x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică E oficial - Stolojan, nominalizat pentru funcţia de premier

E oficial - Stolojan, nominalizat pentru funcţia de premier

10 Dec 2008   •   00:00
E oficial - Stolojan, nominalizat pentru funcţia de premier

Stolojan: Obiectivul meu este formarea Guvernului în zece zile ● Băsescu: Mandatul lui Stolojan ca premier este un madat pe patru ani şi nu unul fracţionat



Preşedintele Traian Băsesacu a anunţat că l-a desemnat pe Theodor Stolojan în funcţia de premier. Şeful statului şi-a justificat alegerea arătând că a avut în vedere atât un om capabil să înţeleagă resorturile crizei şI să o gestioneze, cât şi un om cu foarte multă autoritate pentru a putea gestiona treburile guvernării.

Prezent la anunţul oficial al preşedintelui Băsescu Stolojan i-a mulţumit şefului statului pentru încrederea acordată. Traian Băsescu a precizat că mandatul lui Therodor Stolojan va fi fără nici un dubiu unul de 4 ani şI nu unul fracţionat.

Stolojan: Obiectivul meu este formarea Guvernului în zece zile


Theodor Stolojan a declarat, după anunţul şefului statului privind desemnarea sa în calitate de prim-ministru, că mulţumeşte PDL, care l-a susţinut în întreaga activitate ca membru şi i-a acordat încrederea când a decis să facă propunerea ca el să fie propus pentru această funcţie.

"Misiunea mea este clară", a spus Theodor Stolojan, anunţând că va colabora cu reprezentanţii PDL, cu reprezentanţii PSD şi cei ai UDMR, cele două formaţiuni care şi-au manifesdtat dorinţa de a colabora la guvernare cu democrat-liberalii, în ideea de a realiza programul de guvernare, în noile condiţii în care se află România, ca efect al crizei şi recesiunii economice din ţările dezvoltate.

Stolojan a arătat că al doilea obiectiv al său este ca "în zece zile, să formeze Guvernul pe care să îl prezinte în Parlament pentru votul de investitură".

El a amintit că în urma întâlnirii dintre şeful statului şi partidele parlamentare, din ultima perioadă, s-a ajuns la concluzia că este necesar ca noul Executiv să fie investit, cel mai târziu în data de 22 decembrie.

"Dacă acest Guvern va fi investit, şi sunt convins că va fi investit, avem două misiuni extrem de urgente", a mai spus premierul desemnat, menţionând proiectul de guvern pe 2009 şi a relansarea reformelor esenţiale pentru progresul României, percum cele din educaţie şi sănătate.

Geoană : Absenţa UDMR dintr-o guvernare PDL-PSD nu este de negociat

Preşedintele PSD,Mircea Geoană, a declarat, după negocierile dintre liderii social-democraţi şi cei democrat-liberali, că mandatul "explicit" dat de CEX conducerii PSD este acceptarea unei alianţe de guvernare doar alături de PDL, excluzând UDMR.

Geoană a spus, răspunzând unei întrebări, că mandatul explicit primit de conducerea PSD din partea Comitetului Executiv Central a fost să negocieze o formulă de guvernare doar alături de PDL, fără acceptarea UDMR în structurile guvernamentale.

"Este un element care nu poate fi negociat", a precizat Geoană.

El a adăugat că punctul de vedere al social-democraţilor este "extrem de clar" – o eventuală formulă de guvernare să se realizeze doar în jurul PSD şi PDL, fără UDMR.

Liderul PSD a mai arătat că negocierile de până acum au arătat puncte comune între programele de guvernare ale celor două formaţiuni, care vor fi cuprinse într-un eventual Acord de guvernare.

El a precizat că specialiştii celor două partide vor lucra la redactarea acestui program care să includă punctele comune celor două formaţiuni, ei urmând să se consulte cu premierul desemnat, Theodor Stolojan.

Geoană a spus că speră ca negocierile dintre cele două formaţiuni să ducă la încheierea unui protocol de guvernare până la sfârşitul acestei săptămâni, protocol la care s-a referit cu numele de "Parteneriatul pentru România".


Mitrea : Mai este mult până când PSD şi PDL vor ajunge să semneze protocolul de guvernare

Coordonatorul campaniei electorale a PSD, Miron Mitrea, a declarat, miercuri, după o nouă rundă de negocieri între PSD şi PDL în vederea formării guvernului, că "mai este mult" până când cele două partide vor ajunge să semneze protocolul de guvernare.

"Nu am negociat nimic, nu am acceptat nimic", a caracterizat Mitrea stadiul negocierilor, după ce liderul PSD, Mircea Geoană, a declarat că problema absenţei UDMR din formula guvernamentală este una din condiţiile nenegociabile ale social-democraţilor.

Întrebat dacă PSD are garanţii că PDL va respecta principiul parităţii în distribuirea mandatelor ministeriale, Mitrea spus : "Garanţia suntem noi".

Mitrea a refuzat să comenteze desemnarea lui Theodor Stolojan drept candidat la funcţia de premier, spunând doar că acesta a fost desemnat de preşedinte şi apoi s-a prezentat la negocieri. "Nu vreau să fac declaraţii despre premier", a mai spus el.


Boc: Mâine ne întâlnim să discutăm aspectele politice legate de UDMR şi programul de guvernare

Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat, miercuri, după întâlnirea de la Senat, că există şansa realizării unui parteneriat pentru România, între PSD şi PDL, anunţând că joi, cele două partide se vor reuni pentru a discuta aspectele politice legate de UDMR şi de programul de guvernare.

"Există şansa realizării unui Parteneriat pentru România, care să pornească de la cele mai bune elemente de la PSD şi PDL, pentru a da României un guvern stabil, cât mai rapid", a spus Emil Boc, la finalul întâlnirii dintre cele două partide, la Senat.

Boc a arătat că sunt încă la începutul acestui demers, şi că joi, cele două delegaţii de negociatori urmează să se întâlnească pentru a discuta aspectele politice, ce ţin de prezenţa UDMR în formula guvernamentală şi nu cele privind proiectul Parteneriatului pentru România, pentru compatibilizarea aspectele de program de la PSD şi PDL.

"Plecăm de la premisa că cele două partide, unul de stânga şi unul de dreapta, pot da României un program politic, fără distrugerea indentităţii politice a celor două partide", a mai arătat Boc, precizând că "de data aceasta, stânga şi dreapta, împreună, pot rezolva problemele României".

Preşedintele PDL a menţionat că echipele de tehnicieni din cele două partide se vor întâlni în perioada următoare, după rezolvarea, în cadrul negocierilor, a aspectele politice.



Liderii PDL şi PSD a început o nouă rundă de negocieri, la Senat


O nouă rundă de negocieri dintre liderii PDL şi PSD, privind crearea unei majorităţi parlamentare şi formarea noului guvern a început, miercuri, la Senat.

La finalul întâlnirii urmează să se facă declaraţii de presă.

Discuţiile dintre liderii PSD şi PDL au loc la biroul preşedintelui Senatului.

Delegaţia PDL este alcătuită din Emil Boc, Adriean Videanu, Vasile Blaga, Gheorghe Flutur, Vasile Blaga, Radu Berceanu, Elena Udrea şi Florin Popescu, Gheorghe Falcă şi Mircea Hava.

Din delegaţia PSD fac parte Mircea Geoană, Ilie Sârbu, Marian Oprişan, Gheorghe Nichita, Constantin Nicolescu, Dan Nica, Viorel Hrebenciuc, Constantin Niţă, Miron Mitrea, Liviu Dragnea, Nicuşor Constantinescu.

Din partea PC este prezentă Daniela Popa.

Principiul de la care s-au pornit negocierile pare a fi cel al parității la nivelul portofoliilor ministeriale. Postul de viceprim-ministru ar urma însă să fie ocupat de un social-democrat, ca şi preşedinţia Senatului. În paralel, şefia Camerei Deputaţilor ar reveni PD-L ca şi funcția de premier.

Una din variantele discutate priveşte numirea liderului social-democrat, Mircea Geoană, ca vicepremier, cu atribuţii şi de politică externă. În acest caz, Miron Mitrea ar putea ocupa locul de preşedinte al Senatului.

O altă alternativă însă ar consta în ocuparea de acesta a şefiei Senatului, cu posibilitatea rocadei la nivelul scaunului de prim-ministru peste doi ani.

Iată numele vehiculate pe surse la nivel de ministere în momentul de faţă:

  • Premier - Theodor Stolojan, desemnat  de preşedintele Traian Băsescu
  • Ministerul Finanţelor - Mihai Tănăsescu (PSD), Bogdan Chirițoiu (PD-L) în cazul în care PSD ar renunța la acest minister
  • Ministerul Economiei - Iulian Iancu (PSD)
  • Ministerul de Interne - Vasile Blaga (PD-L)
  • Ministerul Apărării - Mihai Stănișoară (PD-L)
  • Ministerul Administraţiei - Gheorghe Pogea (PD-L)
  • Ministerul Justiţiei - Cristian Diaconescu (PSD) sau Monica Macovei (PD-L)
  • Ministerul de Externe - Titus Corlăţean (PSD). PD-L ar avea ca variantă nominalizarea lui Teodor Paleologu
  • Ministerul Transporturilor - Radu Berceanu (PD-L). Mai este pomenit și numele social-democratului Liviu Dragnea
  • Ministerul Mediului - Sulfina Barbu (PD-L) sau Rovana Plumb (PSD)
  • Ministerul Culturii - Sever Voinescu (PD-L) sau Raluca Turcan (PD-L)
  • Ministerul Educației - Ecaterina Andronescu (PSD) sau Cătălin Croitoru (PD-L), eventual Mircea Miclea (PD-L)
  • Ministerul Tineretului şi Sportului - Nicolae Bănicioiu (PSD) şi Bogdan Cantaragiu (PD-L)
  • Ministerul Sănătății - Florian Popa (PSD)
  • Ministerul Turismului - Roberta Anastase (PD-L)
  • Ministerul Comunicaţiilor - Dan Nica (PSD)
  • Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale - Marian Sârbu (PSD)
  • Ministerul Dezvoltării Regionale Durabile - Adriean Videanu (PD-L) sau un membru PC
  • Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul - Valeriu Turcan (PD-L)
  • Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei - Ilie Sârbu (PSD) sau Gheorghe Flutur (PD-L)
  • Ministerul Mediului - Sulfina Barbu (PD-L) sau Rovana Plumb (PSD)
  • Ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice - Laszlo Borbely (UDMR)

Potrivit surselor citate, PSD ar încerca să obțină un minister pentru partenerii conservatori, în timp ce negociatorii PD-L susțin necesitatea participării UDMR la guvernare prin alocarea unui minister.
www.antena3.ro


Orban: Nominalizarea lui Stolojan, un uriaş pas înapoi pentru România

Vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat că nominalizarea lui Theodor Stolojan de către şeful statului pentru funcţia de premier este un uriaş pas înapoi după 17 ani în care România ar fi trebui să evolueze spre democraţie şi să se modernizeze.

"E un uriaş pas înapoi. După 17 ani în care România ar fi trebuit să evolueze şi să se modernizeze, iată că preşedintele Băsescu nominalizează pentru funcţia de premier aceeaşi persoană nominalizată de Ion Iliescu pentru această funcţie după lovitura de stat dată împreună cu minerii împotriva Guvernului Roman", a susţinut Ludovic Orban.

Liderul liberal a subliniat că acest cuplu, ar putea fi numit "Râsu'-Plânsu'", pentru că în urmă cu patru ani plângeau, mai ales preşedintele, astăzi preşedintele râde.

"Intrăm într-o eră a tragi-comediei în care Guvernul va fi condus de un om care nu ascultă nici de PDL, nici de celelalte partide care vor forma coaliţia ci va fi condus direct de Traian Băsescu", a spus Ludovic Orban.

El a menţionat că România, prin această nominalizare, intră într-o perioadă în care riscul "unui regim autoritar al preşedintelui e din ce în ce mai mare".

Orban a conchis că PNL se va opune oricărei tentative care afectează drepturile şi libertăţile individului, democraţia şi statutul de ţară europeană a României.


PDL şi PSD nu s-au înţeles privind repartizarea funcţiei de vicepremier

Liderii PSD susţin că funcţia de vicepremier trebuie să le revină în plus faţă de repartizarea paritară a portofoliilor ministeriale, ca o contrapondere la postul de premier al PDL, iar PDL vrea ca funcţia de vicepremier să fie doar unul dintre portofoliile atribuite la paritate către PSD.

Surse participante la negocierile PDL-PSD au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că liderii social-democraţi au solicitat un post de vicepremier, care, însă, ar trebui să le fie repartizat în plus faţă de alocarea paritară a ministerelor către cele două formaţiuni.

Reprezentanţii PSD au susţinut că funcţia de vicepremier trebuie să fie "o contrapondere" a postului de premier, deţinut de PDL, astfel că cele două formaţiuni să aibă un număr egal de portofolii în Guvern, după împărţirea paritară a ministerelor.

Pe de altă parte, liderii PDL au susţinut că postul de premier nu poate fi discutat la împărţirea paritară a portofoliilor ministeriale, întrucât, deşi teoretic reprezintă funcţia distinctivă pentru partidul care a câştigat alegerile, el este numit de preşedintele ţării, iar persoana desemnată nu este aleasă de către PDL.

Democrat-liberalii au arătat că, dacă PSD vrea un post de vicepremier, trebuie să îl includă în numărul funcţiilor pe care le va deţine în Guvern, ceea ce presupune că social-democraţii vor avea cu un ministru cu portofoliu mai puţin decât PDL.

Astfel, în urma împărţirii paritare a posturilor din Guvern, PDL vrea ca PSD să aibă vicepremierul, dar cu un minister mai puţin decât democrat-liberalii. PSD nu vrea să renunţe la pretenţia de a avea un număr egal de ministere cu PDL, deţinând însă în plus şi un vicepremier, care să secondeze premierul PDL, şi, mai mult, să contrasemneze toate actele emise de guvern.

Surse social-democrate au precizat, pentru MEDIAFAX, că PSD doreşte să obţină, în urma negocierilor cu PDL, funcţia de vicepremier, precum şi un minister în plus faţă de PDL.

Astfel s-ar ajunge la situaţia în care PDL ar urma să deţină nouă ministere, iar PSD zece, în ipoteza în care se va materializa o formulă guvernamentală care va duce la apariţia a trei noi ministere, prin separarea Economiei de Finanţe, a Internelor de Administraţie şi a înfiinţării unui nou minister pentru relaţia cu Uniunea Europeană.

Problema urmează să fie dezbătută din nou de către negociatorii PDL şi PSD înainte de semnarea protocolului dintre cele două partide.


Liderii politici au plecat de la Palatul Cotroceni, întâlnirea a durat jumătate de oră

Liderii partidelor parlamentare au plecat, miercuri, de la Palatul Cotroceni, la aproximativ jumătate de oră de la convocarea acestora de către preşedintele Traian Băsescu.

Liderii PSD, PDL, PNL şi UDMR au plecat de la Palatul Cotroceni. Întâlnirea cu şeful statului a durat aproximativ jumătate de oră.

PSD şi PDL urmează să se întâlnească, la ora 13.00, la Senat, pentru o nouă rundă de negocieri în perspectiva formării guvernului.

La ora 13.00, preşedintele Traian Băsescu ar urma să anunţe numele premierului desemnat, Administraţia Prezidenţială anunţând o declaraţie de presă a şefului statului.


Theodor Stolojan CV

Data si locul nasterii:- 24 octombrie 1943, Targoviste

Starea civila:- casatorit, 2 copii

Studii, titluri stiintifice:- Academia de Studii Economice din Bucuresti (1961-1966)

Activitate profesionala:
  • economist stagiar la Frigotehnica Bucuresti (1966-1972)
  • economist - Departamentul Bugetului Statului (1972-1977)
  • sef divizie - Contabilitatea Bugetului Statului (1978-1982)
  • director adjunct, director al Departamentului Relatii Valutare si Financiare Internationale; Inspector General in Departamentul Venituri de Stat si Consultant in Ministerul de Finante (1988-1989)
  • ministru adjunct al Finantelor (1989-1990)
  • ministru al Finantelor (1990-1991)
  • presedinte - Agentia Nationala de Privatizare (1991)
  • economist, senior economist - Banca Mondiala (1992-1999)
  • presedinte - Strategic Consulting SRL si Tofan Corporate Finance (1999-2000)
  • profesor universitar - Universitatea Transilvania Brasov (2000-prezent)
  • Consilier pe probleme economice al Presedintelui Romaniei (2004-2007)

Activitate politica:

  • Prim-Ministru (1991-1992)
  • sustinut candidatura la presedintie a candidatului PDSR Ion Iliescu (1996)
  • membru al PNL (iulie 2000-octombrie 2006)
  • candidat la presedintie - 2000 (locul 3)
  • presedinte PNL (2002-2004)
  • copresedinte Alianta DA (2003-2004)
  • candidat la presedintie (februarie-octombrie 2004)
  • initiator al Platformei liberale (octombrie 2006)
  • presedinte PLD (decembrie 2006-prezent)
  • europarlamentar PD-L din noiembrie 2007-prezent

Limbi straine:- engleza

×