Schimb de replici Băsescu - Tăriceanu pe Euronews in două interviuri paralele. Dacă va reveni la Cotroceni, Traian Băsescu promite să se comporte "ca şi pănă acum". Soluţia lui Tăriceanu? Politicieni, ignoraţi-l pe Băsescu.
Dacă va reveni la Cotroceni, Traian Băsescu promite să se comporte "ca şi pănă acum". Asta ar fi o problemă pentru premierul Tăriceanu care nu vede, din această cauză, in roz viitorul Romăniei. Soluţia lui Tăriceanu? Politicieni, ignoraţi-l pe Băsescu. Schimbul de replici a avut loc la Euronews, in două interviuri paralele.Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a făcut in ultimele 24 de ore turul presei romăneşti şi internaţionale, războindu-se iar cu politicienii şi oligarhii.
EURONEWS. La Euronews, Băsescu a anunţat că se va comporta "ca şi pănă acum", după intoarcerea sa la Cotroceni, pe care a dat-o ca sigură. Ca de obicei, din declaraţiile preşedintelui suspendat cel mai mult a avut de incasat premierul Călin Popescu Tăriceanu, despre care preşedintele suspendat a spus şi acum că "a făcut intervenţii directe in justiţie, la ministru, la procurorul general, la mine, la Parlament". Intrebat despre coabitarea cu premierul după intoarcerea la Cotroceni, Băsescu a lărgit tirul. "Problema nu o reprezintă prim-ministrul. Problema o reprezintă cei 322. Ei formează o formidabilă forţă politică", a adăugat Traian Băsescu. Pe cei 322 de parlamentari care au votat in favoarea suspendării sale, Băsescu i-a acuzat că au dat o "lovitură democraţiei", motivul votului lor fiind "teama de justiţie".Â
POPULISM. Replica premierului Tăriceanu a venit tot intr-un interviu acordat postului Euronews. Acesta a susţinut că nu vede prea bine viitorul Romăniei, dacă Traian Băsescu se intoarce la Cotroceni. El s-a plăns că a incercat să medieze disputa dintre forţele politice in interesul Romăniei, dar nu a reuşit, din cauza "caracterului combativ al comportamentului preşedintelui Traian Băsescu de pe scena politică". Pe lăngă firea conflictuală, Tăriceanu a adăugat pe lista defectelor preşedintelui suspendat faptul că a fost membru al Partidului Comunist inainte de 1989, membru social-democrat după 1990, şi că acum este "un politician in căutare de popularitate, un populist, un antieuropean de genul celor pe care ii intălneşti in fostele ţări sovietice". Nici Tăriceanu nu are speranţe legate de coabitarea cu Băsescu, spunănd că acesta nu invaţă din greşelile trecutului şi va afişa, probabil, acelaşi tip de comportament. Soluţia lui Tăriceanu? "După 20 mai, multe instituţii, mulţi lideri politici vor trebui să-l neglijeze, să-l ignore pe preşedinte", a subliniat acesta.
Â
Intr-un interviu la Europa Liberă, Băsescu găseşte un epitet pentru politicieni: sunt maimuţe care reacţionează la ordinele unor indivizi foarte bogaţi. "In acest moment, riscurile pentru Romănia constau in faptul că decizia este luată de persoane care nu sunt alese şi politicienii se comportă ca maimuţele, reacţionănd la ordinele unor indivizi foarte bogaţi", a declarat preşedintele suspendat.
THE TIMES. Şi cotidianul britanic The Times a publicat un interviu cu preşedintele suspendat, in care acesta işi alege o altă ţintă: oamenii de afaceri care intreţin relaţii prea strănse cu Rusia, impotriva intereselor naţionale ale Romăniei. "Ideea lor este că, dacă intreţinem relaţii bune cu Rusia, vom avea preţuri mai mici la gazele de import (...) Eu sunt de acord, dar care este preţul politic al acestui lucru? Eu vreau ca Rusia să ne fie partener, nu cineva care ne poate influenţa deciziile", a comentat Băsescu. The Times, preluat de Mediafax, mai citează şi declaraţiile lui Băsescu la adresa Legislativului de la Bucureşti, pe care il acuză că "a incercat să influenţeze procurorii care anchetează numeroase dosare ale poliţiei referitoare la politicieni importanţi". Jurnaliştii britanici relatează că Băsescu, "fost căpitan de Marină care işi păstrează limbajul colorat", şi-a atacat adversarii politici, acuzăndu-i că intreţin o criză pentru a-şi ascunde afacerile corupte. The Times cataloghează lupta politică de la Bucureşti drept bizară şi incepe articolul cu relatarea unui episod semnificativ.
Â
"Imaginaţi-vă: premierul unei mari naţiuni care face parte din Uniunea Europeană il critică pe şeful statului său intr-o emisiune televizată. Linia telefonică este deschisă pentru telespectatori şi primul care telefonează este... preşedintele nervos. Acesta sună de pe canapeaua sa din sufragerie pentru a-i face morală premierului", relatează cotidianul britanic, adăugănd că politica romănească a fost ridicată "la inălţimi ameţitoare al absurdului".
Războiul preşedinţilor
Dacă pentru presa străină ţintele lui Băsescu au fost neidentificate, vorbind doar la modul general despre Parlament şi oamenii de afaceri, pentru publicul romăn Băsescu a fost mult mai precis. El a susţinut, intr-o emisiune la B1TV, că pentru Ion
Iliescu (foto) "se prefigurează acuzaţia de genocid", pentru că au murit mai mulţi oameni după ce acesta a preluat puterea, in decembrie â89", decăt inainte, in timpul revoluţiei, şi l-a numit pe fostul preşedinte "un profitor de revoluţie, care a ştiut să o confişte şi să o pună in slujba Partidului Comunist". In replică, fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat ieri că afirmaţiile lui Traian Băsescu la adresa sa sunt "fabulaţii mincinoase", vehiculate la vremea lor de persoane sau forţe interesate, iar faptul că le reia in acest moment dovedeşte "decăderea morală" a preşedintelui suspendat. Băsescu a primit o replică şi de la fostul preşedinte Emil Constantinescu, pe care l-a acuzat că "a negociat cu oligarhii". "Pentru cine nu cunoaşte sensul cuvintelor, negocierea presupune să creezi cuiva («oligarhului») un avantaj in schimbul a ceva pe care ţi-l oferă el («oligarhul»). Ii cer, aşadar, domnului Băsescu să-şi dovedească acuzele şi să declare public cu care anume oligarhi am negociat vreun contract, vreo datorie şi in schimbul căror avantaje", afirmă fostul preşedinte.
ApelDoina Cornea (foto) a adresat ieri un "Apel la normalitate", in care propune o dezbatere publică despre forma de guvernămănt potrivită pentru Romănia: republică prezidenţială, parlamentară sau monarhie constituţională. "Exemplul pe care ni l-a dat preşedintele ţării, Traian Băsescu, nu e cel mai bun, dar nici atitudinea unor distinşi intelectuali, care ii susţin pănă şi defectele, ceea ce e foarte periculos, nu e de apreciat. Mulţi reprezentanţi ai elitei romăneşti fac greşeala căderii in admiraţie, acţiune care l-a legitimat şi l-a susţinut pe Ceauşescu fără rezerve, contribuind substanţial la cultul personalităţii (...) Un preşedinte bun intr-o ţară democratică ar fi un factor de coeziune, şi nu de dezbinare, dacă nu ar fi prizonierul propriilor iluzii de mărire", se arată in apelul Doinei Cornea. |
Sondaj ATLE: prezenţă de 58,7%Aproape 60% dintre cetăţenii cu drept de vot vor merge la referendum, arată un sondaj de opinie realizat de Asociaţia petru Transparenţă şi Libertate de Expresie (ATLE) in perioada 5-11 mai. La intrebarea "veţi merge la vot la referendum?", 58,7% din subiecţi au răspuns "categoric da", 17,8% au ales "categoric nu", in timp ce 23,5% s-au declarat nehotărăţi. In opinia subiecţilor, vinovaţi de declanşarea crizei politice sunt Traian Băsescu - 26,2%, Tăriceanu - 25,6%, urmaţi la mare distanţă de Elena Udrea - 10,3%. La aceeaşi intrebare, din răndul partidelor politice, 27,2% dintre romănii consideră că Alianţa D.A. este vinovată de declanşarea crizei politice, 23% indică PNL vinovat, 16,8% PSD, PD 16,3%, PC 2,7%, iar PRM 1,7%. In privinţa intenţiei de vot la alegerile parlamentare, 26,8% din subiecţi ar vota PD, 26,2% ar alege PSD, 13,5% ar opta pentru PNL, 7,3% pentru PRM, 7,2% ar vota PNG, UDMR ar intruni 6,1% din sufragii, PLD 4,1%, PC 3,7%, PNŢCD 1,7% iar PIN 1,6%. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.080 persoane şi are o marjă de eroare de + - 3%. (Aniela Nine) | Reclamat pentru inşelătorieO societate franceză il acuză pe Traian Băsescu de "inşelătorie" şi de "manevre incorecte", pentru că ar fi blocat, pe cănd era primar general al Capitalei, un proiect de investiţie ce viza construirea unui complex social, comercial şi de agrement pe un teren situat in Str. Liviu Rebreanu. Reprezentanţii societăţii SOTRACO au trimis in acest sens o sesizare la Comisia de Abuzuri din Camera Deputaţilor, in care susţin că proiectul contractului de asociere pentru derularea investiţiei a fost validat la 5 decembrie 2002 de Consiliul General al Municipiului, dar Băsescu "a refuzat" să-l aprobe, iar "ca represalii, in 26 noiembrie 2004, a invocat existenţa unei revendicări a terenului", care mai apoi a fost supus "de o manieră fictivă" unor cesiuni succesive. Deputaţii din Comisia de abuzuri au decis ieri să-i invite la audieri pe reprezentanţii societăţii şi să ceară Primăriei Generale lămuriri cu privire la acest caz. (Lavinia Dimancea) |