mai mica", a spus Parvulescu. In opinia analistului politic, singurul principiu care mentinea egalitatea dintre candidati era tragerea la sorti. "Nu exista un alt principiu democratic in afara tragerii la sorti din punctul acesta de vedere. Principiul alegerilor democratice presupune tragerea la sorti.

In absenta tragerii la sorti egalitatea dintre candidati este pusa sub semnul intrebarii. Or, cel mai important element in realitatea unor alegeri echitabile este tocmai egalitatea dintre candidati.

Acesta este motivul dupa care sunt reglementate toate conditiile, de la finantarea partidelor politice pana la locul pe buletinul de vot", a explicat analistul.

Totodata, Parvulescu a precizat ca stabilirea in mod arbitrar prin vointa celor care se afla in Parlament a unei anumite ordini pe buletinul de vot scade foarte mult sansa celor care au mai putine resurse sau a celor care nu sunt sprijiniti de partide puternice sa acceada pe primele locuri pe buletinul de vot, considerand ca din acest punct de vedere alegerea cetateanului este afectata.

PSD. Senatorul Antonie Iorgovan considera ca, o data ce Parlamentul s-a pronuntat asupra legilor electorale, orice discutie sau orice revenire nu isi au rostul. "Toate partidele au votat in favoarea unui astfel de criteriu de inscriere a candidatilor pe buletinul de vot. Ce se intampla daca fiecare ar veni dupa aceea cu obiectii de genul asta? Este o chestiune aleatorie. Puteam foarte bine sa dam cu banul. Ordinea inscrierii este un criteriu ca oricare altul", ne-a declarat Iorgovan, care a catalogat nemultumirile legate de acest subiect drept "mofturi si hachite".

PNL-PD. "Ca la lapte pe vremea lui Ceausescu. O sa ne lasam sacosele pe scari", comenta ieri democratul Radu Berceanu, fost director de campanie acum patru ani.

Actualul sef de campanie al candidatului Aliantei PNL-PD la Presedintie, Traian Basescu, Vasile Blaga, nu-si lasa candidatul sa plece din Bucuresti pentru a pandi startul inscrierilor. "Eu nu pot sa comentez o lege. Dar nu mi se pare firesc. Sunt multe lucruri nefiresti. Acum trebuie sa fac patru copii dupa listele de sustinatori. Pai, am un milion de semnaturi in trei zile si jumatate, nu va dati seama? E o intrecere socialista asta. Trebuia sa se traga la sorti, nu sa stam la coada ca la lapte, cu scaunelul", protesteaza Vasile Blaga. Vicepresedintele PD afirma ca o opinie formata e mai putin influentata de pozitia pe buletinul de vot, insa sunt multi cei care se hotarasc in ziua votului.

FD. Nou intrat in cursa prezidentiala, candidatul Fortei Democrate (FD) Petre Roman critica si el modul de intocmire a buletinelor de vot. "Cum o sa dovedeasca cine a fost primul? La 19 octombrie la ora 00:00 se duc si incep sa se bata intre ei care intra primul pe usa. Isi trimit bodyguarzii la coada? E un soi de teatru absurd. Eugen Ionesco redivivus", a comentat Roman. El spune ca pozitia pe buletin nu este totusi foarte relevanta intrucat si Ion Iliescu in 1996 a fost primul pe lista, dar nu a fost ales presedinte, in schimb este de acord cu varianta tragerii la sorti care e mult mai "civilizata".

PRM. Lucian Bolcas, vicepresedinte PRM, ne-a declarat ca nu considera ca pozitia pe buletinul de vot va influenta electoratul. "Este o simpla formula aleatorie, aleasa pentru a nu se predetermina alfabetic sau intr-o alta ordine prestabilita. Nu are nici un fel de importanta in raport cu personalitatea candidatilor." Intrebat daca nu ar fi fost mai democratic ca si la prezidentiale ordinea candidatilor pe buletinul de vot sa se stabileasca prin tragere la sorti, liderul PRM a precizat ca "este si aceasta o varianta. Mi se pare un lucru de o asemenea importanta incat merita o dezbatere publica". Referitor la provenienta acestei prevederi din legea pentru alegerea presedintelui, Bolcas ne-a spus ca este luata din proceduri electorale romanesti antebelice, in acea perioada partidele aparand intotdeauna pe buletinele de vot in ordinea inregistrarii candidaturii lor.

UDMR. Nici Laszlo Borbely, vicepresedinte UDMR, nu crede ca pozitia pe buletinele de vot va influenta electoratul. El considera ca, in Romania, electoratul este matur si "atunci cand va vedea numele care este inscris pe buletin, va putea decide". "Vor fi zece, doisprezece candidati, vor fi probabil doua file de buletin de vot, deci nu vad nici un impediment sa-si aleaga candidatul care este preferatul alegatorului. Nu cred ca influenteaza pozitia din buletinul de vot alegerea", a explicat Borbely. In ceea ce priveste ideea tragerii la sorti a pozitiei pe buletin, vicepresedintele UDMR considera ca, desi mai democratic, si acesta era tot un mod aleatoriu de stabilire a pozitiei. "Oricum, cred ca daca era cu tragere la sorti era tot aleatoriu. E tot aleatoriu cine e pe primul loc, cine e pe locul doi. Era mai democratic sa se traga la sorti, dar nu influenteaza intr-un mod care sa ne creeze probleme". In consecinta, precizeaza Borbely, "aceasta prevedere nu vad ca ar fi ceva grav, care ar atenta la curatenia alegerilor sau ar influenta rezultatul alegerilor". Liderul UDMR este de acord ca daca un candidat vrea sa fie pe primul loc va trebui sa se grabeasca sa-si depuna candidatura, insa considera ca "asta depinde de tactica fiecarui partid sau candidat la Presedintie, unii putand sa aleaga ultimul loc, ca e mai convenabil".

PRINCIPIU

"Nu exista un alt principiu democratic in afara tragerii la sorti din punctul asta de vedere. Principiul alegerilor democratice presupune tragerea la sorti. In absenta tragerii la sorti egalitatea dintre candidati este pusa sub semnul intrebarii. Or, cel mai important element in realitatea unor alegeri echitabile este tocmai egalitatea dintre candidati" - Cristian Parvulescu,analist politic

SUSTINERE

"Toate partidele au votat in favoarea unui astfel de criteriu de inscriere a candidatilor pe buletinul de vot. Ce se intampla daca fiecare ar veni dupa aceea cu obiectii de genul asta. Este o chestiune aleatorie. Puteam foarte bine sa dam cu banul" - Antonie Iorgovan,senator PSD

NEFIRESC

"Eu nu pot sa comentez o lege. Dar nu mi se pare firesc. Sunt multe lucruri nefiresti. Acum trebuie sa fac patru copii dupa listele de sustinatori. Pai, am un milion de semnaturi in trei zile si jumatate, nu va dati seama? E o intrecere socialista asta. Trebuia sa se traga la sorti, nu sa stam la coada ca la lapte, cu scaunelul" - Vasile Blaga ,vicepresedinte al PD
×
Subiecte în articol: politic candidati sorti buletinul